Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '14

 
Kategori
Sinema
 

Uyumsuz

Uyumsuz
 

Divergent (Uyumsuz)


Veronica Roth'un 2011 çıkışlı kitabının sinema uyarlaması. Neil Burger'ın yönetmenliğinde gerçekleşen bu uyarlamada, kitap ne kadar aktarılabildi, bilmiyorum. Kitabı okumadım, okumayı da pek düşünmüyorum. 

Uyumsuz'da Açlık Oyunları esintilerini yakalamamak elde değil. Zira Suzanne Collins'in eseri de 2008 çıkışlı. Sanırım bu esintiler o kadar bariz ki oyuncu seçiminde bile Açlık Oyunları'ndaki karakterleri canladıran oyunculara benzer fiziksel özellikleri aramışlar. Bu bakımdan Açlık Oyunları gölgesinden çıkabileceğini pek sanmıyorum.

Uyumsuz'da toplum beş gruptan oluşuyor:

Bilgeler: Bilimadamları. Toplumun yönetiminin kendilerinde olmasını savunuyorlar.
Fedakarlar: İnsanların iyiliği için çalışan sade yaşam tarzlarıyla toplum yönetimi ellerinde tutuan grup.
Korkusuzlar: Deli dolu tipler. Kolluk kuvveti olarak görev alıyorlar.
Barışçıllar: Toplumun tarım kesimi.
Adiller: Doğrular dışında bir şey konuşmayan, yalan söylemeyen grup. 

Bireyler 16 yaşına geldiğinde psikoteknik bir analize giriyorlar ve kişiliklerinin hangi topluma yakın olduğu belirleniyor. Ancak son seçim hakkı yine de bireyde oluyor ve birey seçtiği gruptan bir daha ayrılamıyor. Ayrılırsa evsizler arasında grupsuz bir şekilde yaşıyor. Yani aslında toplum altı gruptan oluşuyor... Öykünün kurgusu açışından daha tanıtımda çuvallayan bir durum var...

Esas kızımız Tris Fedakarlar arasında büyümüştür. Analiz sonrasında uyumsuz olduğu ortaya çıkmıştır. Yani tüm grupların özelliklerini bir arada bulundurmaktadır.  Tris'in analizini yapan Korkusuz durumu üstlerine bildirmez... 

Bu arada Fedakarlar arasında bozulma söylentileri vardır. Diğer yandan da Bilgeler yönetimin kendilerinde olmaları gerektiğini savunmaktadırlar. Uyumsuzlar da yönetimi zor olan tipler oldukları için toplumda tehtit olarak algılanmaktadırlar...

İşte böyle bir ortamda Tris'in maceralarını izliyoruz.

Yönetmen sayesinde seyir zevki oluştuğuna inanıyorum. Yoksa dünyayı bu kadar kasıp kavuran öykünün her köşesinde açıklar bulunmakta. 

2 saat 19 dakikinanızı dolduruyor. Ancak büyük beklentilere girmemek lazım. Distopik gelecekte, oluşturulan çevre daha çok dikkatimi çekiyor. İnsanların neden gruplara ayrıldığı konusunda bir cevap yok. Daha baştan cevapsız bir kabulle başlayan filmde bilimkurgadan uzaklaşıp fantastik distopya gerçekleşiyor. 

Büyük beklentiler olmadan izlenmesi gereken, eğlenceli bir film olmaktan öteye gidememiş. Bunu da yönetmen Neil Burger'a borçlu olduklarını düşünüyorum. 

Son.

 
Toplam blog
: 23
: 780
Kayıt tarihi
: 28.11.13
 
 

Bir metalurjist metallerden kurulu dünyasında. ..