Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yanlış insanlar, yanlış işler

Yanlış insanlar, yanlış işler
 

Fotoğrafçı Pong, Kaynak: www.freedigitalphotos.net


Yanlış insanların, yanlış işlerin türlü türlü sonuçları ve maliyetleri var.

Yanlış doktor yanlış tanı ve tedavi ile insan sağlığına zarar verir. Bu yolla zaten oldukça fazla olan hasta sayısını arttırdığı gibi bazen gerçek tedavileri geciktirir, güçleştirir.

Yanlış işveren, sınırlı ufku ve becerisi ile verimli olabilecek çalışanını harcar, hem kendi iş düzeni ile moralini bozar, hem de çalışanın moralini bozarak, hevesini kırarak ona ciddi zararlar verir. Bununla da kalmaz, çalışanın ailesinin beklentilerini de boşa çıkararak sorunun farklı yerlere yansımasına zemin hazırlar.

Yanlış çalışan işleri aksatır. Burnunun dikine gider. Kendisine önerilen kurallara uymayı bir kenara bırakıp bildiğini yapar hem kendisine, hem çalıştığı kuruluşa zarar verir.

Yanlış eğitimci karşısındaki hamuru gereğince değerlendiremez. Onun bireyselleşip yaşama katılma süreçlerini zedeler, engeller.Onun öğrenmeye uygun olduğu dönemlerin çöpe gitmesine, gelecekte daha eğitimsiz ve dolayısıyla daha az kazanan; bunun her türlü sonucuyla yüzleşen insan olmasına neden olur.

Yanlış ebeveyn var edenin kendisine hediye ve emanet verdiği canları kendi eksikleri ve yanlışları nedeniyle ya tüketir, ya bozar, ya da verimsiz, beceriksiz, başarısız ve hatta zararlı kılar. Bir anlamda emanete bilerek ya da bilmeyerek hıyanet eder.

Yanlış yargıç yanlış yargıya varır ve yargının türüne, ağırlığına göre karşısındaki insana ya hak ettiğinden çok ya da hak ettiğinden az ceza vererek adalet terazisinin dengesini bozar. Bunun da karşısında bulunan davalı ve davacı üzerinde çeşitli etkileri olur. O sayede kimileri yaşam boyu haksız cezalarla yüzleşmek zorunda kalır; kimileri de ciddi suçları ve hataları ile ceza görmeden toplum içine katılıp yanlışlar yapmaya devam eder.

Yanlış eş karşısındaki insana da, çevreye de huzursuzluk verir. Her gün gazetelerin üçüncü sayfalarına düşen haberlere konu olan sonsuz sayıda ve çeşitlilikte olayların, vukuatların faili olur. Ya da tam tersine kaba saba bir failin elinde kalır; nasıl karşı koyacağını, itiraz edeceğini bilemez; hem kendi ezilir hem de içinden geldiği ailenin bireylerinin ezilmelerine, acı çekmelerine neden olur.

Yanlış jüri birilerinin geleceğini, umutlarını, beklentilerini boşa çıkarır. Başka birilerine de hak etmediği olanakları sunar.

Yanlış sürücü hatasının bedelini önce kendi öder, sonra da ailesine ve tesadüfen o anda karşısında bulunan araçtakilerle onların yakınlarına ödetir.

Her yanlışın doğrudan insanla bağlantılı olması da gerekmez. Bazen insan etkisi dolaylı olur.

İnsan tarafından yazılmış yanlış kitap,yapılmış yanlış film insanın zamanını çalar. Bazen midesini bulandırır, canını sıkar.

Yanlış ortam çalışma verimini düşürür, insanın moralini bozar.

Yanlış yapılar, sistemler, ilişkiler doğru insanları, işleri, gidişatları olumsuz etkilerler, incitirler, yorarlar, yıkarlar.

Yanlış ilişkiler insana maddi, manevi zarar verir.

Yanlış zamanlamalar olacak işlerin olmamasına; sorunlar ve duruma göre çatışmalar çıkmasına neden olur.

Yanlış yönetimler sessizliğe, ilişkilere, işlere, planlara, verime, adalete zarar verirler. Olumsuz çok sayıda ve çok çeşitli sonuç doğururlar. Gelişmeyi yavaşlatır, durdurur, geriye çevirirler.

Tüm bu yanlış işlerin, eylemlerin, hallerin, varlık ve olayların nelere mal olduğunu, nelere nasıl zararlar verdiğini bilen insanlara da onlardan uzak durmak; mümkünse düzeltmek, olumsuz etkilerini silmek için harekete geçmek kalır.

Bu bazen bir olaya fiilen müdahale etmeyi gerektirir, bazen de bir yazı ile konuya dikkat çekmek şeklinde olur.

 

20.11.2015 

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..