Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

15 Ocak '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yeni Bir Sektörümüz Oldu

BEZ TORBA SANAYİMİZ GELİŞİYOR
 
Poşetler paralanınca yerine hemen bez torbalar seçeneği sunuldu. Cin fikirli adamlar çevre bakanının ağzından poşetle ilgili paralı uygulama sözünü duyar duymaz, bir gecede yeni bir sektör oluşturdular. Fabrikalar kuruldu, makineler alındı. İşler tıkırına kondu, işçiler yüksek maaşlara doydu. Torbacı başı diye bir unvan bile oldu. Çevreye kirlerin akması durdu, yeni sektörümüz ülkemizin kalkınmasına vesile oldu. Torbaların poşet üzerindeki hakimiyeti hayli etkili oldu. Fakirliğimiz duruldu, zenginliğimiz dünya âleme duyuruldu. Mutluluğumuz tavana vurdu. Dert tasa hanelerden kovuldu. Çoluk çocuk coşmaktan yoruldu, sevgi seli ah ne hoştu, insanlarımız aşırı sağlıktan sarhoştu. 
 
-"Sahi mi? Ne zaman oldu bütün bunlar?" 
-"Bir gecede falan yani. Bakan bir baktı, bazıları o bakıştan çok kârlar kaptı."
-"Yok böyle değildir. Olmaz öyle şey, oldurtmazlar. Kolayca kovaları doldurtmazlar."
-"Tabi öyle değildir, inanmayın. Boşuna hayallere dalmayın, hâkikatler bizim bildiğimizden, gördüğümüzden çok farklı. Biz bize gösterileni görüyor, denileni duyuyoruz. İşin aslı astarı nedir, doğrusunu Allah bilir. Hiç bir şeyin doğrusu bizim bildiğimiz şekilde değildir." 
-"Değildirse değildir, ne diyelim?" 
-"Bir şey diyemeyiz zaten, desek de sesimizi duyuramayız." 
 
Aman sende, biz bakanı bakmayanı boş verelim. Bez torbalar tarlasına geri dönelim. Duyan duymayana söylesin, boşuna kimse kimselere poşet parası ödemesin. Yığınla bez torba sürüldü piyasaya, bu işte rekabet kıyasıya. Aslında para verip torba almanıza gerek yok. Evinde dikiş makinesi bulunan herkes kullanılmayan çaputlarından istediği şekil torba dikebilir. "Öf be, neyine uğraşayım eski çaputla, parama geçer sözüm." diyenler için birileri akıl etmiş, Amerikan bezinden tonlarca bez torba dikip piyasaya sürmüş. 
 
Bez torba ticareti yoğun olarak İnternet üzerinden başlatıldı. Güya millete iyilik ediyorlar. Resmen ürünlerini satmak için her yolu deniyorlar. Mail adreslerine reklam bile veriyorlar. Üzerlerinde vatandaşı tavlayıcı, zevkleri kamçılayıcı resimler basılmış torbalar sosyal ortamda süzülüyorlar. Evinde kedi köpek besleyemeyen bez torba üzerinde resmini taşıyacak, isterseniz üzeri sevdiğiniz sanatçının fotoğrafı basılacak, diyerek beyinlere giriyorlar. Her şarkıcının, artistin resmi basılmış olanları da hazırda var. Takarsınız kolunuza, torbanızla çarşı pazar dolaşırsınız. Onların reklamını bir de siz yapmış olursunuz. Paraları onlar kapar, havasını siz toplarsınız. 
 
Bez torbaların bazısının fiyatı beşi beş lira. Torbanın ebatları altında yazmıyor, belki bunlar eskinin para keseleri gibiler. Beş tanesi kırk lira olanları da var, bir adeti 30 liraya satılanı da. Bazıları düz torba dikmiş yanına hediye tekstil kalemi koymuş. Torbası bizden, resimleri gönlünüzden" der gibi, çizik işini alıcıya bırakmış. 
 
Bizim Türk insanının zekasının üzerine yoktur. Lakin öncesi birilerince örnek olunması lazım. Sonrasında çok çeşitler layıkıyla sunulur. Bakalım daha İnternet pazarına neler konulur, bardakla soğuk sular bulunur. Yapılanların suyu çıkmasında, varsın kafasını kullanan zengin olsun. 
 
Ayfer AYTAÇ
ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..