Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '17

 
Kategori
TV Programları
 

Uzakdoğu'dan – Neden K-Drama?

Uzakdoğu'dan  – Neden K-Drama?
 

İtiraf saati: K-Drama izleye(bile)n biri değilim. Önerilen bir dizinin sadece ilk 15 dakikasına dayanabildim. Oysaki film festivallerinde karşıma çıkan Güney Kore filmlerine sektirmeden bilet satın alırım ama konu dizi olunca pek barışamadık kendileri ile…

K-Drama sevmeyenler olarak soyumuz tükeniyor. Özellikle de ülkemizde… Gerçi ekranlarımıza misafir olan birçok yerli dizi ya K-Drama’dan yasal uyarlama  yada farklı K-Drama’lardan sahne çalınarak oluşturulan kolajlar. Hayatımıza bir şekilde dokunuyorlar.

K-Dramalar neden çok seviliyor ve izleniyor Elif anlattı. Ben bile yazıyı düzenlerken ‘neden sevmiyorum acaba’ diye kendimi sorguladım ve en kısa zamanda Elif’ten yeni başlayanlar için K-Drama önerileri almaya karar verdim. Bakalım yazının devamını okuduktan sonra sizin kararınız ne olacak

K-Dramaları neden çok seviyor ve izliyoruz?

Sanırım bu soruya verilebilecek ilk yanıtlardan biri  benzer kültürel geçmişlerimizin olması. Aramızdaki kilometrelerce uzaklığa rağmen Japonya ve Kore dünya genelinde bizim kültürümüze en çok benzeyen iki ülke…

Peki ya komşuluk ilişkileri desem? Yada evde giyilen terlikler? Yaşı kaç olursa olsun bir kızın evlenene kadar ailesinin evininde yaşaması, sosyal hayatta kadının maruz kaldığı ön yargılar?

Bu benzerlikler tek neden olamaz. İkinci ve bana kalırsa en büyük neden toplum değil yapım ile ilgili. Üreten senaristler, ana eksende kalan hikayeler ve reyting kaygısı gütmeden baştan planlanan bölümler… Bir K-Drama izleyicisi izleyeceği dizinin kaç bölüm süreceğini bilerek ekran karşısına geçer. Ne kadar güzel değil mi? Üstelik K-Dramalarda 2.sezon yok denecek kadar azdır; olanlarda da kadrolar yenilenir ve aynı konsept üzerinden farklı hikayeler izlenir (School serileri ya da Reply serileri gibi)

Senaristler yaratıcıdır; dolayısıyla pek çok türde yapım izleyebilirsiniz. Zaman yolculuklarından, seri katillere; sosyopat doktorlardan, uzaylılara; paralel evrenlerdeki farklı hayatların kesişiminden, klonlara… Bitti mi? Hayır. Reenkarne olup bir önceki karmasını düzeltmeye çalışanından, sakar sekreterine; din tüccarına, gaddar politikacıya, Kuzey Kore sığınmacısına, tarihi bir kahramana, savant sendromlusundan histerik sinema yıldızına, hatta 7 farklı kişiliğe bölünmüş hasta kahramanlara varıncaya kadar inanılmaz keyifli geniş bir yelpazede dramalar ortaya çıkarırlar.  Bu özellikleriyle dünyaya senaryo satan ülke konumunda olmaları hiç şaşırtıcı değil.

Benzer kültür ve konu çeşitliliğin yanında K-Drama tercih etmemizin bir diğer nedeni de oyuncuların performansları. Öyle ki sadece oyunculuk farkları nedeniyle bile bir kaç K-Drama izledikten sonra yerli dizi izlemek sizin için katlanılmaz bir hal alabilir, üzgünüm. Bizde en iyi oyuncu en iyi bağıran / en kötü bakan sanılırken KDramalarda karakterine bürünmüş, tüm mimiklerini kullanan, gösterişsiz ama ses tonu bile her karaktere göre değişen, çok güzel ağlayan, çok güzel gülen, heyecanlandığında nefes alış şeklinin değiştiğini size gösteren, onunla birlikte korkup içinizin titrediği bir oyunculuk sergilerler.  (Buraya hemen bir parantez açıp Ji Sung’ a bırakmalıyım. Bu adamı bir kere bile izlememek bu zaman aralığında yaşayan bir insanın farkında olmasa da en büyük talihsizliklerden biridir. Performansı öyle başarılıdır ki  canlandırdığı karakterleri yerli uyarlamada izlemeniz mümkün olmaz.)

K-DRAMA REJİSİ

İlk 3 nedeni saydık…  4. sıraya da ‘kamera ve reji’yi koyabiliriz. K-Dramalarda kamera ve reji inanılmaz iş çıkarır. Her zaman hikayenin odağında kalır;  şaşırır, kızar yada mutlu olursunuz. Devamlılık hatası yakalamak imkansızdır. Her dizi bir sinema titizliğinde çekilir. Işık oyunları, sahne geçişleri Amerikan endüstrisini aratmayacak kalitededir.  K-Dramaların rejisi en ince detaylarına kadar düşünülmüş kusursuzluktadır.

Son olarak da ostlar…  K-Dramaların olmazsa olmazı, çoğu zaman oyuncuların bizzat seslendirdiği harika ostlar… O kadar kaliteli ve güzeldir ki, sırf ost dinleyerek zamanla Kpop’a merak salmış binlerce insan olması bizi şaşırtmamalı.

Bu yazıyı sadece en sevdiğim ostlar ile sonlandırabilirler. İyi seyirler…

http://aslininsureti.com/izledim/neden-k-drama/

Daha fazla anime-manga ve k-drama yazıları için Elif’in bloğu http://www.elifsel.com/ ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Aslı’nın Sureti

*.*.*.*.*

Aslı’nın Suretini sosyal medya hesaplarından takip etmek ister misiniz?

Facebook:https://www.facebook.com/Aslının-Sureti-1065930830209554

Twitter:https://twitter.com/aslininsureti

 

Gezdim Gördüm, Yedim İçtim ve İzledim kategorilerinde daha fazla yazı için > www.aslininsureti.com

 

 

 
Toplam blog
: 183
: 1217
Kayıt tarihi
: 27.09.17
 
 

Ben Aslı…  'Takvim Yılı – Doğum Yılı hesabının sonucu giderek yükselmesine, aynaya baktığında kaz..