Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
İlişkiler
 

"En tehlikeli insan tipi, az anlayan, çok inanandır."

"En tehlikeli insan tipi, az anlayan, çok inanandır."
 

Aman editörüm, dokunma! Capsin günahı olmazmış çünkü!


Cehaletin sayısız tanımı vardır. Bu tanımların en özgünlerinden birini de Anton Çehov," En tehlikeli insan tipi, az anlayan, çok inanandır," diyerek yapmıştır. Gerçekten de öyledir. az anlayan insan, eksik kalmış idrakiyle bazen ortalığı kan gölüne çevirebilir. Düşünmek ve anlamak yerine inanmayı tercih eden, kolayca kötü niyetli insanların oyuncağı olur.

Etrafınıza şöyle bir baktığınızda, bu tipe uyan koca koca yığınlarla karşılaşırsınız. Bu topraklarda yaşayan büyük bir çoğunluğun, muhakeme etmek yerine inanmayı tercih ediyor olması; bugün hep birlikte yaşamak, katlanmak zorunda bırakıldığımız yersiz ve anlamsız sayısız sorunun ana nedenidir.

Eğitimi yarım kalmış, öğrenmek yerine öğretilene itaatkar, rol-modelini taklit eden, bağımsız düşüncenin gücüne; şartlandırılmış, ezberletilmiş kalıpları sayıklamanın kolaycılığını, bedavacılığını yeğleyen, kişisel fikirlerinin bedelini ödemektense, ortalama, genel geçer yaklaşımların güvenli gölgesine saklanan; açıkçası, fazlasıyla düşünce tembeli, makulun çok ötesinde sorumluluktan kaçan; sinmiş, silinmiş, korkutulmuş bir kitle var karşımızda. Ortak özellikleriyse, "az anlayan, çok inanan" olmaları...

Zekanın karşısına imanı çıkaran, bilimle dini eş değer gören, alimlerden önce din görevlisini, imamı, hacıyı, hocayı, yobazla softayı, meleyi, vaizi, falcıyı, büyücüyü, üfürükçüyü akıl hocası belleyen, okumuşluğu 7.sınıfa bile varmayan, neyi konuşsa,"Din, Allah, Kuran, Kitap! " nağmesine kilitli; bir insan yığınıdır anlattığım...

Ve böyle bir güruhtan; akılcı, sağduyulu, soğukkanlı yaklaşımlar; bilinçli siyasi tercihler, sağlıklı ilişkiler, adil, demokrat, insan haklarına inanan, hukukun üstünlüğüne saygılı, kanun önünde eşitliğe iman etmiş, ülkesinin, milletinin aydınlık yarınlarına, cumhuriyete, Atatürk Türkiye'sine inançlı; şiddete, terörün her türlüsüne, cehalete, iç ve dış düşmanlarımıza karşı her zaman uyanık olmalarını bekleyeceğiz; öyle mi? Ört ki ölem!

Gel de o üstada şapka çıkarma. Ne demişti Çehov? "En tehlikeli insan tipi, az anlayan, çok inanandır." Aynen öyle. Bazıları boşuna büyük adam olmuyor. Doğru söze ne denir? Bence: Ağzına sağlık!

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..