Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '16

 
Kategori
İnançlar
 

Yapamadığındır Kader

Kader, doğuştan alnımıza an ve an yazılan bir ilâhi takvim tescili değildir; bilinçli veya bilinçsiz seçim ve eylemlerimiz sonucunda karşımıza çıkan ilâhi adalettir. Her insan ve insan toplumu Allah'ın yaradılış iradesine bağlı varoluş yasaları çerçevesinde kendi kaderini çizmekte görevli ve sorumludur.
 
Muhammed suresi 7. ayet diyor ki:
 
Ey iman edenler! Eğer siz Allah'a (Allah'ın evrensel düzeneğine) yardım ederseniz O da size yardım eder, ayaklarınızı sağlam bastırır.
 
Yani, Allah diyor ki: Siz size verdiğim aklı işleterek iyilikte ve sevgide maddi ve manevi yolları temiz ve ferah tutun ki gerisini Allaha tevekkül/havale edesiniz.
 
Mana açımı geniş görüyle şöyle de yapılabilir:
 
Bana yardımcı oluşunuz kendinizi bilir yaşamınızdan ibarettir. Çünkü ancak kendini bileniniz yapabileceğinin sınırlarını da görebilir ve yapılabilir olanı yapmasının veya yapmayışının sonuçlarını ilâhi kaderin tescilli alınyazısı saymayıp kendi sorumluluk yükü yapar. Kendini bilen, yaptığının ve yapmadığının olası sonuçlarını da öngörebilir. Tüm iyi niyetli akıl birliği işletmesine rağmen içinizden birinin yürüdüğü yol şerre çıkmışsa işte orası öngörülememiş kaderden sayılabilir. Bu durumda kim ki tövbe edip şerden aldığı deneyim bilgisiyle kendine yeni bir doğru yol yaparsa günahından arınır.
 
Siz; barışa, hakka, hayra ve aşka yönelik kendinize düşen yükümlülük gereğini yapın ki, ondan sonrasında "OLDUĞU KADARI SİZİN, OLMADIĞI KADERİN" olsun... Olmadığı kadarından ne kadar azı sizin olmuşsa cennete o kadar yakınsınızdır...
 
Muharrem Soyek
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..