Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '17

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Vergi Dairesi Banka Hesap Bloke Kaldırma

Vergi Dairesi Banka Hesap Bloke Kaldırma
 

Kimi zaman borcumuz nedeniyle hesabımızı kullanamayabilir ya da bir kısmının banka tarafından tutulduğunu öğrenebiliriz. Bunun finansal olarak ismi hesap bloke olarak geçmektedir. Eğer yanlış bir işlem gerçekleştirdiyseniz ya da uzun süreli ödenmemiş bir borcunuz var ise banka kartınızdaki hesabınıza el konulabilme ihtimali vardır. Bankalar direkt olarak hesabınıza el koyabileceği gibi Vergi dairesi gibi resmi makamlar tarafından da paranız beklemeye alınabilir. Bu işlemi ortadan kaldırmak için öncelikle nasıl ve neden gerçekleştiğini bilmeniz şarttır. Ardından kaldırma işlemlerine başlayabilirsiniz.
 
Hesap Blokesi Neden Gerçekleşir?
 
Direkt olarak bankanız sizin işlemlerinizi durdurup kartınıza el koyabilir ya da devlet daireleri tarafından bankalara üst makamlardan bir yazı ulaşır. Bankalar tarafından eğer kartınıza bloke işlemi uygulandıysa bunun sebebi başka bir kişi ya da yine aynı şekilde banka tarafından hesabınıza fazla bir para aktarımı olmasıdır. Aynı şekilde şüpheli kullanım ve şifre sorunlarında da bankanız bloke işlemi uygulayabilir. Bunun için bankanıza hesap bloke kaldırma talebinde bulunabilir ve şüpheli bir kullanım olmadığını belirtebilirsiniz. Aynı şekilde, ekstra bir para hareketliliği varsa da bunun bankaya iadesini yaparak blokenizi kaldırtabilirsiniz. Bahsedilen diğer bir ihtimal de devlet dairelerine olan borcunuzdan dolayı bankaya emir gitmesidir.
 
Hesap Bloke İşlemi Nasıl Olur?
 
Vergi dairesi gibi kurumlara vergi borcunuzun olması ya da sigorta borçlarınız gibi ödenmesi mecburi şahsi borçlarınız yapılandırılmaz ve uzun sürede ödenmezse bu işlem gerçekleştirilir. Öncelikle hesabınızın nasıl bloke olduğundan bahsetmek gerekiyor. Vergi dairesine olan borcunuzun tutarı kadar banka hesabınıza bloke konulur. Geri kalan tutarı kullanmak sizin hakkınızdır. Eğer banka hesabınızdaki bakiyeyi aşmayan bir borcunuz varsa ve hesabınızı kullanamıyorsanız, bankanıza başvurup geri kalan kısmını kullanıma açtırabilirsiniz. Çünkü banka sadece borcunuz kadar belirtilen tutara sınır getirebilir. Hesap bloke işlemini öğrendiğiniz zaman önce bankanıza başvurmalı ve borcun kimin tarafından olduğunu öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer o dönemde banka kartınız yoksa ve daha sonra kart aldıysanız bu borç kartınıza bloke işlemi getirtmez. Çünkü bankalara tekrar yazı olarak devlet kurumunun bildiri yollaması gerekir.
 
Hesap Blokesini Nasıl Kaldırabilirsiniz?
 
Hesap blokesi kaldırma işlemini yapabilmeniz için öncelikle bankanızla konuşmayı deneyebilirsiniz. Buradan bloke işleminin sebeplerini ve kimin tarafından yapıldığını ya da toplam tutarı hakkında bilgi edindikten sonra resmi makamlara başvurmanız gerekmektedir. Vergi dairesinden gelen bir vergi borcu ise, öncelikle borcunuzun yapılandırmasını talep edebilirsiniz. Eğer yapılandırma dönemi çoktan geçilmişse, geriye kalan tek çare borcunuzu ödemektir. Eğer yüklü bir miktarda ya da ödeyemeyeceğiniz tutarda bir borcunuz yoksa, peşin olarak ödeyip vergi dairesinden borcunuzu sildirmeniz en mantıklısıdır. Fakat ödenmeyecek bir borcunuz var ise, resmi yazı ile ilgili devlet dairesine maaşınız üzerinden borcunuzun her ay bir kısmının alınmasını talep edebilirsiniz. Bunu da çalıştığınız kurumun resmi olarak vergi dairesine 10’da biri gibi bir tutarı her ay çekmenizi istediğinizi belirten bir belge vermesi gerekmektedir. Bu şekilde bloke işlemini kaldırıp, her ay maaşınız üzerinden ödeme yaparak borcunuzun kapanmasını sağlayabilirsiniz.
 
Yararlanan kaynaklar:
 
 
 
Toplam blog
: 8
: 7870
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

İşletme mezunu ve işletme alınında yüksek lisans yaptım ayrıca şuan Radyo ve Televizyon Programcı..