Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '16

 
Kategori
Dünya
 

Venezulaeloalela

Venezulaeloalela
 

Caracas'ta protesto.


Dünya'daki petrol rezervlerinin %23, gaz rezervlerinin %6'üne sahip.
Simon Bolivar tarfından kurulmuş olan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, bu günlerde epey bir sıkıntılı.

Birkaç yıl evvele baktığımızda, Askeri Akademiden mezun olan Hugo Chavez dönemindeki Venezuela bayağı güzel yıllar geçirdi.Şimdiiii…Sormayın, vahim!

2006-2014 yılları arasında Venezuela GSYH'si kat kat büyüyerek, dünyaya adını duyurmaya başarmıştı ki, kontrol altına alınamayan enflasyon 2015 yılında 100%'e ulaşarak, hem ülke hem dünya tarihinde rekor kırmıştı! Mayıs 2016 tarihinde enflasyon %480'lere ulaştı. Yıl sonuna kadar %700'lere; 2017 yılı sonuna kadar da %2000’lere kadar çıkması bekleniyor…Venezulaeloalela mı acaba?...Herşey sadece dandik ve karmaşık ekonomik hesaplamalardan ibaret mi?

IMF, WorldBank, The Economist, TradingEconomies vb. gazete ve web sitelerinden aldığım birkaç detay daha paylaşarak küçük bir yorum eklemek istiyorum.

Venezuelanın GSYH’sinin artmış gözüküyor fakat enflasyondan dolayı kişi başına düşen milli gelirde düşüşlere neden oluyor.
Diğer taraftan da 2005-2010 yılları arasında 1 Amerikan Doları karşısında 2.1 Venezuela Bolivarı düzeyinde olan para birimi, 5 yıl içinde %400 değer kaybetti ve 1 Dolar, 9.94 Venezuela Bolivarına denk geliyor! Bu da demek oluyor ki 5 yıl önce dıs ülkelerden satın alınan bir ürün için Venezuela halkı ortalama 4 katı daha fazla ulusal para vermesi gerekir ki, bu ülkenin satın alma gücünü, değerini, GSYH ve milli gelirini düşürmüş oluyor.

‘’Vay beee’’ diyesim geliyor…Dünya’nın en ucuz petrolünü kullanan ülkenin halkı 1 adet hamburger için 170 Dollar verme durumna düşsün; McDonald’s patatesiz kalsın…Yok daha neler demeyin, Coca-Cola da şekersiz kalmış…Bize ne ‘’lüks’’ yiyeceklerden diyorsak eğer, o zaman yumurtasız, sütsüz kalan 30 milyonluk ülke nereye gidiyor olabilir?...Veya hotellerde gecelik otel ücretleri 7 bin Dollar olmasına rağmen tanıtım panolarında ‘’lütfen kendi sabun ve havlunuzu getirmeye unutmayın’’ yazıları nasıl bir tablo oluşturuyor sizce!?

Ya, sorgulamadan edemiyorum…N’oldu da bu hale geldiniz be dostum!...
Cevap veriyor Venezuelalı: Bizim ülke varya…Çok fazla enerji kaynağına sahip olan Venezuela Bolivar Cumhuriyeti?
Ben: Heaa var evet?
Venezuelalı: Enerjisinin %71’ini hidrosantrallerden karşılıyor!
Ben: Nasıl yanı, enerji üretimi, mall ve hizmetlerin üretimi; genel olarak ülkenin fişi Tanrının takvimi veya planlarına mı bağlı?
Venezuelalı: Tövbe de çarpılacaksın Kosovalı kardeşim. Öyle değil işte, bol bol yağmur yağıyor bizde.
Ben: E peki bunun güvencesi yok ama, beklenenin aksi için hazırlıklı mı ülkeniz?
Venezuelalı: Ama yağıcak yinede, yağmaz mı diyorsun?

Sorusunu cevapsız bıraktım ve Laikliğin insanlığın yine yeniden iliklerine kadar girmesini düşledim!...Düşünebiliyormusunuz arkadaşlar, 30 miyonluk bir ülke kendi kaderini, hayat standardını, ekonomi değirmenini Tanrının kararına bağlamış ve bundan rahatsızlık duymamakla birlikte bu durumun gelecekte nasıl karmaşık bir kısır döngüye girebileceğini farkında değiller!

Şu an %80 olan fakirlik düzeyinin altında yaşayan halk, daha da fakirleşiyor ve eziliyor, sırf ekonomilerini…neyse.

Sonra kalkıp pişkin pişkin Amerikan’ın veya İsrail’in oyunları bunlar…E günaydın yanı!...Bunu mu hesaplayamadınız, pes!


Sağlıcakla kalın!

 
Toplam blog
: 6
: 182
Kayıt tarihi
: 06.02.16
 
 

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü 1'nci sınıf öğrencisi. ..