Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Yaz yaklaşırken sivilcelerinizle vedalaşmaya hazır mısınız?

Yaz yaklaşırken sivilcelerinizle vedalaşmaya hazır mısınız?
 

Akne yani sivilce;  çok sık görülen bir cilt hastalığı olup neredeyse her insanın hayatının belirli bir dönemini etkilemektedir. Yüz, boyun, göğüs ve sırt gibi derinin yağ bakımından zengin olan yerlerinde görülmektedir. Çoğunlukla 12-18 yaş arası ergenlik döneminde görülmekle beraber; bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilir. Kalıtsal yatkınlık, hormonal bozukluk, aşırı yağlı deri yapısı, kullanılan bazı ilaçlar, yüze yoğun sürülen kozmetik kremler en önemli sebepleridir. Adölesan ve genç erişkinlik döneminde kendiliğinden gerileyip kaybolma olasılığı yüksek bir hastalık olmasına karşın yarattığı fiziksel ve psikolojik sorunlar nedeniyle önemli bir hastalıktır.

Akne oluşumu; yağ bezlerinden salınan sebıum denen maddenin artması ve bu bezlerin cilde açılan kanallarının tıkanması ile başlar. Kanal tıkanıklığı bakteri üremesi için uygun ortam oluşturur. Böylece iltihabi süreç başlayarak kızarıklık, şişlik ve ağrı hissine yol açar. Bu şekilde oluşan sivilcelerin bir kısmı patlayarak içeriğini dışarı akıtır; bir kısmı ise kistleşerek ciltte yer edinir.

Akne oluşumunu minimale indirmek için dikkat edimesi gereken en önemli husus doğru cilt temizliğidir. Cilt temizliği sağlık açısından önemli olduğu kadar doğal güzelliğin de vazgeçilmezidir. Cildimizi teizlemediğimiz takdirde ; özellikle yaz aylarında artan terlemeyle beraber gözeneklerde kir ve yağ birikimi de artar. Bu birikimler de yukarıda anlatılan mekanizmayla kısa süre içinde siyah nokta ve akne oluşumuna neden olur.

Günde 2 kere; sabah ve akşam olacak şekilde uygun ürünlerle yapılan deri temziliği aknenin oluşmasını engellemekte ve  tedavisine katkı sağlamaktadır. Sabah uyandığımızda geceleri biriken yağ ve atıklardan; akşam ise ciltte biriken kir,makyaj ve tozdan arındırmak için yüzümüzü temizlemeliyiz. Burda unutulmaması gereken nokta,  temizlik olayının sayıca abartılmamasıdır. Çünkü yüzün sık olarak yıkanması ya da sık yapılan peelingler yağ bezlerini uyararak daha fazla yağlanmaya sebep olur ve sivilceleri tam tersine şiddetlendirir.Hijyen nedenli kullanılan günlük sabunlar alkali ph’da olduğu için kurutucu etkileri çoktur. Bu nedenle sabun kullanılacaksa;  yüz derisi için özel olarak üretilmiş ve ph’ları yüz derisinin yapısına uygun sabunların kullanılması gerekir. En doğrusu cildi çok kuru ve hassas olan kişilerin temizleyici losyonlar ile, yağlı cilde sahip olanların ise temizleme jelleri ile yüzlerini yıkamalarıdır.

Sıcak ve nemli havalarda akne oluşumuna yatkın ciltleri temiz tutmak ve  arındırmak için tonik de kullanılabilir. Bu amaçla kullanılan tonikler;  cildi arındırdığı gibi gözenekleri de sıkılaştırarak cilde berraklık ve yumuşaklık kazandırır. Burda dikkat edilmesi gerek husus;  yüksek oranda salisilik asit veya meyve asidi  gibi soyucu madde içeren toniklerin gündüz kullanılmamasıdır. Aksi takdirde ciltte güneşin de etkisiyle lekelenmeler ortaya çıkabilir.

Yaz yaklaşırken cildinizi arındırmak ve gözeneklerinizi temizlemek için evde yapılabilecek basit uygulamalardan bir tanesi buhar banyosudur. Buhar banyosu gözenekleri açarak cildin alt tabakalarında birikmiş olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Cilt kuru ise 2 haftada 1 ; yağlı veya normal ise haftada 1 uygulanmaya devam edilebilir.

Yaz aylarında kullanılan kozmetik ve makyaj malzemeleri de önemlidir. Özellikle yağ içeren kozmetıkler akneyi kötüleştirebilir, bu nedenle non-komedojenık olan kozmetikler  tercih edilmelidir.  Makyaj mümkün olduğunca az yapılmalı ve mineral içerikli makyaj malzemeleri kullanılmalıdır.

Güneşe çıktığınızda aknelerinizin azalacağını düşünüyorsanız; yanılıyorsunuz demektir. Cildinizin bronzlaşması siyah noktaları kamufle etse de, akneleriniz  yaz sonunda ortaya çıkmak üzere sadece gizlenmektedir. Bu durum yaz sonunda yaşanan akne artışını açıklar. En kötü sonuçlarından biri de güneşe maruz kalan aknelerin yaz sonunda  kahverengi lekelere dönmesidir. Bu durumu engellemek için güneşe maruz kalmamak ve yüksek faktörlü güneş koruyucu ürünleri kullanmak gerekmektedir.Yazın kullanılan güneş koruyucu krem seçimi de oldukça önemlidir. Yağlı ve akneli cilde sahip olanlar yağ oranı düşük, daha akıcı  kremler tercih etmelidir. Aksi takdirde güneş koruyucu kremin ciltte akne oluşturması kaçınılmaz sondur.

Akne tedavileri ile ilgili herhangi bir tedavi almadıysanız tatile çıkmadan önce dermatoloğunuzun tavsiyesını mutlaka sormalısınız. Çünkü  her akne türü için spesifik bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu amaçla kullanılan ürünlerin bir kısmı, gözeneklere etki ederek siyah noktaları hedef almaktadır. Siyah nokta tedavisinde en çok kullanılan ürünler hafif meyve asitleri ya da A vitamini türevleridir. İltihaplı akneleri engelleyen ürünler ise genellikle antibiyotik içeren antibakteriyel ürünlerdir. Tabi ki dermatoloğunuz birkaç ürünü kombine ederek daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Bazı durumlarda lokal olarak sürülen kremler etkisiz ya da zayıf kalabilir; böyle zamanlarda  birkaç ay antibiyotik kullanmak gereklidir. Aknenin en şiddetli olduğu ve diğer tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda ise retinoid ailesinden haplar genellikle güneşin olmadığı kış mevsiminde tercih edilmektedir.

 

 
Toplam blog
: 4
: 1365
Kayıt tarihi
: 06.01.14
 
 

1983 yılı, İstanbul doğumlu olan Dr. Selda Yıldırım, sağlığa ve güzelliğe olan tutkusu ile 2006 y..