Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '17

 
Kategori
TV Programları
 

Vatanım Sensin / 11.Bölümde yaşanan duygu dolu anlar!

Vatanım Sensin / 11.Bölümde yaşanan duygu dolu anlar!
 

Yapımcılığını 03 Medya'nın üstlendiği "Vatanım Sensin" de dün akşam yine Kanal D'de duygu dolu anlar yaşandı. Dizinin final sahnesinde, kurulan idam sehpalarına çıkan, Albay Cevdet'in kızı Hilal'di.

Başlıca rollerini; Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Onur Saylak, Şebnem Hassanısoughı, Senam Kara, Baki Davrak, Celile Toyon, Hakan Salınmış, Boran Kuzum, Kubilay Aka, Pınar Deniz, Miray Daner, Tuğrul Tünek, Mert Denizmen, Aslı Omağ, Genco Özak, Yiğit Çelebi, Yasemin Szawlowski ve Can Kolukısa oynuyorlar. Dizinin senaryosunu Nuran Evren Şit yazıyor. Yapımcılığını Nermin Eroğlu ve yaratıcı yapımcılar; Yağmur Taylan ve Durul Taylan. Yönetici Yapımcı: Onur Güvenatan. Yönetmenler: Yağmur Taylan, Durul Taylan ve Burak Arlıel.

Dizinin dün akşam yayınlanan son bölümünde izleyiciler oldukça duygusal dakikalar yaşadı. Son bölümde Cevdet ve ailesi Hilal'i idamdan kurtarmanın yollarını aradı. Vatan haini olarak aranmasına rağmen şehre gelen Halide Edip, Azize için adeta bir umut oldu.

58762d4b0f2544d6808fc65d

Burada bir not düşmek istiyorum. Halide Edip'in hayatını okudum, araştırdım. O yıllarda Halide Edip İzmir'e gitmemiştir.

Zaten, dizide yer alan olaylar, kurumlar ve karakterler tamamen hayal ürünüdür diye not düşülmüştür. Bu nedenle, sıkça sorulan, Albay Cevdet diye biri gerçekten yaşadı mı? Ölmez Hasan diye biri var mıydı? Kuva-ı Milliye'nin başı Eşref Paşa diye biri var mıydı? Bütün bunlar senaristlerimiz kurgusudur.

Halide Edip, 15 Mayıs 1919 günü İzmir’i Yunanların işgal etmesi üzerine İstanbul’da ardı ardına protesto mitingleri düzenlenmekteydi. İyi bir hatip olan Halide Edib, 19 Mayıs 1919 günü Asri Kadınlar Birliği’nin düzenlediği ve kadın hatiplerin de konuşmacı olduğu ilk açık hava mitingi olan Fatih Mitingi’nde kürsüye çıkan ilk konuşmacıydı, attığı nutuk ile belleklerde büyük iz bıraktı. 20 Mayıs’ta Üsküdar mitingi, 22 Mayıs’ta Kadıköy mitingine katıldı. Bunları Halide Edib’in başkahramanı haline geldiği Sultanahmet mitingi izledi. Önceden hazırlanmadan ve yazmadan yaptığı konuşmada sarf ettiği “Milletler dostumuz, hükümetler düşmanımızdır.” cümlesi bir vecize halini aldı.

Savaş boyunca cephe karargahında görev yapan Halide Edib, Dumlupınar Meydan Muharebesi’nden sonra ordu ile İzmir’e gitti. İzmir’e yürüyüş sırasında rütbesi başçavuşluğa yükseldi. Savaştaki yararlılıklarından ötürü İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. (Vikipedi).

Hilal, bu bölümde cephaneliği bombaladığı iddiasıyla idama mahkum oluyor. Cevdet’in tüm çabalarına rağmen idamın ertelenmemesi, aileyi yasa boğuyor. Azize, bir anne olarak hayatının en zor gününe uyanıyor.
Kızı Hilal’in idama yürüyüşünü izleyen çaresiz kadının feryatları, tüm izleyenleri duygulandırıyor. Azize sırf kızını kurtarmak için kocasını feda ediyor, Yunan Generale o akşam kocam Cevdet benimle beraber değildi diyor.

Diğer taraftan General Vasili'nin karısı Veronika, Hilal'i kurtarmak için Yunan Başbakanına mektup yazıyor, affını istiyor. Cevabi mektupta, cezanın sürgüne çevrildiği söylense de kocası karısından saklıyor, karısı ile ters düşüyor. Veronika Hilal için dua ediyor, mumlar yakıyor. Ne de olsa o da bir anne. Dini mezhebi farklı da olsa anne. İki farklı dinin annelerin dayanışması.

58762d4b0f2544d6808fc657

Hilal elleri kelepçeli, askerlerin arasında, son duasını yaptıran Hocanın eşliğinde idam mahalline getirilir.

58762d4b0f2544d6808fc655

Son final sahnesinde, annenin, anne annesin ve kardeşinin çırpınışları, Azize'nin kocasına yalvarışları, Albay Cevdet bir onlara, bir kızı Hilale, bir Yunan Generale çaresiz bakışları.

C2DkT9EXUAEsDa9

Tam son anda beklediği haberi Yunan Subay getirir. Notu okur. "İnfazı durdurmazsanız oğlunuz ölür." İmza Eşref. Herkes nefesini tutar, Yunan Generalin kararını bekler. Ve 11.Bölüm burada sona erer.

indir vatanım sensin

Yunan Komutan Vasili'nin oğlu Teğmen Leon Eşref Paşa'nın elindedir. Neler olacağını 19 Ocak Perşembe akşamı Kanal D ekranlarında göreceğiz.

 

Vatanın Sensin, kurgu da olsa, dizi de olsa, işin ucunda Vatan sevgisi ve Milli Mücadele yılları var. Bu nedenle duygulanmamak elde değil... Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.

İyi Seyirler.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

 
 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..