Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yusuf Demirtaş'ın Gravürleri Krişna Sanat Merkez'inde/Demirtaş Sinoplu Diyojen'e Borçlu

Yusuf Demirtaş'ın Gravürleri Krişna Sanat Merkez'inde/Demirtaş Sinoplu Diyojen'e Borçlu
 

Yusuf Demirtaş' sergi davetiyesi


YUSUF DEMİRTAŞ’ın "ADAM ARIYORUM" İSİMLİ GRAVÜR SERGİSİ
05 KASIM 2014 - 05 ARALIK 2014 tarihleri arası Krişna Sanat Merkezi’nde 

 Yusuf Demirtaş  "ADAM ARIYORUM"  “Sergi konseptini oluşturan başlığı Sinoplu Diyojen’den ödünç aldım” diyor ve ekliyor:

 Hakkında doğruluğu kuşkulu pek çok öykü anlatılan Diyojen'in gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak, dürüst bir adam aradığı söylenir

 Sinoplu Diyojen Kinik Diyojen olarak da bilinmektedir. Diyojen, medeniyeti reddetmiş ve medeniyet içerisinde medeniyetten uzak bir şekilde yaşamaya çalışmış bir antik çağ filozofudur

 Ona göre insan için, ruh disiplini ve beden disiplini olmak üzere iki disiplin vardır.

 Beden disiplini jimnastikle elde edilebilir.. Ruh ise ancak erdem ile gelişebilir. Erdemin ne olduğunu araştırmış onun doğaya uygun yaşamak olduğunu bulmuştu. Yani bir insanin erdemli olabilmesi için doğaya uygun yaşaması gerekmekte idi. Bu ise olabildiğince arzu ve ihtiyaçları azaltmak, hatta kaldırmaktan ibarettir. Bu nedenle refah, nezaket, güzel sanatlar ve bilim cezalanmaları gereken fazlalıklardır; zenginlik, asalet, onur iğrenilecek şeylerdir. Din ve kanunlar politikanın icatlarıdır. Evlenme, mülkiyet kaldırılması gereken fazlalıklardır. Zira doğa hükümetinde her şey ortaklaşadır. Servet, kadınlar, çocuklar, hepsi de öyleliktir.

 MÖ 404-323 yılları arasında yaşamını sürdüren; refah, nezaket, “Güzel Sanatlar” ve bilimin cezalanması gerektiğini savunan , din ve kanunlar politikanın icatlarıdır diyen Diyojen’den  sergisinin adını ödünç aldığı gibi feneri de ondan alıp; serginin ağırlıklı eserlerinin oluşturduğu kadınların eline tutuşturarak Diyojen’in inadına “Kör Karanlıkta” “ ARATAN” Gravür sanatçısı Demirtaş, kadınlarımız ile ilgili şöyle diyor;

 “EĞİTİMDE, GÜNLÜK HAYATTA ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN BUNCA SORUN VAR İKEN, GELECEĞİMİZ OLAN KIZLARIMIZIN AKILLARININ ÖNÜNE DİNİ GEÇİRİP, SORU SORMADAN, DÜŞÜNMEDEN, AKIL YÜRÜTMEDEN “KÖR KARANLIĞA” DOĞRU YÜRÜTMEYE ZORLUYORLAR.
VARLIK NEDENİMİZ OLAN ANALARIMIZ, BACILARIMIZ VE DE IŞIL IŞIL GÖZLERLE KIZLARIMIZ ELLERİNDE FENERLERLE KÖR KARANLIĞA GİDİŞE DUR DİYECEKLERİNE İNANIYORUM”

 Demirtaş’ın erken dönem eserlerinde; şahit olduğumuz ustaca kurgulanmış anıtsal  Menhir. Dolmen, Kromlek Megalitik Mezar Örnekleri yavaş yavaş ve peşpşe açılan sergilerinde fark edilmeyen tatlı pasajlarla; renk, çizgi, leke, benek bazında övgüye değer gelişim gösterip, olgunlaşarak soyutlamacı figüratif bir havaya bürünmüş olup;. soyutlanmış “Kadın Figürü” eline tutuşturulan fener objesi serginin adıyla özdeşleştirilerek fonksiyonel bir hal almıştır.

Demirtaş Üretkenliğinin Doruğunda

Krişna Sanat Merkezi’ndeki bu sergisiyle 22 kişisel sergiye imza atan ve her sergiye dur durak demeden yeni eser üreten zorlu uğraşın uzun soluklu çabasıyla. her eserinin bir sonraki eserin temel taşını, her sergisinin ise bir sonraki serginin alt yapısının oluşturacağı farkındalıkla karınca gibi çalışıp, bal arısı gibi üreten ve de sanata susamışlara yazın sıcağında sunulacak buz gibi bir tas ayran misali  doyurucu ve rahatlatıcı; Ankara’nın kasım soğuğunda yürekleri ısıtacak palastik ögelerin usta kurgulu gravürleri izleyicilere bir sonraki sergiyi iple çektirecğe benziyor.

Serginin davetiyesinde de yer alan  kuyruğunun hareketi, sırt boyunca uzanan  kor rengi kırmıznın tatlı bir pasajla koyulaşarak inen lekenin  kattığı plastik zenginliğin tadına doyum olmadığı soyutlanmış “Boğa figürü” ile bizi bir anlık İspanya'nın kuzey kesiminde paleolitik çağlardan kalma Altamira Mağarası’na  davet ediyor.

 Boğa figürü plastik ögelerle sizleri Altamira’ya davet ededursun, biz de sizi KRİŞNA SANAT MERKEZİ’ne davet ediyoruz.

Çünkü orada sanat yolu ile Adam Aranıyor

 

Mehmet Kapçak

www.mehmetkapcak.net

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..