Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yeni ekonomik tedbirler nelerden ibaret?

Yeni ekonomik tedbirler nelerden ibaret?
 

Ekonomi dibe vurmuşken ve bizzat bu dibe vurulmuşluk Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından "Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra belki de en sıkıntılı, en zorlu bir dönemden geçiyoruz. Çünkü Orta Doğu'da büyük oyun yeniden sahnede ve buradaki kaosun bize yansımaları çok büyük" diyerek özetledi. Krizin “Teğet” geçeceğini söyleyenleri bir nevi yalanladı.

Peki, döviz bozdurma seferberliği ile birlikte hükümet tarafından alınan önlem paketinde neler var?

İşte Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısından çıkan kararlar:

* Kobi'lerin, büyük işletmelerin ve ihracat yapanların nakit sıkıntılarını gidermek için Hazine garantili 250 milyar liraya kadar ek kredi hacmi oluşturulacak. İmalat sanayiinde yeni yatırımlara devlet katkısı yüzde 15 artırılırken, kurumlar vergisi indirimi de tam olarak uygulanacak.

Kaynak nerde?

Allah Kerim!

* Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV vergisinin iade edileceğini, asgari ücret desteği alan işverenlerin 2017'nin ilk 3 ayındaki SSK primlerinin Ekim, Kasım, Aralık aylarında 9 ay faizsiz olarak ertelenecek. 

*   İşsizliğin önüne geçmek için de 2017 yılında 500 bin kişiye özel sektörde iş temin etmeyi planlanmış. EKK kararlarına göre, BDDK tarafından bankaların karşılık yükümlülükleri azaltılacak ve bütün kredilere yeniden yapılandırılma imkânı getirilecek.

Gördüğünüz gibi kronikleşen işsizliği bir anda çözüm bulunarak, işsizlerimizin yüzde 20’sine iş temin edilebiliyor.

Nasıl mı?

Kanun Hükmünde Kararname ile(!)

* Kobilere 50 bin lira faizsiz ve 1 yıl ödemesiz kredi verilecek.

*  İhtiyaç olmadıkça yeni personel ve bina alımı olmayacak.         

Devlet büyüklerine alınan 76 milyon dolar değerindeki son alım buna dahil değil!

Alınan ekonomik tedbirlerin en önemlileri bunlar. Daha birçok önlem var ancak, o önlemler cak cuk cinsinden! Örneğin bankalarca kara listeye alınanlar için af düşünülüyormuş!

Ekonomik tedbirlere inanmayanlar, doların ateşini tekrar yükseltiler.

Bu arada döviz bozdurma çağrılarının altında, aslında küçük yatırımcının dövizini bozdurarak, aldığı TL’yi harcaması amaçlanıyor. Böylece ekonomi canlanacak ve dibe vuran ekonominin Stagflasyon’a ( ekonominin eksik istihdam ve potansiyel üretim seviyesinin altında olmasına karşılık, genel fiyat seviyesinin yükseldiği durum.) girmesi önlenecek.

Ekonomiden anlayanlar, küçük yatırımcının bozdurduğu küçük miktardaki dövizlerle, ekonominin çıkmazdan çıkamayacağını gayet iyi biliyorlar. Topluma pompalanan vatanseverlik sadece küçük yatırımcı tarafından benimseniyor. Dövizlerini yurt dışı bankalarda tutanlar kıllarını bile kıpırdatmadan, Ahmet’in-Mehmet’in bozduracağı birkaç doları destekliyor görünüyorlar.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..