Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '15

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Uyumayan Bebekler

Uyumayan Bebekler
 

Yeni bebeği olan bazı ailelerin en büyük kabusu da, ne yaparlarsa yapsınlar bebeklerinin asla uyumuyor olması ya da çok sıklıkla uyanmasıdır. Yazıma başlarken Leo J. Burke’un çok hoş  bir sözü aklıma  geldi  “Bebek gibi uyuyorum diyenler, herhalde hiç bebek büyümemişler.”

Güzel bir uyu uyumak artık lüks haline mi geldi? Gece 8 saat boyunca kesintisiz uyumak, nasıl birşey hatırlıyor musunuz? Eğer küçük bir çocuğunuz hele de bebeğiniz varsa, bunlar ne yazık ki uzak bir hatıra gibi görünüyor değil mi? Yapılan bazı anketlere göre 10 yaşına kadar çocukların %69’unda herhangi bir türde veya şiddette uyku problemleri görülebiliyor. Peki geriye kalan % 31’lik şanslı azınlığın sırrı ne? Size bazı uyku uzmanlarının gerçekten işe yarayan, şaşırtıcı önerilerini sunmak istiyorum. Ve inanın  bunların  çoğu  galiba doğru bilinen yanlışlar.

Yenidoğan bebekler genellikle günde 16-17 saat uyumakla birlikte, ne  yazık ki çoğu zaman bunu bölük pörçük yaparlar.  Peki en azından geceleri, bu ufak parçaları, birkaç saatlik daha büyük dilimlere çıkarmak için neler yapabiliriz?

Bebeği yatağa ne zaman koyalım?

Bebeğinizi derin uykudayken değil, uykusu geldiği zaman-uyumak üzereyken yatağına koyun. Bu kural özellikle emziren anneler için çok önemlidir. Bebeğinizi yatırmak için en uygun zamanın hangisi olduğuna, deneyerek siz karar vereceksiniz. Ancak şunu unutmayın,  uyku uzmanlarına göre kendi kendine dalmayı öğrenen bebekler kolayca uykuya geçebilmek için kendilerini nasıl sakinleştirceklerini öğrenirler ve daha kolay uykuya geçerler.

Doğru  zamanı  belirlemeniz  için  belki  şu  önerimiz  yardımcı  olabilir.  Bebeğiniz 6-8 haftalık olduktan sonra 1-10 arası değişen derecelerde bir uyku ölçeği hazırlayın, (1 tamamen canlı, 10 ise iyice derin uykuya dalmış olarak kabul edin) bebeğiniz aşağı yukarı 7-8 puana ulaşana kadar bekleyin ve daha sonra bebeği uyuması için yatağına bırakın. Bacak ve kol hareketlerinin azalması, emme gücünün zayıflaması, uyumak üzere olduğunun belirtileridir.

Lütfen bebeğinizin gözlerinin içine bakmayın 

Bebekler çok kolayca uyarılabilirler, sıcak ve sevgi dolu bir bakış bebeğinizi tahmin ettiğinizden çok daha hızlı bir şekilde uyku halinden canlı hale dönüştürebilir ve bir anda siz kendinizi aman da benim cici bebeğim derken bulabilirsiniz. Bebeğinizin o canlı-tatlı bakışı kalbinizi ısıtsa da, gece yarısında bu pek de istediğimiz birşey değildir.

Bebek uykuluyken onunla göz kontağı kuran ebeveynler, farkına varmadan da olsa bebeği uyanmaya teşvik etmiş olurlar. Unutmayın gece boyunca bebeğinizle ne kadar çok iletişim kurarsanız, onu uyanmaya o kadar motive etmiş olursunuz.

Gece yattığı odaya girmek zorunda kalırsanız ve uyanmak üzere olduğunu fark ederseniz, lütfen bakışlarıyla karşılaşmamaya, çalışın. Odasında iken onunla konuşmaya veya sevdiğiniz bir müziği mırıldanmaya kalkışmayın. Bakışlarınız karnından daha yukarı çıkmasın, hafif bir sesle bazen çok yumuşak bir dokunuşla tekrar uykuya dalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizi karanlıkla alt edebilirsiniz

Işık uykunun en büyük düşmanı, uyanmanın ise dostudur. Oysa karanlık bir uyku hormonu olan melatoninin beyinden salgılanmasına yardımcı olur.

