Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '08

 
Kategori
Atletizm
 

Usain Bolt, 100 metrede 9.69’luk dünya rekoru ve hatalı çıkış

Usain Bolt, 100 metrede 9.69’luk dünya rekoru ve hatalı çıkış
 

Bugün 17:30 sıralarında atletizm tarihinin önemli anlarından birine ekran karşısında tanıklık ettik. Usain Bolt, 100 metrede 9.69’luk dünya rekorunu kırdı. Hiç görmediğimiz bir 100 metre finaliydi, Bolt daha bitiş çizgisine gelmeden zaferini kutlamaya mimikleri ve kollarını açarak başladı.

Son adımını atmadan başladığı kutlamayı bir saniye ertelese belki de 9.69'dan daha düşük bir süre olacaktı. Sanki, Bolt rekoru zamana yayıp yıllar sonra 9:50’lik rekorla atletizmi noktalamak istiyor.

Şimdi Pekin 2008'de 200 metrede büyük bir rekor bekliyoruz Usain Bolt’dan.

Bugün, 100 metre finalinden birkaç saat önce yarı finaller koşuldu. İki yarı finalden 4’er atlet finale kalacaktı. İlk yarıfinal koşuldu ve aralarında Bolt'un da olduğu, ilk 4 sırayı alan atletler finalist oldu. İkinci yarıfinal başladığında bir atlet hatalı çıkış yaptı. Yarış durdu, yeni baştan başlama noktalarına geldiler. İkinci çıkışta hatayı kim yaparsa yarışdışı kalacaktı. Böyle olduğunda atletler daha tedirgin oluyorlar ve çıkışta zaman yitiriyorlar. Bu durum kısa mesafe yarışlarında sonuçları etkiliyor. Atletlerin kabuslarında bu çıkış anında hata yaptıklarını gördüklerini düşünürüm hep.

İkinci yarıfinalde Tyson Gay de vardı ve finalde olacağı sanılıyordu. Yarış yapıldı ve 5. olarak finale kalamadı. Hatalı çıkış olmasaydı, belki de finalde Gay de olacaktı ve Bolt yarışın son metrelerinde böyle yalnız kalmayacaktı.

Atletizmde koşularda, yüzme yarışmalarında tüm sporcuların korkulu rüyası hatalı çıkıştır. Oysa şu anda çıkış noktalarındaki teknoloji, hatalı çıkış konusunu gündemden çıkartacak kadar gelişmiştir. Atletin veya yüzücünün kaç salise hatalı çıkış yaptığı kolayca belirlenmektedir.

Atletizm ve yüzmede, hatalı çıkış kaldırılsın. Sporcular doğru çıkmaya çalışsınlar ancak yarış bittiğinde sonuçlar belirlenirken her sporcu çıkış ve bitiş arasındaki zaman hesaplansın. Yarış boyunca her sporcu için kaç salise erken veya geç çıkış yaptığı bilgisi izleyicilere anında sunulsun.

2012 olimpiyatları hatalı çıkış uygulamasının son verildiği olimpiyatlar olmalıdır.

Hatalı çıkış uygulamasının kaldırılması, sporcunun istediği zaman koşmaya veya yüzmeye başlayacağı anlamına gelmez. Bunun için 1 saniye, 50 salise gibi bir tolerans süresi olur.

Özellikle kısa mesafe koşu ve yüzme yarışlarında hatalı çıkış kabusunu bitirmek ve onları bu stresten kurtarmak, sporculara yapılacak en büyük iyilik olacaktır.

Ankara, 16 Ağustos 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..