Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

Zalim Esad Hâlâ Nasıl Ayakta Kalabiliyor?

Zalim Esad Hâlâ Nasıl Ayakta Kalabiliyor?
 

“Zulüm ile abat olanın akıbeti berbat olur”.

Asıl zalim, baba Esad’dı! Miras ondan şimdikine, oğul Beşşar Esad’a kaldı.

Zulüm, 47 yıldır sürüyor ama bunların akıbeti henüz berbat olmuş değil. Her ne kadar ülke karmakarışıksa, muhtemelen Beşşar’ın uykuları kaçmaktaysa da zulüm saltanatı sürmekte…

Suriyeliler 6 buçuk sene evvel isyan etti…

Bu isyana Batı ve Türkiye destek verdi… Ülke baştanbaşa yangın yerine döndü fakat Esad dimdik ayakta kalmayı başardı!

Bunda, Rusya ve İran’ın desteği elbette büyük rol oynadı… Fakat bir zalimi iktidarda tutmak için sadece dış destek yeter mi? Üstelik başka büyük dış güçler de yıkmaya çalışırken.

Bu dış güçlerin birbirini dengelediğini kabul edelim!

Beşşar’ı iktidarda tutan, esas unsur Suriye’deki iç dinamikler olsa gerek!

Çünkü isyancılarla, silahlı muhalefetle, hatta IŞİD’le savaşan bizzat rejim güçleri… Yani Esad’ın ordusu…

Soru şu: Bu kadar can kaybına, Suriye’nin bu kadar boşalmasına, halkın “büyük bölümü”nün isyanına rağmen, Esad, orduya nasıl asker bulabiliyor?

Bir “büyük” muamma!

19 Ağustos Cumartesi gecesi, El-Cezire, Suriye’deki Türkmen savaşçıları gösteriyordu. Yarım saati aşan programda, Türkmenler, Esad’ın zulmünü, isyanlarının sebebini anlattılar. Programda kendi seslerine yer verildi. Gayet güzel Türkçe konuşuyorlar, İngilizce alt yazıyla sunuldu.

Onları dinleyince, Esad’ın zulmünün dayanılmaz olduğunu, bütün Suriye’yi kapladığını görüyorsunuz. Nitekim neredeyse eli silah tutan herkes “muhalif” olarak silaha sarılmış vaziyette. Hal böyleyken Esad nasıl oluyor da düşmüyor?

Programda, Türkmenler, “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)” şeklinde tanıtıldı. Yerleri bildirilmedi.

ÖSO denilince tabii insanın aklına “Fırat Kalkanı” harekâtı geliyor… Fırat Kalkanı’na Türkmenler de katılmış mıydı? Öyle olduğunu umuyorum. Eğer öyleyse, geçen yılki harekâtın başarısı daha anlamlı ve değerli hale geliyor. Fırat Kalkanı’yla sınırdan El-Bab’a kadar çok önemli bir yer tuttuk. Buralar Türkmen kardeşlerimize emanet edildiyse, oradaki başarının değeri bir kat daha artar, bizim de içimiz rahat olur.

Tabii bir soru daha; biz Fırat Kalkanı’nı Rusya’nın onayıyla yaptık… ÖSO, rejime karşı olduğuna göre, Rusya böyle bir harekâta neden ve nasıl onay verdi?

Suriye’de, Esad’ın hâlâ ayakta kalabilmesi nasıl anlaşılamıyorsa, Rusya’nın yukarıda değinilen tutumu da pek anlaşılır değil!

Suriye’de, daha pek çok anlaşılamayan husus var! Oyun içinde oyunlar var.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..