Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '14

 
Kategori
Efsaneler
 

Yunan Mitolojisi’nde yaradılış

Yunan Mitolojisi’nde yaradılış
 

W.Blake, Günlerin Atası


Hollywood fimleri sayesinde Antik Yunan Mitolojisi denince hemen akla Zeus ve Olympos Panteon’u geliyor. Zeus’un yıldırımı, Poseidon’un tridenti, Hades’in miğferi vb silahlar, Tanrıların dünya üstü güçleri kullanmalarına ve hükmetmelerine imkan verirdi. Kullandıkları silahların yanında bu Tanrılar şekil değiştirmek, muazzam fiziksel güce sahip olmak, ölümsüzlük ve kendini yenileme, yaşam vermek gibi insanüstü doğal güçlere de sahiplerdi.  Ve işin en ilginç yanı, insani yanlarıyla birbirleriyle savaşırlar, rekabet ederler, sevişirlerdi.

Peki bu “Tanrılar Oyunu” nasıl başladı? Her şeyin başlangıcı neydi? Antik Yunan’da mitoloji yaradılışı nasıl anlatıyordu?

Antik Yunan Tanrıları’nın kökeni ve soy ağacını anlatan Hesiodos’un Theogonia (Tanrıların Yaratılışı) adlı eserinde şöyle yazar... “Başlangıçta hiçbir şey yoktu, sadece KHAOS vardı; geniş ve karanlık bir ıssızlık.” Bu boşluktan yaratıcı güç ortaya çıktı. Yani hiçlikten varlığa bir geçiş süreci...

Kabala hiçlik halini “mutlak hiçlik” anlamına gelen “ain” olarak ve sonrasını da “ain sopf” yani “mutlak varlık” olarak tabir ediyor. Hinduizm ise Parabrahman ve Brahman diyor.

Daha sonra ortaya bir dualite hali çıkıyor. Bir anod ve katod güç veyahut eril ve dişil ilke; Yunan mitolojisinde ise bu Orphion ve Eurynome.

Eurynome bir güvercin şekline bürünür ve büyük bir yumurta yumurtlar. Yumurta kadim bir doğurganlık sembolüdür. Orphion bu yumurta etrafında dolanarak, yumurtayı çatlatır ve yumurtadan tüm kainat, Uranos (gökyüzü), Dünya yani Toprak Ana Gaia,  ortaya çıkar. Sonrasında Orphion ve Eurynome Olympos Dağı’na yerleşirler.

Bir başka anlatımda iseilk yaratıcı güç Gaia’dır ve Khaos’tan sonra kendi kendisine Pontos ve Uranos’u (gökyüzü) meydana getirmiş. Gökyüzü Uranos ve Gaia birlikte olurlar, bu birleşmeden Dünya’daki ilk varlıklar ortaya çıkar.

Gaia ve Uranos’u yarattığı ilk ırk 12 Titanlardır.Titanlar Dünya’nın ilk efendileridir. Kronos’un liderlik ettiği Titanlardan, daha sonra Zeus’un liderlik ettiği modern zaman çocuklarının daha fazla bildiği Zeus’un yönettiği Olympos Tanrıları ortaya çıkacaktır.

Titanlardan sonra 50 başlı, 100 kollu Devler yani Hekatonkheir’ler ortaya çıkar. Ve sonra da üstün metal işleme becerilerine sahip tek gözlü Kikloplar.  Kiklopların güç ve becerileri Uranos’u rahatsız ettiğinden, Uranos onları Yeraltı’na Tartarus’a sürer. Çocuklarının Tartarus’a gönderilmesine kızan Gaia’nın kışkırtmasıyla ise oğul Kronos, babası Uranos’u hadım eder. Babası Uranos’u bir orakla hadım eden Kronos, kardeşlerinden Rhea’yı kendisine eş seçerek Titanların başına geçer.

“Tarih tekerrürden ibarettir” derler ya; işte o misal Zeus sonra Kronos’u "Titanomachia" adı verilen büyük bir savaş ile devirecek ve kendi hükümdarlığını kuracaktır. Bu da bir sonraki yazı olsun.

Sevgiler,

Kenan

https://twitter.com/Naacel

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday/

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..