Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Uyku Düzeninin Başarıya Etkileri

Uyku Düzeninin Başarıya Etkileri
 

Uyku Düzeninin Başarıya Etkileri;  yaşamımız açısından ne kadar önemli olduğu aşikar olan bir gerçek. Buna dayanarak uyku düzeninizin iş performansına da büyük bir etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yanlış bildiğimiz gerçekleri de bilmeden uygulayıp ertesi gün uykusuz kalmamız da cabası. Örneğin, çoğumuz yatmadan önce okunan kitabın zihne iyi gelip dinlendirdiğini biliyoruz. Yanılıyor muyuz? Kesinlikle.

Uyku Düzeni…

Yapılan bir araştırmaya göre uyumadan önce okunan kitabın uyku ritmini bozup uyku saatini dengesizleştirdiğini iddia ediyor. Bu gibi örneklerin yanında yaşamımızı etkileyen stres, sonucunda yediğimiz sağlıksız yemekler ya da tam tersi, yemek düzeninin bozulması gibi etkenler uyku düzenini zincirleme etkiliyor.

Sağlıksız beslenme düzeni

Verimsiz uykunun sağlıksız beslenme ile elbette ki çok yakından bir bağlantısı var. Hele ki yediğiniz sağlıksız öğünler yatma vaktinize yakın zamanlarda uyku kalitesini epey bir düşürebiliyor.

Gün içinde yediğiniz besinlerin doymuş yağlardan, yüksek karbonhidratlardan oluşması glikoz toleransımızı azaltır. Bir de geç saatlerde kendini dinlendirmeye geçiren metabolizmamıza sağlıksız besinler almamız uyku kalitesi ile beraber metabolizmaya büyük bir oranda zarar verebilir. Yediğiniz öğünleri gün içinde takip ederek, paketlenmiş ürün seçmeyerek, varsa da vücudunuza özel hazırlanmış bir yemek programı ile beslenerek geçirdiğiniz günlerin sonunda uyku düzeninizin ne kadar değiştiğini ilk zamanlardan fark etme şansını yakalayabilirsiniz.

Sabah kalkmanız için bir sebebiniz olsun

Sabahları yapacak bir işiniz varsa bu adımı atlayabilirsiniz; işiniz yoksa da bir iş uyduruverin. Bir yere gidin, bir şeylere çalışın, normalde akşam/gece yaptığınız bir işi yapabiliyorsanız sabah yapın… Yeter ki sabah kalkmak için bir nedeniniz olsun.

Sabahki işlerinizi akşamdan ayarlayın

Sabah panik içinde koştura koştura yapacağınız basit işleri akşamdan ayarlayın. Emin olun kısa vakitte ayarlanabilir bu işler ile hem uyku saatinizi biraz daha uzatacak hem de sabah strese girmemiş olacaksınız.

Giyeceğiniz kıyafeti, yapacağınız kahvaltıyı ya da çantanıza koyacağınız eşyaları ayarlamak emin olun sizden çok kısa bir vakit götürür. Akşamdan sakince ayarladığınız için bir şeyleri unutmak veya atlamak gibi bir durumda yaşamazsınız. Aldığınız uyku kadar sabah nasıl uyandığınız da gün içerisindeki üretkenliğinizi etkilediğinden, buna dikkat etmek sizin için büyük bir artı olacaktır. Yapılan bir araştırmaya göre sabah işlerinin akşamdan ayarlanması stres seviyesini % 31 oranında düşürüp gün boyunca enerjiyi % 28 oranında arttırırken uyku modundan daha rahat çıkılabildiğini ve gün içi performansın daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Elektronik cihazlardan uzak durun

Günümüz zamanında bu ne kadar mümkün, tartışılabilir. Elektronik cihazların elimizden düşmediği ve sürekli kullanım mecburiyetinde hissettiğimiz günümüzde bu kural ne kadar zor olsa da uyku düzenimiz için önemli bir durum.

Ne yazık ki hepimiz yatmadan önce son bir defa gündemi yoklayıp o şekilde uyumayı seviyoruz; ancak elektronik cihazların ekranlarında bulunan mavi ışığın uykuyu kaçırdığı, beyine gündüzmüş gibi sinyal vermesi bir çok yetkilinin altını çizerek söylediği bir şey. Zamanla buna alıştırdığınız beyniniz gün ışığının olduğunu düşünürse, aynı zamanda uyanmanın ve de yatmanın vakti olmadığını düşünür. Böylelikle uyku düzeniniz bozulduğu gibi sabah kalkmakta da büyük bir zorluk yaşarsınız. Belki de çoğumuzun sabah uyanamamasının sebebi budur. Yatmadan önce mümkün olduğu kadar elektronik cihazlardan uzak durun. Eminiz farkı anlayacaksınız.

Ayrıca gün içinde kısa uykular:

20 dakikayı geçmeyecek şekilde gün içindeki kısa uykuların dikkat ve performansı artırdığı doğrudur. Yöneticiler arasında bu yola başvurma eğilimi artıyor. Toplantılar arasında ofiste kısa süreli kestirmeler işe yarayabilir. Bu şekilde düzenli olarak öğle sonrası kestirme alışkanlığı birçok ünlüde olduğu gibi Amerikalı başkanlar arasında da yaygındır.

 

 
Toplam blog
: 30
: 735
Kayıt tarihi
: 03.02.18
 
 

Saygı-Sevgi ile Toplum değerlerine, sağlıklı yaşama, çevreye, doğaya ve tarihi değerlerimize sahi..