Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yenilenebilir enerjide finansal etkiler

Yenilenebilir enerjide finansal etkiler
 

Yatırımcıların kolay ikna edilemediği bir süreçte, başka imkanın kalmadığını anladıkları an: şimdi!


Yenilenebilir enerji ve özellikle rüzgar enerjisinin işletme şartlarını incelediğim yazının üçüncü bölünde finasman gereklileri ve yatırımın geri dönüşünü ele aldım. (Google'da: "rOi'nin hesaplanması" yazıp aratırsanız, örnek bir yatırım geri dönüşü taslağına ulaşabilirsiniz.)

3- YENİLENEBİLİR ENERJİDE FİNANSAL ETKENLER:

Genel olarak rüzgar enerjisi finansa oldukça enerjisinin ekonomik bir şekilde sürekliliği, oranlarına veya yatırım yapılan sermayeden alınan kaynağın kaç yılda geri ödeneceği geri ödeme dönemi ve yüksek oranda maliyetini yükseltmek zorunda bırakır.

Kamu yetkilileri genelde kaynağın rüzgar türbininin işletim ömrü süresince ödenmesini isterler. Buna karşılık, özel sektör yatırımcısı türbinin ömrünü baz olarak almadan kredi verme şartlarına göre daha erken geri ödenmesini istemek zorundadır. Bununla birlikte, kamunun uygulayacağı faiz oranları, özel sektörün uygulayacağı oranlar ile aynı olmayacaktır.

Rüzgar enerjisinin maliyeti yakıt maliyetini içermediği için (Yakıtsız çalışmaktadır), gelecekteki yakıt fiyatlarına bağımlı olan yakıt tüketen enerji üretim tesisleri ile karşılaştırıldığında, rüzgar enerjisinin maliyeti gerçek maliyetine oldukça yakın bir şekilde hesaplanabilmektedir. Hiçbir yakıt maliyeti söz konusu olmadığından dolayı, projeye bir defa yatırım yapıldıktan sonra, sürekli tekrarlanan maliyetler arasında yalnızca işletim ve bakım maliyetleri bulunmaktadır. Genel olarak, yüksek veya artan yakıt maliyetleri rüzgar enerjisi gibi yakıt maliyet sistemlerine hiçbir katkısı yoktur, hatta sabit veya düsen yakıt fiyatları rüzgar enerji tarlaları için daha olumsuz bir tablo oluşturmaktadır.

Rüzgar türbinlerinin kurulması oldukça hızlı ve kolaydır ve böylelikle, inşaat aşamasında yüksek miktarlarda faize maruz kalmadan enerji üretimine geçilebilmektedir.

Rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjinin maliyeti de bölgeden bölgeye göstermektedir. Bundan dolayı, yalnızca büyük farklılıklar gösterebilen belirli maliyet verilerini sağlamak mümkündür. Makul bir şebekeye giriş ortamı ve şebeke bağlantısı ile 600 kW’lik tipik bir İngiliz rüzgar türbininin yatırım maliyeti 1996 yılının fiyatları (Fosilsiz Yakıt Yükümlülüğü’nde belirtilen maliyet verilerine dayanmaktadır.) ile 450.000–480.000 £ arasındadır. Şebekeye girme ihtimaline ve şebekeye yakınlığına göre, bazı bölgelerde rüzgar türbini kurmak, diğerlerine göre daha pahalıya mal olabilir. Bu durumda, 1996 fiyatlarına göre, sürekli maliyetler yıllık 12000–18000 £ arasındadır. Bu miktarın % 50 ila % 75’i civarını işletim ve bakım maliyetleri, yıllık maliyetlerin geriye kalan kısmını ise, mahalli oranlar, arazi kirası, sigorta ve reaktif enerji ücretleri oluşturmaktadır.

EWEA(http://www.ewea.org/scr/economics.htm)’ya göre bir türbinin maliyeti (2000), yüklenen enerjinin kW’i basına 600 ila 900 Euro civarındadır. Rüzgar tarlasının hazırlanması ve inşa edilmesi ile ilgili dolaylı maliyetler kW basına 200–250 Euro arasında değişmektedir. Dolayısıyla, kW basına toplam yatırım masrafı 800 ile 1.150 Euro arasında bulunmaktadır.

AWEA (Amerika Rüzgar Enerjisi Derneği), konumu iyi rüzgar tarlalarında, kWh başına maliyetin ortamı 3–6 cent arasında değiştiğini tahmin etmektedir. Bu tahminde ABD federal üretim vergi PTC kredisi göz önünde tutulmamıştır.

PTC (1.5 cents / kWh) yeni çalışmaya başlamış rüzgar çiftliğinde ilk 10 yıl için uygulanır.

Bu maliyet, tahmini çalışma ömrü 30 yıl olan bir rüzgar çiftliği için 0.7 cents/ kWh ‘a kadar düşebilir. (http://www.igc.apc.org/awea/)
(Devam edecek)

Murat SEVGİ

Yayınlanan diğer yazılar:
1- "Yenilenebilir enerji ve Rüzgar"
http://blog.milliyet.com.tr/Yenilenebilir_enerji_ve_ruzgar/Blog/?BlogNo=243947

2- "Yenilenebilir enerjide rüzgar türibinleri"
http://blog.milliyet.com.tr/Yenilenebilir_enerjide_ruzgar_turbinleri/Blog/?BlogNo=243948

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..