Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '14

 
Kategori
Kitap
 

Vahşi Sümüklü böceğin Yemek Yerken Çıkardığı Sesler; Elisabeth Tova Bailey

Vahşi Sümüklü böceğin Yemek Yerken Çıkardığı Sesler; Elisabeth Tova Bailey
 

The sound of a Wild Snail Eating (Vahsi sumuklubocegin yemek yerken cikardigi sesler), Elisabeth Tova Bailey tarafindan yazilmis bir ani kitabi. Yazarin ilk kitabi. Benim turkceye cevrilmesini cani gonulden istedigim kitaplardan biri. Kitap kimi okuruna gore (benim gibi) bir ani kitabi, kimi okuruna gore sumuklu boceklerin hayatini inceleyen bir kitap, kimisine gore ise bir hastanin iyilesme evresinin irdelendigi bir eser. Aslinda hepsinden biraz. Elisabeth Tova Bailey hastaligindan once hayatinin tamamini cok aktif olarak geciren bir insan, surekli seyahat ediyor, organizasyonlarda yer aliyor, kendisini yerinde duramayan biri olarak tarif ediyor. Kendi web sitesinden onu daha yakindan taniyabilirsiniz.


Elisabeth Tova Bailey, Avrupanin cesitli sehir ve kasabalarini kapsayan bir geziye cikiyor. Bu gezi sirasinda bilinmeyen bir virus kapiyor ve olumden donuyor. Hayati da sonsuza kadar degisiyor. Amerikaya donusunun ardindan ilk bir yilini neredeyse yatalak olarak geciriyor. Eski enerjisine ve hayatina donmesi asla mumkun olmayacagini ogreniyor. Sanirim hareket kabiliyetinin minimuma indigi bu surecte onu en cok bu gercek zorluyor.

Bir gun yakin bir arkadasi bir saksi cicekle kapisinda beliriyor. Cicegin bir ozelligi yok ama arkadasi ilginc bir insan, aldigi cicegin saksisina canli bir sumuklubocek ilistiriyor. Yazarimiz bu hediyenin amacini ilk anda pek kavrayamasa da, gunlerinin ve gecelerinin cogunu bu yeni hayat arkadasini incelemekle geciriyor. Zamanla yerinden yurdundan koparilmis sumuklubocekle birlikte yeni hayatlarina alismaya basliyorlar. Sumuklubocegin saksisi, yerini kocaman bir akvaryuma birakirken, Elisabeth'in de hayata tutunmak icin yeni bir sebebi oluyor.

Oncelikle sumuklubocekler ve gunluk rutinleriyle ilgili arastimalar yapiyor Elisabeth, ogrendiklerini kendi gozlemleriyle birlestirerek bizlerle paylasiyor. Ornegin sumuklubocekler her gece ayni yerde uyumayi severlermis. Sumuklubocekler ile ilgili akliniza hic gelmeyecek bilgilerle dolu Vahsi sumuklubocegin yemek yerken cikardigi sesler. Yazarimiz bilimsel bir bicimde sumuklubocegin hayatini bize anlatmakta o kadar basarili ki, kitap bir cok kitapcida doga ve bilim reyonunda yerini buluyor.

Kitabin insani en cok etkileyen ozelligi, Elisabeth'in hastaligina ve yeni hayatina bakis acisini yansittigi yerler. Eski enerjisine ve kosturmacasina olan ozlemi, yeni hayat arkadasi sumuklubocekle bir bag kurmasina yol aciyor. Cunku sumuklubocegin de zorla alinip getirilidigi bu ortama uyum saglayana kadar ne kadar bocaladigini ama bir an bile pes etmedigini izliyor, kimildayamadan yattigi yerden. Sonra da bir suru odulle taclandirilmis bu kitabi yazmaya karar veriyor.. yerinden yurdundan koparilmis bizim gibilere.. 

 
Toplam blog
: 55
: 1472
Kayıt tarihi
: 15.06.14
 
 

Ceyhun Kirimli lisans egitimini Bogazici Universitesi Molekuler Biyoloji ve Genetik Bolumunde tam..