Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni insan ilişkileri

Yeni insan ilişkileri
 

Din temelli bir devlet yönetimi ile işlerin yürümediği ve yürümeyeceği açık. Türkiye'de her dört gençten biri işsiz. 400 milyar dolar borcumuz var. Bölü 80 milyon, eşittir 5 bin. Türkiye'de her bireyin, yeni doğmuş bir bebeğin bile 5 bin dolar borcu var.

Sahi yahu, biz ne olacağız?

İdeolojiler üretim biçimlerine göre ortaya çıkarlar. İdeolojiler insan ilişkilerini ve yönetim biçimini belirler. Kimi toplum kafayı çalıştırır, ayak uydurur, kendini değiştirir, kimi toplum gelişmeleri görmezden gelir, yerinde sayar, yani geri kalır, ayak uyduran toplumların gerisine düşer. Bu durumda gelişen toplumlar geri kalan toplumları kontrolleri altına alırlar.

Din yönetimi tarım toplumlarının yönetim biçimiydi (tarım toplumu, üretim biçimi tarım yoluyla olan toplumdur). Buhar makineleri, fabrikalar, makineleşme, yani sanayileşmeden sonra ortaya yeni yönetim biçimleri çıktı. Çünkü sanayileşme tarıma göre yeni bir üretim biçimi idi. Şimdi daha başka bir üretim biçimine giriyoruz. Fabrikalarda çalışan işçi sayısı giderek azalıyor. Bilgisayar ve yapay zekâ insanın yerini alıyor. Yakında robotlar evlerde hizmetçi olarak kullanılacak. Ulaşım gittikçe kolaylaşıyor, Intarnet yoluyla iletişim dünyanın bir ucundan öbür ucuna saniyeler içinde yapılıyor. İnsansız hava araçları, sürücüsüz araçlar, satranç oynayan, tasarım yapan robotlar, 19. Yüzyılda böyle şeyler hayal bile edilemezdi. Marx, Engels, Lenin ve Mao, işçi sınıfının oluşacağını ve kapitalist burjuva ile mücadele edip kazanacağını öngördü. Ama öyle olmadı. Kapitalist sistem günün birinde çökeceği bilindiği halde işlemeye devam ediyor. Sovyetler Birliği çöktü, Çin komünizm adı altında kapitalizm ile yönetiliyor. Gelecekte çalışan bir sınıf olmayacağı gibi, milyarlarca insan işsiz kalacak. O zaman ne olacak? Para kazanmayan, üretmeyen milyarlarca insan! Bu durumun sancıları şimdiden yaşanmaya başladı bile. Olay kapitalistlere, fabrika sahiplerine ucuz işgücü sağlama sınırlarını aştı.

Yeni üretim biçimleri ve yeni deneyimler yeni insan ilişkilerini gerektiriyor. Nasıl olmalı? Bu sorunun yanıtını bulanlar 21. Ve 22. Yüzyılın yıldızları olacaklar.

Robotlar gelecek insanlatın pabucu dama atılacak. Ama daha kötüsü, belki bir yanıt bulunmadan kimsenin karşı koyamayacağı şekilde büyük bir katliam olacak.

http://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/robot-olduguna-kimse-inanamiyor,EHcZnTvRnEOiTrfe7wZFSw/pL5AhBe3L0-2GeiVECduTw

https://www.youtube.com/watch?v=GEsCG1KWf2I

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/06/150619_japonya_robot

 

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..