Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '15

 
Kategori
Güncel
 

Zorunlu askerlik kalkmalı

Zorunlu askerlik kalkmalı
 

Zorunlu askerliğin gerekçesi var aslında “Sen de bu ülkede yaşıyorsun, kendi güvenliğin için askerlik yapıyorsun; askerlik yapma biz de seni korumayalım” Peki, askerlik olmalı mı? Güvenlik sorunu devam ettiği sürece evet. Yani görüldüğü gibi zorunlu askerlik kalkmalı derken askerliğin kaldırılmasından söz etmiyoruz.

Zorunlu askerlik kalkmalı çünkü askerlik herkesin yapabileceği bir şey değil. Öncelikle askerlikte amaç ne? İnsanlara ülkelerini korumaları gerektiği bilincini vermek, askerliği öğrenip gerekirse savaşmak. Savaşacak yani, ölecek öldürecek.

İnsanları ölmelerini/öldürmelerini gerektiren bir işe bu iş için gerekli yeteneğe sahip olmadan zorunlu tutamazsın. Tüfek tutmak, sağa sola dönmek, yatıp kalkmak yetenek değildir; bunları yapıyor diye asker olur diyemeyiz. Savaş muharibi olmak özel yetenek gerektirir. Aslında insanlarla savaşılmaz ve hatta savaş da gerekli değildir ya henüz bu durumlara gelmedik.

Polis alırken, özel güvenlikte, harp okulu sınavlarında seçiyorsunuz. Demek ki belli özellikler gerekiyor. Asker alırken seçmiyorsunuz, alıp götürüyorsunuz. Sivil hayatta yoluna yürüyemeyen adamın eline silah veriyorsunuz. Bir savaş anında bunları düşmanın üzerine salacaksınız. Tamam, eğitim görüyorlar ama ucunda ölüm olan bir meslek. İşi yapamayacak birini eğitsen nolur, herkes asker olamaz.

Şimdi gerçeği konuşalım vatan için olsa da askere gidenlerin hepsi gönüllü, severek isteyerek gidiyorlar diyemeyiz. Denemek için bir tertip zorunlu yerine gönüllü uygulama yapın. İlk defa olduğu halde bile fire verecektir. İsteyerek gitmeyen birisi bu işi ne kadar isteyerek yapabilir ki, gitmesin daha iyi.

Ancak bu mesleği sevenler var. Biraz meslek sevgisi, biraz vatan aşkı, mesleğin onuru, iş meslek anlamında maaşlı bir iş de olursa talep olacaktır. Hem yani 6 ay, 1 yıl insanları işinden gücünden evinden barkından ayırıyorsun. Maddi manevi kayıpları oluyor. Az değil en verimli çağında 700 bin genç insan. Yani askerimizin fedakârlığı tartışılmaz ama doğrusu sistem uygun olmadığından pek de işe yaramıyor; mesela PKK ile savaşanlar zaten asker özelliğine sahip olanlar, 50 bin kişi bile değil.

Yazılarımızı takip edenler bilirler Kerim Korkut modern bir askerlik sistemi geliştirdi. Bu sisteme geçilmesi gerekiyor. Öyle bir iki ay yat kalk ile olmaz bu iş. 5 yıl süreyle modern bir güvenlik uzmanı gibi yetiştirilecek. Silahıyla teçhizatıyla tek başına ordu, adeta Rambo olacak. Burada sistemden bahsetmeyeceğiz, merak edenler ilgili yazılarımıza bakabilirler. İsteyenler askerlik mesleğini iş olarak seçsinler. Zorunlu askerliğin mantığı yok.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..