Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Yaşam Pusulanız Var mı?

Yaşam Pusulanız Var mı?
 

Değerlerimiz Yaşam Pusulamızdır


Kararsızlık çeken insanların, yaşam amacını bilmeden oradan oraya savrulan insanların, içinde bulundukları yaşamdan memnun olmayan insanların değerlerinin tam olarak farkında değildir. Kişisel değerlerimiz kişiliğimizin iskeletidir. Yaşam pusulamızdır. Hayatta en çok önem verdiğimiz şeyler bizim değerlerimizi belirler. Hiç durup düşündünüz mü benim değerlerim neler diye? Bu soruya hemen net bir cevap verebilir misiniz?

Kişi, değerlerinin farkındaysa çok daha kolay r verir, kolay seçimler yapar. Tehlike anında, zorluklar ya da karmaşa karşısında ne yapacağını iyi bilir. Bir yaşam felsefesi vardır. Tabii ki bunun için öncelikle kişisel değerlerimizin farkına varmalıyız. Sonra da bu değerlerin gerçekten bize anlam katan, bize hitap eden değerler olup olmadığını yetişkin halimizle tekrar gözden geçirmeliyiz. Belki de bazı değerlerin içeriğini değiştirmemiz gerekiyordur. Çünkü değerler bizler daha çok küçük yaştayken oluşmaya başlar. Yani kafamızın içine girmeye başlar. Ebeveynlerimizin, toplumun, öğretmenlerimizin değerlerini sorgulamadan kendi kişisel değerlerimiz haline getiririz. Bu ne kadar doğru? İşte, şimdi tekrar değerleri gözden geçirip karar vermenin, sonra da değerlerimize uygun davranışlar içinde bulunmanın tam zamanı.

Danışanlarımla değerler çalışmasını yaptığımızda çoğu, ya değerlerinin önceliklerini değiştirir ya da içeriklerini. Sıkıştıkları, kararsız oldukları noktaları kolayca çözerler. Örneğin mutluluğu çok önemli bir değer sayan ve hayatının ilk sırasına koyan bir kişi, haklı olmak adına çok savaş veriyorsa değerleriyle çatışmaya başlar. Veya dürüstlüğün onun için çok önemli bir değer olduğunu söyleyen bir kişi, yakınlarını üzmemek ya da geçerli başka bir sebepten dolayı yalanlar söylüyorsa kendi değerine ters düşen bir tutum içindedir. Ve iç huzursuzluğu vardır. Kendi kendini baltalamaktadır. Ya da sevdiği bir kişiyi birinci değeri olarak görüyorsa ve tüm kararlarını ona göre alıyor, ona göre yaşıyorsa zamanla hem kendine hem sevdiğine zarar veriyordur. Parayı çok önemli bir değer haline getirmiş kişi, bir gün gelecek paranın değer olmadığını deneyimleyecektir. Para ancak sizi değerlerinize ulaştıran bir aracı olabilir. Kendi başına bir değer olamaz.

Kişinin kendi değerlerini ve onun için ne anlama geldiğini bilmesi kadar karşısındakinin de değerlerini bilmesi çok önemlidir. Anlaşmazlıkların çoğu değerler çatışmasından kaynaklanır. İlişkilerde anlaşamamanın ana sebebi, bireylerin birbirlerinin değerlerini bilmemesi ya da değerlerine saygı duymamasıdır.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız değerlerinizi tekrar gözden geçirme vakti gelmiştir. Sonra da değerlerinize uygun yaşamak için neleri değiştirmeniz ya da neleri yapmanız gerekiyor diye kendinize sorabilirsiniz. İyi çalışmalar, güzel farkındalıklar... :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu 

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..