Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '16

 
Kategori
İnançlar
 

"Abla" üstünde Tanrı buyruğu, OKU, Kur'an, yazılı 725 sayfalık kitabı bitirir.

"Abla" çalıştığı reklam ajanslarından birinde, günün eğilimleri gereği neredeyse tüm yaratıcı ekibin, tersi, yaratıcılığı ciddi biçimde sakatlarmış gibi Tanrıtanımaz olduğu zamanlarda, metin yazarlarının bu konuda konuşurlarken ulaaaaan, ya varsa! biçiminde ürküntü ürettiklerine tanık olur.
 
Önce Tevrat'ı, sonra İncil'i okuyan "abla", Ramazan başında Sebastian'ın aklına uyup, eh artık! hakkında yazılanları yeterince okuduk, bir de Kur'an'ın Türkçe çevirisini kendimiz okuyalım! der...de, Oku Yayınevi 1987 yayını, 1. Baskı, üzerinde, Tanrı Buyruğu, OKU, Kur'an, Nazım Çeviri, Çeviren: Rıza Çiloğlu yazılı 725 sayfalık kitap "abla"nın niyetlendiği Ramazan süresini bir miktar aşar: İçeriğinde, hakkında yazılanlardan farklı çok şey bulamayan "abla", kadın kişiler hakkındaki kararların erkekler tarafından alınması / uygulanması gereğini, elbette dayak meselesini, yasak zamanlar dışında kâfirlerin bulundukları yerde tepelenmeleri gereğini, inançsızlığın, savaşlara karşı isteksizliğin Tamu(özTürkçe Cehennem)da ateşle cezalandırılacağını...; vergi ödeyenlerin, Tanrı'ya, Yalvaç(özTürkçe peygamber)ına, Gökçe(özTürkçe melek)lere inananların... yerlerinin Uçmak(özTürkçeCennet) olduğunu okur.
 
Tevrat, Musa'nın tek Tanrı'ya inanmaya çağırdığı, sonrasında bir süre kendi başlarına bıraktığı halkını, altından yaptıkları buzağıya tapınır gördüğünde onları Tanrı aracılığıyla azarlar; İncil inananlarının doğuştan günahkâr olduğunu söyler, "abla"nın ömür boyu emniyet sübabı olarak gördüğü Günâh Çıkarma mekanizması sayesinde katlanılabilen bu ağır yük altında yaşamalarını sağlar; Oku (Kur'an)da da cezalar ağırdır, derileriniz yandıkça, yeni deri vereceğiz, harlı ateşte yanacaksınız denir.
 
Okuduğunun Tevrat'ın tümü olmadığını, cinsellik içeren bölümlerinin baskıdan çıkarılmış olduğunu bilir "abla", bir de Kumran, Ölüdeniz Parşömenleri dışındakilerin İncil sayılamayacağı ile ilgili yazılar okumuştur. Bunlar bir yana bırakıldığında belli algı düzeyindeki insanın, "abla" bunun zamanla geliştiğini/değiştiğini düşünenlerdendir, kontrol edilebilmesi için, alabildiğine korkutulmasında, şaşılacak bir şey görmez.
 
Öte yandan, Basiret Hanım'ın da altını çizdiği gibi, ne kadar güzel öğütlerle dolu da olsalar bu kitaplar, günümüz insanının ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Yeni olmamakla beraber Sufî öğretisi, yakın zamanda Alevîleri ayaklandıran yeni Alevîlik yorumları, yükselen Yeni Çağ akımı, büyük kentlerde neredeyse her köşe başında rastlanabilecek Yoga, Meditasyon Kursları.... işte bu ihtiyaçtan gelmekte diye düşünür "abla".
 
Çok geniş olduğunu bildiği bu konuda, herkesin, kişisel bir Basiret Hanım'ının olduğunu bilen ve cezadan, tehditlerden yılan insanın, daha sevecen ruhani yollar ararken kendi Basiret Hanım'larına güvenmeleri gerektiğini düşünen "abla"nın içi rahattır.
 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..