Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '17

 
Kategori
Kitap
 

Xeyal Rza’nın kaleminden “Aşk olsun”

Xeyal Rza’nın kaleminden “Aşk olsun”
 

 

“Gözlerin hamile gözyaşlarına,

Bırak doğsun, adını keder koyarız.

Yok, birden eğer ikiz doğarsa,

Onun da adını heder koyarız.”

Xeyal Rza

Aşkolsun, İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği)  tarafından edebiyat dünyasına aynı zamanda da Türk kültür hayatına kazandırılan bir şiir kitabı. Kitap Azerbaycanlı şairlerden Xeyal Rza’ya ait.

Birbirinden farklı temaları içeren kırk beş adet şiirin oluşturduğu eser de Rza’nın Farsça’ya, Özbekçe’ye, Rusça’ya, İngilizce’ye çevrilen şiirleri de mevcut.

Şairin Azerbaycan Türkçesi ile yazdığı şiirlerinin yanı sıra Türkiye Türkçesi ile yazdığı şiirleri de yer alıyor Aşkolsun’ın çatısı altında.

Şiirlerin Türkiye Türkçesine çevirisi Muhammed Rıza Goçi tarafından gerçekleştirilmiş.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Aşkolsun’a yazdığı önsözde “Aşka Meftun, Aşkı Nefes Bilen Umudun Şairi” olarak tanımlamış Xeyal Rza’yı ve onun şiirini bakın nasıl anlatmış okura:

“Xeyal Rza’nın şiiri, saf ve samimi söylemi içinde barındıran, yer yer imge ve benzetmelerle örülmüş, gönülden gelen ve kabullerinden oluşan mısraların birleşimidir.”

Rza’nın şiirlerini okurken öyle bir hisse kapılıyorsunuz ki… Şiirler dizelerden su gibi akıp doluveriyor yüreğinize ve ısıtıyor sıcacık. Aynı zamanda da düşündürüyor, sorguluyor hayatı, aşkı, özlemi, bekleyiş, doğayı, vatan sevgisini, özgürlüğü, saf sevgiyi, ihtimalleri, dertleri…

O şiirlerinde;

Boş vermişliği anlatırken farkında olmanın altını çiziyor. (sayfa 15)

Özleme sarılı bekleyişe karışan serzenişi haykırıyor. (sayfa 17)

İhtimallerden medet umuyor. (sayfa 21-22)

Şehirlerin insanlar üzerindeki etkisini hissettiriyor. (sayfa 30)

Aşkın güneşten sıcak, kıştan soğuk oluşunu fısıldıyor.

Aşkın kendinden vazgeçiş hali olduğunu hatırlatıyor. ( sayfa 39)

Dertlerin misafir olduğunun bilindiğini lakin ona git denilemediğinin gerçekliğini vurguluyor. (sayfa 41)

Hayatın ağır getirileri içinde özgürlüğün önemini anlatıyor.

Türk olmanın güzelliğini bütün dünyaya ilan ediyor. (sayfa 26-27-28-29-58)

Xeyal Rza, yüreğine yağan yağmurları, gönül telini titreten külekleri dize dize, mısra mısra aşkla ıslatarak satırlara döküyor.

O, renklerle ifade ediyor ruhunu. Onun şiirlerinde hasret kara, keder boz, ümit mavi. Tuhaflık sarı, mutluluk beyaz. Yeşil inanç, sevgi kırmızı. (sayfa 40) O, kırmızı renkte gözyaşı döküyor; kanının renginde. (sayfa 47) ve bakın O şairin hayatının sonunu nasıl anlatıyor:

“Budur şairin

Renkli hayat hikâyesinin sonu

Sarıçiçekli uşak paltaları

Dalgalanan matem bayrağı…

…..

Kaldırın bayrakları

Şair… öldü! ”

(sayfa 48)

Kısacası Rza, öz benliğini ifade eden, edebi yönü kuvvetli dizelerle çıkıyor okurunun karşısına. Dizelerine yansıyan gözlem gücü ise yadsınamaz. Sadece kendisinin değil başkalarının hissettiklerine karşı duyarlı bir yüreği var.

 O’nun şiirlerini serbest, hece, aruz vezinleri kullanarak yazdığı ve zaman zaman söz oyunlarına da yer verdiği dikkatlerden kaçmıyor. Rza’nın şiir damarı kuvvetli bir şair olduğu aşikâr. Şiirlerinin başka başka dillere çevrilmesi de başarısının göstergesi.

Xeyal Rza’nın “Aşkolsun” isimli kitabının tanıtımı geçtiğimiz günlerde Ankara’da Türk Tarih Kurumu Salonu’nda İLESAM’ın düzenlediği bir etkinlik çerçevesinde gerçekleştirildi. Rza, bu değerli eserini “Sibel Hanım’a içten sevgilerimle” diyerek imzalamıştı.

Aşkolsun’u bir çırpıda okudum, bitirdim. Beğendim. Xeyal Rza’yı bu değerli eseri için kutluyor, nice yeni eserlerde buluşmayı diliyorum.

SİBEL UNUR ÖZDEMİR

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..