Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '14

 
Kategori
Magazin
 

‘ÇALIKUŞU’NUN KALKMASI EKRAN KALİTESİNE DARBE

‘ÇALIKUŞU’NUN KALKMASI EKRAN KALİTESİNE DARBE
 

‘Yenisi geldiğinden eskisinin hükmü yoktur’ mantığı, olanca yanlışlığına rağmen, hayatın her deminde kendini fazlasıyla gösteriyor. Özellikle de çıkar hesaplarının hüküm sürdüğü kadir kıymet bilinmeyen ortamlardaki etkisi çok daha büyük. Zira bu durumda eskinin varlığını değersiz kılan yeninin kapsama alanı, özellikten çıkıp genele yayılıyor.

Ekranların reyting hesapları üstüne kurulu dünyasında da bu değerleri harcayan bencillik kuralı fazlasıyla geçerli...

Yeni bir yapımın varlığı netlik kazanmaya görsün, yer alacağı kanal hemen gözünü elindekilere çeviriyor. Mevcutlar arasında verimlilik konusunda aşağılarda yer alanlar, hükümsüz kılınmak için elekten geçiriliyor. İlk etapta en diptekinin hesabı kesiliyor. Ardından da bir başka düşük reytingli seçilip onun yayınlandığı saat, yeni gelecek olana izzet ikram niyetine tahsis edilerek gidiciliğe zemin hazırlanıyor.

En büyük yanlışı, özgünlük sergilemek yerine, kendinden önceki okul dizilerini taklit ederek yola çıkmak konusunda yaparak kaderini baştan çizen ‘Boynu Bükükler’i gözünün yaşına bakmadan, ‘yetim-garip’ demeden bir çırpıda harcayan Kanal D, komedi türünde yeni ümidi olan ‘Paşa Gönlüm’ü paşalar gibi karşılamak için ‘Çalıkuşu’nu da yerinden yurdundan etti.

İsmini taşıdığı kuşun aksine, reytinglerde pek cıvıldayıp kanalı coşturamayan ‘Çalıkuşu’ izleyicisinin de, o gün senin bu saat benim dolana dolana gelinen Perşembe akşamlarının birinci kuşağındaki keyfi uzun süremedi.

Eee, ne de olsa ‘Paşa Gönlüm’ün reytinglerde paşalık sergilemesi vardı hesapta! Onun getiri ihtimaline karşı minicik ‘Çalıkuşu’nun lafı mı olurdu? Olamadı da zaten.

Oradan oraya sürülmekten ‘göçmen kuş’ haline getirilen ‘Çalıkuşu’ için de, yenisi geldiğinden eskisinin hükmü yoktur yaklaşımı sokulmuştu devreye ve postalanmıştı Cumartesi gecesi saat 23.00’e…

 

‘ÇALIKUŞU’NUN KIYMETİNİ BİLMEYENLERE…

‘Eyvah ki ne eyvahhh…’demiştik bu sürgün haberine. Çünkü bu kadar göçmenlik halleri ve de Cumartesi gecesine yollanmak pek hayra alamet değildi.

Hem ‘Boynu Bükükler’ de Perşembe’den Pazartesi’ye alınıp oradan ‘Yeni gününde, yeni saatinde’ duyurusuyla ikinci kuşağa kaydırılmanın ardından gaydırı gubbak misali bir finalle yolcu edilmemiş miydi?

Nitekim korkumuzda ne denli haklı olduğumuzu anlamamız uzun sürmedi. ‘Çalıkuşu’nun 30’uncu bölümünde final yapacağı haberinin üzüntüsü çöküverdi.

Evet, gerçekten de ‘Çalıkuşu’nun henüz öyküsünü tam yansıtmadan orta yerde sünnetli gibi bir finale yollanmak istenmesi, ekran kalitesi adına oldukça üzücü. Çünkü ‘Kayıp’, ‘Vicdan’, ‘Zeytin Tepesi’ derken şimdi de ‘Çalıkuşu’ gibi bir uyarlamanın kıymeti bilinmiyor.

Dahası, başlangıçta bazı falsoları olsa bile gerek tüm kadronun oldukça başarılı oyunculuğuyla, gerekse içeriğinin öykü mantığıyla her anlamda güzel işlenmiş bir uyarlama olan ‘Çalıkuşu’nu, sırf çocukça gülmecelerin peşine takılan toplam izleyici kesimi yeterince fark edemediği için, gözden çıkarıp ekranda ‘adam’ gibi diziler izlemek isteyenleri hiçe saymak alışkanlığı, kıymet bilememenin ötesine geçiyor.

Çünkü ‘Çalıkuşu’nu da harcamak demek, fındık kabuğunu doldurmayacak konulardan saçma sapan komediler yaratarak dizi uyutmacılığına girişmenin ta kendisi demek!

Edebiyatımızın bu güzel eserini, uyarlama tarzıyla bile olsa izlemekten tat alanları umursamayıp ‘Çalıkuşu’nu aceleye getirilmiş bir finalle noktalamak demek, ekran başındaki herkesi, kaliteyi pek de önemsemeyen reyting odaklı saçma sapanlıklara ‘mecbur’ kılmak demek! Yazıktır, yazıkkk…

Bunları ne ‘Çalıkuşu’ eseri, ne de sıradanlığın ötesinde emek ve kalite izlemek isteyen izleyici kitlesi hiç hak etmiyor.

Ancak bunca zamanın gözlemleri gösteriyor ki, Kanal D bir yapımın günüyle, saatiyle oynamaya başladı mı, hele de reytingler beklenti çıtasını aşamamışsa, her an ufukta sallanabilecek olan bir mendil de kaçınılmazdır. Şimdi bu mendil, ‘Çalıkuşu’ için cepten çıkartılmış. Arzumuz ve beklentimiz, bu yanlıştan dönülmesi yönünde!

Doğru düzgün işler görmek isteyen ‘Çalıkuşu’ takipçileri de, bu mendili vakitsiz sallanmadan tekrar cebe koydurmak için çareyi imza kampanyasında bulmuş. İlgilenenler için adresi: http://imzakampanyam.com/CALIKUSU-FINAL-YAPMASIN-imza-kampanyasi

Umalım da bu kez izleyici tepkisi ve isteği işe yarasın… Henüz vakit varken ‘Çalıkuşu’nun kaleminin kırılmasından vazgeçilsin. Bir kez olsun ‘Her şey reytingdir’ mantığı terk edilsin. Yüzler güldürülsün.

Aksi takdirde bu gidişle ‘APTAL KUTUSU’ denilen televizyon gerçekten de ‘APTAL KUTUSU’ haline gelecek! Yoksa amaç o mu?

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..