Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Vejetaryen misiniz? Vegan mı?

Vejetaryen misiniz? Vegan mı?
 

Beslenme tarzınızda değişiklik yapmak ve vejetaryen mı olmak istiyorsunuz? Peki nasıl vejetaryen olunur? Vejetaryenliğin çeşitleri var mı? Dediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse son yıllarda trend olan bu beslenme akımına hep beraber bir göz atalım.

Şehirleşmeyle birlikte gelen yoğun stresli çalışma saatleri, insanları fast food tüketimine sürüklemiş durumda bulunuyor. Bu duruma dur demek için kolları sıvayan girişimcilerin sağlıklı beslenmeyi ön planda tutma başlığı altında, bu tarz mekanları açmalarıyla popülerleşen vejetaryen beslenme tarzı daha çok büyük şehirlerde yaşayanlar tarafından tercih edilen bir beslenme türüdür.

Vegan ve vejetaryen beslenme arasındaki en temel fark; vejetaryenler hayvan ürünü tüketmezler. veganlar ise hayvanlardan üretilen hiçbir ürünü tüketmezler. Aralarındaki en temel fark budur. Evet yumurta, süt, peynir de buna dahildir. Hatta hayvansal hiçbir kumaşı kullanmazlar. Veganların genel bakış açısı, hayvanların insanlar tarafından yok edilmemesi noktasındadır. Genel olarak topraktaki mahsulün hayvana yedirilmesindense onu insanın tüketmesini daha sağlıklı bulurlar. Yine de vejetaryenlerin büyük kısmının sadece yemek standardı olarak değil, hayat tarzı olarak da hayvanların sömürülmesine karşı oldukları ve bu yüzden tıpkı veganlar gibi bu tür malzemeleri kullanmaktan kaçındıkları söylenebilir.

 

Hangi Çeşit Vejetaryensiniz?

Lakto – ova Vejetaryenler: Cansız hayvan ürünü yemeyip, hayvan canlı iken ürettiği sütü, sütten yapılan ürünleri ve yumurtayı tüketirler. Bu uygulama Budizm’de yer alan yaşamın kutsal olduğu ve hayvan öldürmenin ahlaki değerlere aykırı olduğu inancına dayanır. Günümüzde sıklıkla uygulanan beslenme tipidir.

Lakto Vejetaryenler: Hayvan eti, kümes hayvanları, balık, yumurta tüketmezler fakat süt ve süt ürünü tüketirler.

Ova Vejetaryenler: Hayvan kaynaklı hiçbir ürünü, süt ve süt ürünlerini tüketmezler fakat yumurta tüketirler.

Polo Vejetaryenler: Hayvan kaynaklı hiçbir ürünü, süt ve süt ürünlerini tüketmezler fakat kümes hayvanlarını tüketirler.

Pesko Vejetaryenler: Hayvansal olarak yalnızca deniz ürünlerini tüketirler.

Fleksitoryenler: Arada sırada et tüketen vejetaryenlere verdiğimiz genel addır.

 

Gelelim Diğer Beslenme Çeşitlerimize

Zenmakrobiyotik Beslenenler: İnsan sağlığı ve mutluluğunun tümüyle ‘tahıla’ dayanan beslenmeyle mümkün olacağına inanların uyguladığı bir diyet şeklidir.

Fruvitaryan Beslenenler: Bu düşünceyi savunan grup yediklerinin tekrar toprağa dönerek büyüme döngüsünün devamına inanırlar. Bunun için çekirdeği olan yiyecekleri yerler. Sadece meyveler ve botanik bakımından meyve sayılan yiyeceklerden olan salatalık, kabak, biber, domates vb. yiyecekleri tüketirler.

Freeganizm Beslenenler:  Materyalizm ve tüketim çılgınlığına tepki olarak ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın takipçileri hayatlarını mümkün olduğunca hiçbir şey satın almadan sürdürüyorlar. Yemek ihtiyaçlarını taze olduğu halde çöpe atılan atıklardan karşılıyorlar. 

Bana soracak olursanız bu beslenme çeşitleri moda olsun diye değil, gerçek bir yaşam tarzı olarak kavranmalı, bu akımlar gerçekten benimsedikten sonra karar verilmeli. Eğer deri ceket seviyor ve giyiyorsanız zaten bir vegan ya da vejeteryan olamayacaksınız…

 

 
Toplam blog
: 2
: 92
Kayıt tarihi
: 07.09.18
 
 

Mutfakkoçu Şef Recep AYDOĞAN, 1987 yılında BOLU/MENGEN de doğdu. Aşçılık mesleğini atalarından, b..