Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaşam ve tercih

Yaşam ve tercih
 

Yaşam nedir? sorusuna verilecek tek yanıt yoktur.Verilecek yanıtlar nesnel değil,özneldir.

Yani kişiye göre değişir.Bu nedenle de yanıtlar çeşitlidir.Tek kişinin bile farklı yanıtları vardır.

Kendime de sordum ve bakın ne yanıtlar verdim, neler söyledim, yaşama dair…

Mücadeledir; bazen üstesinden geldiğin, bazen de yenildiğin.

Bazen kaçırdığın, bazen yararlandığın fırsattır. Aşmaya çalıştığın engellerdir.

İçinden çıkılmaz bulmaca olur kimi zaman…Kurallarına uyup oynadığın, bazen de beceremediğin  oyundur bazen. Ayakta kalma sanatıdır.

Tattığın mutluluk, çektiğin acıdır insanı olgunlaştıran. Gerçekleştiğinde sevinç, yıkıldığında hüzün  veren hayallerdir…Kolay kılmaya çalıştığımız zorluklar, çözmeye çalıştığımız sorunlardır.

Tutmaya çalıştığımız sözümüz, söylemeye çalıştığımız şarkıdır. Yerine getirilecek sorumluluklar, bazen de karşı koymaktır. Değerlendirmeyi her zaman beceremediğimiz şansımızdır…

Yönlendirmeye çalıştığımız duygular,eğer becerebilirsek paylaşmaktır.Uymamız gereken  kurallar, kabullenip ders almamız gereken hatalar ve değişimdir, doğanın kanunu olarak.

Meraklıysak öğrenmek, yüzebilirsek derin sular, istemesek de iniş ve çıkışlardır. Güveniyorsak  yarışmak, başarmak için çalışmak, varsa hedefin  pes  etmemektir.

Hayat veren doğayı anlama, sevme, sahiplenme, yararlanma ve korumaktır. Taşıdığımız umut, katlandığımız yalnızlık, alışverişe dönüştürmeden sevmektir. Bir sahnedir verilen rollerin  oynandığı.

Var olduğunu anlamak için düşünmek, bedenin ve ruhun hakkını vermek, payına düşeni almak, elde ettiğinle mutlu olmayı bilmektir. Kendince doğru kabullendiklerini uygulamaktır.

Çoğu kez de yapman gerekenleri yapmadığın, yapmaman  gerekenleri yaptığındır. Ve bunun  sonucu olarak da hak edip yaşadıklarındır.

Baktığın yere, düşündüklerine, duygularına anlayışına, ilişkilerine, bildiklerine göre seyrettiğin  pencereden gördüğün panaromadır.

Veya şairin dediği gibi “Her ne varsa aşk imiş alemde. “sözünde anlamını bulan sevdadır.

Sadece var olmak değil ,kavranmak ve tadı çıkarılmak üzere bize verilmiş bir değerdir.

Yaşam, her anında karşımıza çıkan ve doğru seçeneği bulmak için verilmiş test sınavı gibidir.

Seçtiklerimizden ve yaptıklarımızdan sonra sadece “iyi ki” değil, bolca “keşke” de dediğimiz bir  zaman dilimidir. Netice olarak, bilerek veya bilmeyerek yaptığımız tercihlerin toplamıdır.

İlavesinde de adına şans dediğimiz tesadüflerdir.

 

Ne düşünüyorsan, buna göre de ne seçiyorsan O’ sun,onu yaşıyorsun.

 

Aşta, işte, eşte, giyinişte, düşünüşte, bakışta,  gidişte, alışta, verişte, kısacası her adımımızdaki  tercihlerin  sonucuna göre, başarı-başarısızlık, mutluluk-mutsuzluk, yokluk-varlık, hastalık-sağlık, sevinç-hüzün, sevgi-nefret  vb. olarak geri dönmesidir.

Bu tercihlerde de yanlışlar doğruyu götürmüyor; ama tadını kaçırıyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 35
: 156
Kayıt tarihi
: 27.02.14
 
 

Üniversite  mezunu, eğitimci. Okumaktan,  düşünmekten,  yazmaktan,  türkülerden, bağlamadan  vazg..