- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Yaz sıcaklarında ne yemeli, ne içmeli? Zencefilli, naneli limonata...
Sıcaklar öyle bir bastırdı ki; insanlar klimanın başından bir dakika bile ayrılmak istemez oldu. Devamlı klimanın başında oturmak da insana sıkıntı veriyor.
Tabi bu arada artan sıcaklarla beraber, insanı canı da birşeyler yemek istemiyor. Peki, bu aşırı yaz sıcaklarında ne yemeli, ne içmeli?
Her mevsim kendi yemekleriyle, daha doğrusu malzemeleriyle gelir...
Yaz sıcaklarıyla baş etmenin yolu da yaza özgü, hafif ve sulu yiyeceklerden geçiyor...
Yaz benim için karpuz, kavun, kiraz, şeftali, kayısı ve taze incir demek. Tabii kabak, patlıcan, domates, semizotu gibi yaz sebzelerini de unutmamak gerek...
Yaz sofrası dendiğinde, soğutulmuş karpuz, kavun, beyaz peynir, kabak böreği, sardalye ançüezli domates salatası, yaprak sarma, biber dolma, patlıcan tava, cacık, mücver, yaz türlüsü, ızgara köfte, zencefilli limonata ve bol yeşillikli kısır gibi yemekler ilk akla gelenler…
Bu yıl yaz sıcakları ağustosu bekledi. Temmuzun son günlerini ülkece ortalama 40 derece sıcaklıkla geçiriyoruz. Böylesi günlerde su ve sulu yiyecekler hayat öpücüğü gibi.
Hafta sonu ağustos sıcaklarını insanın içini serinleten yiyeceklerle geçirmeye ne dersiniz?
Buz gibi bir limonata, cacık, mücver ve semizotu salatası…
Yukarıdaki yiyeceklerin yanında ister köfte, ister balık ızgara yapabilirsiniz...Tabi yemek sonrası karpuz, kavun veya mevsim meyvelerinden birisi…
Gelin sizlere şöyle bir tarif verelim.
ZENCEFİLLİ NANELİ LİMONATA
2 limon suyu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2 dal taze nane
4 bardak su
10 tane kadar ayıklanmış kiraz
Bol buz
Bir büyük sürahinin içine önce ince bir rendeden geçirdiğiniz limon kabuklarını ve zencefili koyun. Üzerine limon suyunu, suyu, ayıklanmış kirazları ve naneleri ilave edip buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Servis yapacağınız zaman üzerine biraz da buz ekleyin.
CACIK
½ kg. yoğurt
Kabuklarıyla çok küçük doğranmış 2 salatalık
4 dal ayıklanmış, ince doğranmış dereotu
2 bardak su
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı sızma yağ
Yoğurt kaşıkla iyice karıştırıldıktan sonra tüm malzemeler sırasıyla eklenir.
Buzla karıştırılarak servis yapılır.
SEMİZOTU SALATASI
Bir demet küçük yapraklı semizotu
1 tane orta sertlikte şeftali
1 paket hellim
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı hardal
2 çorba kaşığı az dövülmüş ceviz
Semizotlarının sadece yaprakları koparılır, bol suda bir kaç kez yıkadıktan sonra büyük bir kâseye konur. Zeytinyağı, hardal, nar ekşisi bir kâsede çırpıldıktan sonra semizotunun üzerine dökülür, iyice karıştırılır. Biraz suda bekletip tuzu çıkarılan hellim dilimlenir, tavada ya da ızgarada kızartılır. Kâsede sosunu çekmiş semizotlarının üzerine sırasıyla ceviz, kabukları soyulup küp küp doğranmış şeftali ve önceden dilimlenerek ızgarada ya da tavada kızartılmış hellim ilave edilir.
Nasıl?
Yazın en sıcak günlerinde iyi geldi mi?