Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Ustalar bir bir Yıldız oluyor !

Ustalar bir bir Yıldız oluyor !
 

Uğurlar olsun büyük usta.... Rahmetle ve saygıyla


Aslında, yazı editörümü açtığımda başka bir konuda yazacaktım. Kafamda birkaç konu vardı… Elbet teki en başta vahim Ankara katliamı… Özellikle sustum, herhangi bir şey yazmadım, yazılanları takip etmek, ortamı kollamak ve havayı koklamak istedim. Tam bugün neler yazıldı diye haberlere göz gezdirecektim ki, manşet haberi görünce yıkıldım. Haberde “usta sanatçı Levent Kırca’yı kaybettik” diyordu..

Biran gözlerim doldu.. Ellerim klavyeye gitmedi ve kafamdaki yazı konuları bir kenara bırakıp, Levent Usta hakkında yazma gereği duydum. Biz de zaten hep böyledir.. Bir değer yitip gittiğinde, hep arkasından bir şeyler yazılır, çizilir. Sağa sola, caddeye parka ismi verilir.. Sonra, bir başkası gelir ve o ismi iptal eder. Neden ? Çünkü geçmişte fikirleri uyuşmamıştır. Ondan dolayı ismini görmek istemezler.. Bakın isleyin, tam da böyle olacak. Bunun emareleri gözükmeye başladı bile. Çünkü, Akit gazetesi gazetesinden şöyle bir haber geçmiş..

“ Ünlü alkolik tiyatrocu Levent Kırca, 67 yaşında karaciğer sebebiyle kemoterapi gördüğü hastanede öldü “

Şimdi bu haberi pek çok kişi okumuştur.. Herkes benimle aynı şeyi mi düşündü bilemem. Ama ben bazılarının kin, nefret ve öfke kustuğunu, ölüye bile saygıları olmadığını görüyorum da, asıl bunlara nasıl gün yüzüne çıkmamış küfürler ediyorum, tahmin edemezsiniz. Elbette ki o küfürleri burada sıralayamıyorum, varın siz tahmin edin artık..

Adam Atatürkçü, Cumhuriyetçi ve sol çizgisinden ödün vermediği, sıkı bir Akape karşıtı olduğu için, tv'lerde program yapmasına izin vermediler, oyunlarını yasakladılar, oyun oynamalarına izin vermediler. İstanbul'da sahne bulamadığı için bir oyun çadırı kurmuştu biliyorsunuz, yer kirasını vermesine rağmen, baskı yapıldı ve büyükşehir belediyesi tarafından kaldırılması istendi, yılmadı, oyunlarını Anadolu'ya götürmeye karar verdi. Ancak, orada da Akape'li belediyeler izin vermedi... Onlarca kişiye de ekmek kapısı açmıştı. Ekonomik sıkıntıya girdi, üretemedi ve adam kahrından hasta oldu, kanser oldu, şimdi rahmetli oldu...

Sanatçı sistem karşıtıdır, muhaliftir, muhalefettir. Anarşist ruhludur. Ama üretkendir. Levent Kırca gibi isimler İsmail Dümbüllü’nün dergahndan geçmiş isimlerdir. Komedi yapmak kolay iş değildir, bilirim. İnsanları güldürmek özel bir ilgi ve yetenek ister. Güldürürken, eğlendireceksin ama işin sırrı güldürürken, düşündüreceksin. Usta bunu iyi yapıyordu. Hem güldürüyor, hem eleştiriyordu. Hem de eğer mesajı alabilirseniz, aslında bilgilendiriyordu. Adam bir siyasetçiyi de tipliyordu, bir akademisyeni de, bir generali de, Nazım gibi bir başka ustayı da, sokaktaki bir sarhoşu da… Ama birileri hep o sarhoş tiplemesine takılmış, “adam zaten sarhoşun, alkoliğin biriydi, iyi ki öldü” diyorlar şimdi..

Şimdi arkasından iyi sözler tüketecekleri, yazı yazanları göreceğiz. Bunların içinde birçoğu da “timsah gözyaşları” dökecek kişilerdir. İşte Akit gibi gizliden küfür bile edecekler..

Bunların ölüye,  ölne bile saygısı kalmamış. Tüm bunlara “olacak o kadar” diyemiyoruz maalesef.. Sesimizi çıkartmamız lazım..

Usta bunları biliyordu. ama bu şerefsizler şunu bilmiyor ;

Bu gibi adamlar kolay unutulmazlar. Gittiklerinde arkalarından milyonlar göz yaşı döker, rahmet okur, dua okur, iyi şeyler söyler, bir zaman fırsat olur da oyunları ekranlarda gösterilirse hala güleriz, eğleniriz..

Ama ya bu yazıyı yazanlar, arkasından küfür edenler !

Onları, onların arkalarındakini, onalrı koruyanları, bu yazıları yazdıranları kim hatırlayacak..?

İşin güzel tarafı, yukarıdaki milyonlar bunlar gittiklerinde arkalarından küfür edecekler...

Biz inadına rahmetle uğurluyoruz, onlar İT'likleri ile kalsınlar...

Dedim ya, usta güldürürken, düşündürüyordu, bir mesaj, bir ders veriyordu bir şekilde. Ve giderken son mesajını da vermeyi ihmal etmedi. Ne demişti;


“ Dik durun… Adil olun, sabırlı olun. Daha iyi bir dünyada görüşmek ümidiyle.. Atatürk’le kalın, Cumhuriyetle kalın, hoşçakalın !… “

Sahneler şimdi sensiz ve öksüz kaldı…

Hoşça kal büyük usta…

Yıldızın ve ışığın bol olsun !..

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..