Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '15

 
Kategori
ÖSYS
 

YGS’ye okul puanının etkisi

YGS’ye okul puanının etkisi
 

YGS’den sonra öğrencilerin ilk tepkisi “çok zor bir sınavdı.”  şeklinde oldu. Sınava giren öğrencilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda edindiğim izlenimler, genel olarak soruların zor ve mantığı zorlayan sorular olduğu yönündeydi. Türkçe soruları için “hatta beş şık arasında kaldım” diyerek, Türkçe testinin zorlayıcı olmasından yakınarak tepkilerini göstermeye çalıştılar. Matematik soruları hakkında da tepkiler, zorluk konusunda hiç yabana atılacak cinsten değildi. Fen Bilimleri testinin ise umduklarından kolay olduğunu ifade ettiler.

YGS sonuçları açıklandı, görüldü ki öğrencilerin tepkileri pek de yersiz değilmiş. ÖSYM’nin açıkladığı 2015 YGS istatistiksel verilere göre, Türkiye geneli Türkçe ve Matematik testlerinin net ortalaması düştüğü görülmekte. 2015 YGS netlerinin düşük olması nedeniyle 2015 YGS puanlarının daha düşük puan aralıklarında yoğunlaşması kaçınılmaz.  YGS’de öğrencilerin aldıkları puanlarda test ortalamalarıyla paralel olarak düşüş göstermiştir. Bu sonuçların doğru okunuşu, sınava giren öğrenciler geçen seneki YGS’ye göre daha az net yaptı. 2014 YGS’deki doğru ve yanlış sayımız, 2015 YGS ile aynı olduğunu farz edelim, bu durumda 2015 YGS’de oluşacak başarı sıramızın daha önlerde olması kaçınılmaz.

Sınavda yapılan netlerin ortalamasının düşmesi hangi anlama gelebilir. Öğrencilerin daha homojen bir aralıkta başarı sırası oluşturduğu anlamına gelebilir. Homojen puan aralıklarının oluşması, sınava giren öğrencilerin aldıkları puanların bir birlerine çok yakın puanlar olabileceğini gösterir. Yani ufak puan artışı veya azalmasıyla, başarı sıralamaları arasındaki oynamalar tahminlerden fazla olabilir.

Peki, öğrenciler ön sıralara nasıl gelecek. YGS puanına göre tercih yapacak öğrenciler için okul puanının önem derecesinin bu koşullarda daha da arttığını görüyorum. Okul puanı yüksek olan öğrenciler, kendilerini sıralama olarak ön sıralarda bulmaları kaçınılmaz bir durum olucak. Okullarından mezun oldukları alanın devamı Yüksek Öğretim Programına yerleşmek isteyen öğrenciler, alacakları ek paunla ön sıralara doğru büyük sıçramalar yapılabileceğini düşünüyorum.

2015 YGS’de belirleyici olacak noktanın diploma puanları olacağını düşünüyorum. Özet olarak okulda ders başarısı yüksek olan öğrenciler alacakları yüksek diploma puanlarıyla, kendilerini bulunduğu sıralamadan daha ön sıralarda düşünebilirler.

Halil TAVLI

Psikolojik Danışman

tavlihalil@gmail.com

 
Toplam blog
: 5
: 1295
Kayıt tarihi
: 19.12.12
 
 

Kocaeli Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunuyum. Okul psikolojik danış..