Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

A kan grubuna göre beslenme (II) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (24)

A kan grubuna göre beslenme (II) / ''Beslenmenin Diyalektiği''  (24)
 

Lina Golan


Önümüzdeki üç bölümde de, A grubunun bugüne kadar yedikleri ve içtikleriyle ilgili, kısa açıklamalarda bulunacağız; ve hangi yiyecek türlerinden daha çok yararlanacaklarını ve hangi tür yiyeceklerden de, binlerce denekten yola çıkılarak varılan sonuçlara dayanarak, zarar görebileceklerini (!), açıklamaya çalışacağız!...

ETLER:

A grupları için en doğal olan, sağlıklı bir yaşam için eti, beslenmelerinden uzaklaştırmalarıdır!...

Gerçekçi olarak  konuya yaklaşırsak, bu mümkün müdür?...

Batı'da, beslenme zincirinin merkezinde protein ağırlıklı beslenme, istikrarlı bir şekilde, erki elinde tutuyor. Ülkemizde de ete olan düşkünlük hepimizin malumu... Batı'da olduğu gibi bizde de, maalesef , bol kızarmış yağ ve yüksek kalori içeren, transyağ  denizinde gezen,   fast-food beslenme zincirleri ve taklitleri artmaya devam ediyor!....

Ancak bunun beslenmeye ciddi ve farklı bir vizörden bakan insanlar için çok fazla bir değeri olmayabilir; yeter ki ön yargısız, net bir bilinçle konuya göz atalım. Size sunulan (çok az da olsa ) bu rehber bilgiler; sizi A grubu için risk oluşturan, kanser, kalp ve damar hastalıklarından korumaya bizce önemli katkılar sunabilecektir.

Peter J.Adamo; vejetaryen bir beslenme biçimine geçmenizin zaman alacağını kabul ederek, bu geçiş sürecini, kırmızı et ve tavuğun yerine, uygun balık çeşitleriyle haftada bir, iki defa yiyerek başlatabileceğinizi ve eğer ki canınız et çekerse, bunu da en az yağlı olanıyla ve tavukla başlatmanızı öneriyor. Tavuk etinin kırmızı etten görece daha uygun olduğunu, bu etleri de, fırın, haşlama ya da ızgara (en uygunu elektrikli ızgaradır...) olarak tüketebileceğinizi öneriyor!...

A kan grubuna sahip insanlarında ataları, Afrika, Kafkasya ve Asya kökenli olmak üzere üç grupta toplanmıştır. A kan gurubu da, atalarının kökenine göre, etleri, şöyle tüketebilirler: (Porsiyon, erkekler için, 120-180gr , kadın ve çocuklar için, 60-150 gr.olarak düşünülmelidir.)

Afrika kökenliler, yağsız kırmızı etleri haftada 0-1 porsiyon, kümes hayvanlarını haftada, 0-3 porsiyon.

Kafkasya kökenliler, yağsız kırmızı etleri haftada 0 porsiyon, kümes hayvanlarını haftada, 0-3 porsiyon,

Asya kökenliler
, yağsız kırmızı etleri, haftada 0-1 porsiyon, kümes hayvanlarını haftada, 1-4 porsiyon.


ÇOK YARARLI ET ÜRÜNLERİ:

Hiç bir et ürünü, A kan grubu insanları için bu kategoride bir değer ifade etmemektedir...


NÖTR ET ÜRÜNLERİ: Yalnızca, Tavuk ve Hindi etleri bu kategoride kabul görmektedir.


SAKINCALI ET ÜRÜNLERİ: Dana eti, Sığır eti, Koyun eti, Domuz eti, Ördek eti, Keklik eti, Kaz eti, Geyik eti, Sülün eti...


DENİZ ÜRÜNLERİ:

A kan grubuna
bağlı olan insanlar, haftada 3-4 kez, abartmamak kaydıyla, deniz ürünlerini tüketebilirler... A kan grubunun sindirim sisteminde, sorun yaratıp, rahatsızlık verecek lektinler içeren, Dil balığı gibi beyaz etli balıklardan kaçınmalı, kendilerini dinleyerek, bu tür balıklardan uzak durmalıdırlar!...

Eğer ailenizde ve yakın akrabalarınızda, göğüs kanseri sorunuyla karşılan bir kadın birey varsa ve sizde kadınsanız, beslenmenize (kültürümüzde olmasa da), Helix Pomatia gibi ( Bahçe Salyangozu ) yenilir bir salyongozu almaya çalışın!...Bu cins salyangozlarda bulunan lektinler, A kan grubundaki kanserli hücrelere yapışarak, kısaca; onları hedef haline getirirler, yok olmalarına destek sunarlar!...

Deniz ürünlerinden
en iyi yararlanma yöntemi, onları, fırınlama, haşlama ve en son olarak da ızgara olarak tüketmeye çalışmaktır.Kızartmalardan, elden geldiğince, kaçınalım, çok pişirmemeye dikkat edelim!. 

Deniz ürünlerinin porsiyonlarını, yaklaşık, 120-180 gr. arası olarak belirlersek; Afrika kökenliler haftada, 0-3 porsiyon, Kafkasya kökenliler haftada, 1-4 porsiyon, Asya kökenli A kan grubuna bağlı insanlar da haftada, 1-4 porsiyon olarak tüketebilirler...

YARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ:

Uskumru, Sardalye, Deniz Alası, İstavrit, Palamut, Torik, Turna, Morina, Tatlı Su Levreği, Kızıl Levrek, Salyangoz, Sazan, Alabalık, hani ve Çelikbaş balıkları...

NÖTR DENİZ ÜRÜNLERİ:

Levrek, Lüfer, Sinarit, Tuna balığı(Orkinos-Ton), Kılıç balığı, Köpek balığı, Mersin balığı, Çamuka.

SAKINCALI DENİZ ÜRÜNLERİ:

Hamsi, Dil balığı, Ringa, Yılan balığı, Mezit balığı, Yayın balığı, Barlam, Yengeç, İstiridye, Midye, Karides, Kalamar, Deniz Tarağı, İstakoz, Kerevit.

(devam edecek) 

 

 

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..