Eğer bebeğiniz gündüzleri geceye göre daha fazla uyuyorsa, lütfen aradaki farkı öğrenmesi için ona yardımcı olun. Gün boyunca eve bol bol güneş ışığı girmesini sağlayın veya onu dışarı çıkarın. Eğer gündüz ufak şekerlemelerde bir sorun yoksa, bunu yine aydınlık bir yerde yapabilirsiniz.

Gece uykusuna yardımcı olmak için, sadece bebeğin odasına değil, evde bol zaman geçirdiniz tüm odalara ışık seviyesini ayarlayan anahtarlar takın. Ve yatma saatinden aşağı yukarı 2 saat önce daha akşamüstünden ışıkların seviyesini azaltın. Odasında bir gece lambası olabilir, ancak genellikle çok sakinleştirici bir renk olan mavimsi tonlar seçilebilir, ışık en düşük seviyede olmalıdır, uyarıcı olan canlı sarı ve parlak beyaz çeşitleri asla seçilmemelidir.

Eğer bebeğiniz gece boyunca uyanıyorsa asla ışıkları açmayın veya onu daha aydınlık bir odaya götürmeyin; karanlıktan aydınlığa geçiş beyne artık kalkma zamanı, güneş doğma zamanı uyarısını verir. Onun yerine sakince yumuşak yumuşak sırtını okşayıp, odasında uyumasına yardımcı olun. Eğer erken sabah güneşi bebeğinizi uyandırıyorsa ya da gündüz uykusunda zorluk yaşıyorsa perdenin arkasında bir güneşlik veya gölgelik ekleyebilirsiniz.

Bebek monitörü/telefonu  ile aranızdaki bağı gevşetin

Eğer bir anne bebek monitörünün her çıkardığı sese hemen koşarsa, çocuğuna daha sık uyanmayı öğretmiş olur. Odaya gireceğiniz zaman, onun tamamen uyanmış olması ile artık iyice hırçınlaşmaya başladığı anın arasına denk gelmelidir. Lütfen odaya girmeden önce biraz bekleyin, kendi kendine sakinleşip yeniden uyuyakalmasına fırsat tanıyın. Eğer çok beklemeden hemen içeri girersiniz, uykuya dalmak için çok fazla çabalamadan onu uyarmış olursunuz.

Başka bir yöntemde bebek monitörünün hassasiyetini düşürebilirsiniz. Böylece her mıkırdanmayı  duymazsınız, sadece onun gerçekten huzursuz olduğu zamanki sesleri duyabilirsiniz.

Alt değiştirme kurallarını biraz gevşetin

Bebeğinizin her uyanması altı kirlenmiş anlamına gelmez, sık sık alt değiştirerek sadece onun daha sık uyanmasına destek olmuş olursunuz. Bunun yerine bebeğinize iyi kaliteli bir gece bezi bağlayın, uyandığı zaman koklayın ve eğer gerçekten altı çok kirlenmişse, çok gerekliyse değiştirin. Gece uykuluyken bez değiştirirken bir  bebeği, soğuk bir ıslak mendilden daha hızlı uyandırabilecek  birşey yoktur, bunun yerine ılık suyla ıslatılmış bir pamuk tercih edebilirsiniz. 

Müziğin uykuya etkileri

Günün sonunda odayı biraz karartarak, sakin düşük tempolu, düşük hızlı bir müzik bebeğin uykuya geçmesine yardımcı olabilir. Ancak odaya bebeğinizi yatırıp yanına da bir uyku müziği koymaktan kaçının, çünkü müzik bittiği zaman bebeğiniz uyanabilir ve müziği tekrar başlatmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun yerine birkaç tane şarkı çaldıktan sonra, henüz tam derin uykuya geçmeden önce müziği kapatmayı deneyebilirsiniz. Her bebek farklıdır kimisi Mozart,  Beethoven gibi klasik müzik ile daha kolay uyuyabilirken, bazıları ise  içinde doğa seslerinin de yer aldığı bir meditasyon müziğinden  hoşlananabilir. Hatta uykudan 1 saat önce böyle hoş bir müzik eşliğinde, loş  bir  ortamda, bebekler için uygun aromatik yağlarla masaj yapmayı da deneyebilirsiniz.

Sizin  de  biraz sakinleşmeye  ihtiyacınız  var, siz  ne  kadar  sakin  olursanız  bu  sorun  o kadar  kolay  çözülür.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/bebegim-uyumuyor/1364

Bu makale de ilginizi çekebilir

Bebek Yatağı Seçerken

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..