Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '19

 
Kategori
Sinema
 

Yeşilçam Filmi - Son Hıçkırık

Bu yaz yaz dizileri pek keyif vermiyor. Ulusal kanallara baktığımızda 8-10'u geçmiyor yayındaki diziler. Böyle olunca da bana seyir ve yazma zevki vermiyor.

Ben de bu gün Kerime Nadir'in romanından aktarılan "Son Hıçkırık" Yeşilçam filmini İnternetten seyrettim. Kerime Nadir'i tanıyanlanız bilir. Onun romanları bol acılı yürek burkan konulardan oluşur. Elinizde mutlaka mendil ile oturmalısınız Tv başına, zira bol bol gözyaşınızı silmek sorunda kalırsınız.

Son Hıçkırık 1971 Yeşilçam filmi... Bol acılı türden. Başrollerinde Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet, Metin Serezli ve Münir Özkul gibi oyuncularımız rolleri paylaşıyor.

Filmde Hülya Koçyiğit ve Kartal Tibet iki rolde karşımıza çıkıyor. Çift rol olunca izleyiciye 'aa' dedirtiyor. Tesadüfün böylesi diyoruz. Hülya Koçyiğit Metin Serezli'nin çok sevdiği karısı Nalan olarak çıkıyor. Sonrada Nalanın kız kardeşinin kızı Handan olarak karşımıza geliyor.

Katal Tibet önce Metin Sezerli'nin karısını seven karşı komşusu İlhami olarak geliyor. Sonra da İlhami'nin oğlu Ferit rolünde görüyoruz. Makyajla değiştirmeye çalışsalar da olmamış.

Handan, Nalan'ın kızı ve bir bakım evinde kalmış ve liseyi bitirmiştir. Yurt müdiresi yakını olarak Kenan Beye mektup yazar, yanına almasını ister. Kenan Bey, karısının kız kardeşinin kızını önce almak istemez, sonra hizmetkarının Ferhat Dayının ısrarı ile onu eve alır. Yıllar sonra hayatlarına renk katar. Handan'ın kendisine baba demesini ister.

1950’lerde Çamlıca'daki köşkte Kenan Bey (Metin Serezli) ve yardımcısı Ferhat Dayı (Münir Özkul) yalnız yaşıyorlar. Kapı yalnızca gazete ve dergileri getiren postacıya açılıyor. Yıllardır ziyaretçileri yok. Kenan yaşlanmış, saçlarına ak düşmüştür. 30 yıl önce mutluluk ve acıyı peş peşe yaşamış. Kenan ile Nalan (Hülya Koçyiğit) birbirlerine aşıktırlar. Komşu köşkteki İlhami (Kartal Tibet) de Nalan'a karşılıksız olarak aşık olmuştur. Kenan ile Nalan nikah sonrası, İlhami aşkını ilan eder. Nalan kardeş gibi sevdiğini söyleyerek geçiştirmeye çalışır. Evlilik imzaları atılır. Gelin ve damat mutludurlar. Ancak İlhami Nalan'ı 3 el tabanca kurşunu ile vurarak öldürür. Nalan kocası Kenan'ın kollarında can verir.

Yıllar sonra, teyzesi Nalan'a çok benzeyen Handan (Hülya Koçyiğit) ve babası İlhami'ye benzeyen Asteğmen Ferit (Kartal Tibet) tanışırlar. Tesadüfe bakın ki, genç Ferit 1951 yılında Güney Kore savaşına katılıyor, 5 günlük tatile geliyor ve Handan ile karşılaşıyor birbirlerine deli gibi aşık oluyorlar.

Ferit tekrar Güney Kore'deki birliğine döner. Katıldığı bir çarpışmada yaralanır. Kenan Bey, Handan'ın doktor Bülent ile evlenmesini ister. Kore birliği dönmüş, Handan gelenler arasında Ferit'i göremez, bir asker öldüğü acı haberini verir. Handan yıkılır, bir gün Ferit'in apartmanında ışık görür ve gider. Ferit sakat olduğu için koltuğundan kalkamaz. Sırf kendinden soğutmak için, onu sevmediğini şimdiye kadar olanların bir oyun olduğunu söyler.

Handan bu zoraki evliliği kabul etmek zorunda kalır. Doktor Bülent ile evlenmeye razı olur. Kenan Bey kızının hıçkırıklarına dayanmaz, alır tabancasını Ferit'in evine gider. Tabancayı çeker ama, koltuk değneklerini görür sakat olduğunu anlar.

Ferit evi terk eder, trene biner oralardan uzaklaşır, sevdiği kız bir başkası ile evlenmesine dayanamaz. Kenan öğrendiği gerçeği Handan'a anlatır, Handan Ferit'i trende yakalar. Ferit hareket halindeki trenden düşerek iner. İki sevgili kavuşurlar, film burada buruk bir acı ile sona eder.

Bu filmde Kartal Tibet 33, Hülya Koçyiğit 24 yaşındadır. Yeşilçam'ın şaşalı dönemlerinde birlikte bir çok filimde oynamışlardır. Bu filmde fon müziği olarak Şekip Ayhan Özışık' ait olan şarkı "Son Hıçkırık" 32 dakika boyunca çalınmıştır. Türk sineması o Yeşilçam günlerini şimdi neydi o günler dedirtiyor. En azından ben öyle düşündüm, bazı sahnelerini göz yaşları içinde seyrettim.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter : abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Şahsi Blog: Abdurrahman Balcılar Blog Sayfası

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..