Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '18

 
Kategori
Eğitim
 

Yer: Market; Dersimiz: Matematik

Yer: Market; Dersimiz: Matematik
 

Öğrenci ve Ebeveyn Koçu Feride Jeyan YAYIN ile Markette Matematik


Sevgili okurlar merhaba,
Eğitime biraz farklı açılardan bakmayı, ezberi bozmayı, deneyimlerek öğrenmeyi ve öğretmeyi seven bir eğiitmci olarak öğrencilerimde  büyük katkısını gözlemlediğim deneyimlerimi paylaşacağım sizlerle.

Yer: Market (Migros, Carrefour vb...)
Dersimiz: Matematik
Elimizde kağıt kalemler, yüzlerde meraklı ve heyecanlı gülümseme..
Alışverişe değil, öğrenmeye gidiyoruz bu sefer.

3-4 yıldır eğitim programlarımın içerisine adapte ettiğim bu uygulamanın hala beni ne kadar heyecanlandırdığını size anlatamam. Şimdi belki  bazılarınız  markette matematik ile ilgili ne yapıyorsunuz? diyecek. Bazılarınız  okurken heyecanlanarak  hep böyle bir çalışma olsun istediğini düşünecek....

Market bir çocuğun eğitim sistemimizde malesef ezberletilerek öğretilen birçok bilginin ne kadar da hayatın içinde kullanıldığını ispat eden derya deniz bir yer. Olaya bu açıdan bakmadan yaşayıp giderken eğitimsiz bir insanın dahi günlük yaşantısında kullandığı, diğer yandan çocuklarımızı önce matematikten sonra okullardan sonra da öğrenmekten soğutan bilgiler, malzemelerle dolu bir öğrenme cenneti.

Biz gittiğimizde en az iki saat kalıyoruz... İki saat ayakta, çoğunlukla kağıt kalem dahi kullanmaya gerek duymayan parlak zihinler yorulmadan soruyor, bakıyor, hesaplıyor, şaşırıyor, zihinleri konular arasında bağlantılar kuruyor... Daha ne güzel duygular bir arada yaşıyorlar.

Ağırlık ölçülerinden para birimine, ev ekonomisinden yüzdelere, paketli ürünlerin son kullanma tarihlerini okumadan kalori hesabına, gramdan kilograma geçişe gibi gibi niceleri...

Reyonlar ürün dolu, tartılar emrimize amade, market görevlileri son derece destekçi...
Her reyonda isterseniz yarım saat geçirebilirsiniz. Matematik hesabından besinlere geçebilirsiniz. İnsanın yaratıcılığını durduramadığı yerler marketler. Merak ediyorum hiç bu açıdan değerlendirmii miydiniz marketleri?

Çocuklar aslında belli başlı kalıpların içinde bir fanusa konmuşçasına yaşamak istemiyorlar. Hayatı öğrenmek, keşfetmek çocuklara çok çekici geliyor. En meraksız olanı bile hayatı merak ediyor. Akademik seviyesi çok düşük olan, kağıt kalemle dahi zor işlem yapan çocuklar markette zehir gibi oluyorlar. Kendilerine benden önce kendileri şaşırıyorlar.

Ortam farklı, zorlama yok, ödev yok, okul yok...
Sadece öğrenme var. Matematik onlar için hiç bu kadar zevkli olmamıştı. Biz bu çalışmayı ara ara farklı sınıflardan öğrencilerimi bir araya getirerek yapıyoruz. Gözlemlelerim de  bana eğtim sistemimizin ne kadar kötü yerlere gittiğini bir kez daha gösteriyor. Işıldamaya müsait ne çok yıldızı parlatamadığımızı anlıyorum. Hepsi özel, hepsi birbirinden farklı, hepsi yetenekli, aslında hepsi matematiği sevebilir, kimi daha çok kimi daha az...

Çoğu çocuğun matematiği yada dersleri sevmemesinin sebebi sizce zor olmasımı yoksa eğitim sistemimizde var olan yanlışlar mı?

Eğer bir ebeveynseniz çocuğunuza kızmadan önce bu kısmı bir düşünebilirsiniz.


Güzel günler görmek ümidiyle,


Öğrenci ve Ebeveyn Koçu
Feride Jeyan YAYIN

 

** https://www.instagram.com/kucukdokunuslar/ ile instagramdan takip edebilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 4
: 204
Kayıt tarihi
: 06.12.17
 
 

Hayatını çocuk eğitimi ve gelişimine adamış bir öğrenci ve ebeveyn koçu... Deneyimlerimi, yor..

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 4
: 204
Kayıt tarihi
: 06.12.17
 
 

Hayatını çocuk eğitimi ve gelişimine adamış bir öğrenci ve ebeveyn koçu... Deneyimlerimi, yor..