Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '16

 
Kategori
Sinema
 

"Muhammed" Bir sene gecikmeyle vizyona girdi...

"Muhammed"  Bir sene gecikmeyle vizyona girdi...
 

"Muhammed" Yönetmen Mecid Mecidi


İran ve birçok ülkede vizyona giren Mecid Mecidi'nin çektiği Hz.Muhammed'in 12 Yaşına kadar yaşamını anlatan "Muhammed" filmi sonunda 28 Ekimde vizyona giriyor. Mısır ve Suudi Arabistan filmi izlemeden haram ilan ettiği film, Sebebi ise Hz.Muhammed'in yüzünün gösterilmesi diye ifade edildi. Mecidi ; " Hz. Muhammed'in çocukluğunu anlattığım halde yüzünü göstermedim. Fıkıh açısından hiç bir sakınca yok. Aksine öğretici ve faydalı bir film. Bu kararı anlamıyorum, önyargılı bir karar verdiler"diye kendini savundu.                

Film 2015 yılında İran'ın da aralarında olduğu pek çok İslam ülkesinde gösterime girdi. İslamofobi kırmak için kendimizi anlatmamız gerek, İslamın hoşgörü ve anlayış dini olduğunu anlatmamız açısından başarılı bir çalışma, tebrikler Mecidi. 

Ülkemizde  filmi önce İslam Hukukçusu Prof.Dr. Hayrettin Karaman ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği İslam tarihçileri ve hukukçularının incelediği ve hiçbir sakınca bulunmadığı belirtildikten sonra film vizyona girdi.

Filmin ilk gösterimi 39.Montreal Film festivali'nin açılış filmi olarak gösterildi.2 sene araştırma yapan Mecidi, senaryo çalışmasını Kambuzia Partovi ile beraber yazdılar. Ekip tamamen profesyonel, Bence Çağrı filminden sonra çok iddalı bir çalışma. Filmin çekimleri 5 yıl sürmüş ve İran Horasan şehrinin güneyinde Allahyar köyünde, O dönem Mekke 'yi tasvir eden özel bir set hazırlanmış. Mekke, Medine de özel platolar yapılmış, platolar hala sağlam ve "Muhammed 2" çekimleri için hazır. Mecidi ikinci film için çalışmalara başlamış bile. Ekip tam bir Hollywood filmi ve animasyon çalışması yapmış. Film için 30 Milyar dolar harcandı. Effectler için Oscar ödüllü Scott Anderson ve Vittorio Storaro yaptı. İran sinemasının  en pahalı bütçeli filmi, oyuncularına gelince;  Alireza Shoja Nouri, Mohsen Tanabandeh, Dariush Farhang, Sayed Sadegh Hatefi, Sareh Bayat ve Mina Sadati.                                                          

İranlı yönetmenden bahsedeyim, Mecid mecidi aslında Türkiye de Sinema festivallerinde juri üyeliği yapmış kendini ispatlamış bir yönetmen. Tahran doğumlu, Dramatik Sanatlar Enstitüsünde eğitim almış. 1998 yılında yönettiği "Cennetin Çocukları" filmi ile, en iyi yabancı film dalında Oscar akademi ödüllerine aday gösterildi. 2008 yılında "Serçelerin Şarkısı" isimli film ile Hindistan Visakhapatnam Uluslararası Film Festivali açılış filmi olarak gösterime girmiş. Danimarka film festivaline çağrılan Mecid Mecidi, Hz Muhammed aleyhine çizilen karikatürlerden dolayı kabul etmemiş İranlı Müslüman bir yönetmen.

1977 yılında Suriyeli  Yönetmen Mustafa Akad tarafından çekilen "Çağrı" filminden sonra çekilen başarılı bir film tavsiye ederim. İyi Seyirler

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..