Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

‘Eksik dişler obezite nedeni’

‘Eksik dişler obezite nedeni’
 

Ağız, kişinin genel sağlığı hakkında ipucu veren en önemli organlardan. Sadece dişleri temsil etmiyor; vücudun tüm sistemlerini yansıtıyor. Üstelik psikolojik boyutu da var. Sağlıklı bir gülümse özgüveni parlatıyor!

Türkiye gibi diş macunu ve fırçası kullanma oranları çok düşük olan bir ülkede ağız sağlığına dair rakamlar ürkütücü…

76 milyon nüfusu olan Türkiye’de 2013 verilerine göre, 53 milyon 834 bin kişi diş macunu kullanmıyor. Yani nüfusun yüzde 86’sı diş fırçalamazken, evlerin yüzde 70’inde diş macunu kullanılmamış! Peki diş macunu ve fırçası almaya üşenen Türk insanı dişçiye gider mi? Gitmez… Peki gitmezse ne olur?

Bu soruyu Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer’e sordum…

Tanfer, diş hekimine yapılacak düzenli ziyaretlerin dış kayıplarını önleyeceğini söyledi. Maalesef insanlar, eksik dişin olumsuz etkisini sağlıkla değil, güzellikle birleştiriyor…

Diş kayıpları için bir uzmana ne zaman başvuruluyor?

Diş kayıplarını fazla önemsemeyen insanımız yüzde meydana gelen yaşlanma etkisiyle bunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunun farkına varıyor. Diş kayıpları nedeniyle özellikle yüz bölgesindeki kemik yoğunluğunda ve boyutlarında azalma meydana geliyor. Böylece yüz hatları çöküyor. Kişi olduğundan çok daha yaşlı görünüyor. Diş kayıpları aynı zamanda diyabet, hazımsızlık, obezite ve reflüye yol açıyor.

Nasıl bir yaşlanmadan söz ediyoruz?

Diş kayıpları uzun dönemde çenede, yüz hatlarında ve dudak çevresinde değişime neden oluyor. Dudak çevresiyle yüz bölgesindeki çizgiler derinleşiyor. Kişi, 5-10 yıl daha yaşlı görünüyor.

Eksik dişler hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Sindirim ağızda başladığı için iyi çiğnenmeyen gıdalar hazımsızlığa, reflüye ve fazla kiloya yol açabilir. Öğütülemeyen besinler, mide ve pankreası yoruyor. Böylece organlar daha fazla asit üretiyor. Bu kısır döngü diyabetle sonuçlanıyor.

Yani eksik dişler obeziteye davetiye çıkarıyor…

Evet. Yeterince sindirilemeyen besinler midenin ve pankreasın daha fazla çalışmasına neden oluyor. Organlar, glisemik indeksi yükselterek nişasta moleküllerinin şekere dönüşmesine yol açıyor. Midenin daha fazla genişlemesi ise obeziteyi beraberinde getiriyor.

Estetik olarak hangi sorunlar yaşanıyor?

Dişler, eksik olan bölgeye doğru ilerleyerek çarpışıklık yaratıyor. Diş araları açılıyor, çenede yanlış kapanıyor,  çürükler artıyor, diş eti hastalıkları ilerliyor.

Özellikle ön dişlerdeki eksiklikler bazı harflerin söyleniş biçimini de bozuyor. Bu durum sosyal hayattı olumsuz etkiliyor.

Eksik dişler, protez tedavileri ve implant uygulamalarıyla giderilebiliyor.