Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '16

 
Kategori
Kitap
 

A. Necmettin Çanga ve şiirleri üzerine

A. Necmettin Çanga ve şiirleri üzerine
 

A. Necmettin Çanga halen İstanbul’da oturuyor. İstanbul’dan Anadolu’ya bizlere sesleniyor. Geçen gün yine posta kutum gazeteler, dergiler ve kitaplarla dolmuştu. Bunların içinde Şair, Dr. A.Necmettin Çanga’nın yeni çıkmış olan  “Ağaçlar Ayakta “ adını şiir kitabı da vardı..”Değerli şair dostum Abdülkadir Güler’e sevgilerimle “ diyerek imzalayıp göndermişler. (24.05.2016), öncelikle sevgili kadim dostum Dr. A.Necmettin Çanga’ya teşekkür ediyorum. Beni unutmadıkları için minnettarım.

Ağaçlar  Deyince bana ünlü bayrak şairimiz Arif Nihat Asya’yı hatırlatı. Arif Nihat Asya  bir şirinde:

Asya"Ağaç" başlıklı  bir şiirinde şöyleder: 

Bir ağaç ki eğile eğile

İbadet olmuş,

Birağaç ki  "ağaç" deyip geçmek

Adet olmuş...

Dalları sallana sallana

Balıncak,

Budakları çıkıla

 Basamak. " 

Bir baeşka şiirinde ise:

Ağaçlar sallanır / Dallar hu çeker “ ...  Dr.  A. Neçmettin Çanga ‘da “ Ağaçlar Ayakta” adını  taşıyan şiirinde şöyle sesleniyor ozanca:

Ağaçlar ayakta dallar sallanır

İnsanlar sokakta kollar sallanır

Dünyanın düzeni böyle yaşanır

Yâr ile sohbette canlar sallanır.( s.9) 

Şair A.Necmettin Çanga’yı 1970’lerden  bu yana tanıyorum. Onunla zaman zaman Gülpınar, Ajans Türk, Tarla, Sevgi Yolu, Maki, Yeni Defne, Eflatun,  Bizim Ece, Size  ve Türk Dili  gibi sanat ve kültür dergilerinde, çeşitli  seçkilerde hep aynı sayfalarda bir araya geldik. Şiirimizi, sanatımızı, kültürümüzü seviyor. Dopdolu bir Anadolu hayranıdır. O denli de vefalı bir dosttur. Yeni yayımladığı ilk şiir kitaplarını  üşenmeden bana gönderiyor.  Bugüne kadar bana ulaşan ve günyüzüne çıkan kitapları şunlardır: Arayış (1965), Yaşadıkça( 1976), Dönemeç(1993),Güneşin İpleri(1996),Seni Sevmek( 2004), Tahterevalli (2006),Biri Var(2007), Gözcü Türküsü (2010), Üç Mavi 2013  ve şimdi de  sizlere tanıtmaya çalıştığım “Ağaçlar Ayakta” (2016) şiirler  adlı yapıtlarıyla Türk şiir dünyasına  ben de varım diyor. Bu kitabı İstanbul’da Babıali Kitaplığı yayınları arasında gün ışığına çıkmış olup 64 sayfadan ibarettir. A. Necmettin Çanga şiirlerini serbest yazıyor. Kafiye(uyak) hece gibi bir kaygısı yoktur. İçinden geldiği   gibi duru, akıcı ve  yalın bir Türkçeyle yazıyor. Yabancı ve ağdalı sözcüklere asla iltifat etmiyor. Şiirlerinde kimi zaman Yunus emre ve Hacı Bektaşı Veli'yi anımsatan dizelere de rastlıyoruz. Örneğin “ Ne Yoksa “ şiirinde:

Ne yoksa mutluluk  onda görünür

Her şeyim var diyen boşa övünür

Ararsan sen önce kendini ara

Sözünü bilirsen düşmezsin dara…  (s.35)

Hacı Bektaşı Veli’yi anımsatıyor. Hünkar Hacı BektaşıVeli bir şiirinde şöylecçe  diyor:

Hararet nârdadır, sacda değildir,
Keramet sendedir, tâc’da değildir.
Her ne arar isen, kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de, Hâc’da değildir.

Sayın Dr. A. Necmettin ÇANGA: 1933 Osmaniye doğumludur. Adana Erkek Lisesi'nden sonra 1960 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'ni başarıyla bitirdi. 1960 -1961 yılında ilk görevine Kırklareli Demirköy İlçesinde Başhekimi olarak göreve başladı. Bir ara Harp Okulu'nda  görev yaptı. 1963- 1965 yılında Ankara Tıp Fakültesi'nde göz doktoru olarak çalıştı. 1966 - 68 yılında Almanya'da Aachen Üniversiteinde Ord.Prof. A.Jeagar ile  uğraş verdi. 1968 -1971 yılları arasında Haseki Hastanesi'nde Göz kliniği başasistanlığını  tamamladı. 1971- 2003 Yılları arasında Sümerbank Bakırköy Merkez Hastanisinde göz hastalıkları uzmanı olarak çalıştı ve buradan emekliye ayrıldı. 1951 yılından bu yana şiirle uğraşıyor.. 

Şair A.Necmettin Çanga, şiirlerinde acılarını, özlemlerini, aşklarını, sevgilerini, yalnızlıklarını  ve kedine özgü duygularını şiirsel bir ezgi içinde bizimle paylaşıyor. Onun da kendine özgü bir şiir evreni vardır. Başarılarının devamını gönülden kutluyor daha nicesine diyorum.Birlik veberaberlikten yana olan  N. Çanga aynı zamanda Cumhuriyetimize hayrandır. Bu konuda yazılmış bir şiiriyle sözlerimi  bağlamak  istiyorum:

CUMHURİYET

Türk bayrağı dalgalansın

Cumhuriyet diye  diye

Beraberlik varken yurtta

Bölücülük niye niye

*** 

Atatürk'ün  ilkeleri

Yol  gösterir çağdaşlığa

Sevgimizi çoğaltalım

Hepimizin bu TÜRKİYE...

*** 

Nehirlere  sevgi aksın

Tüm insanlar mutlu baksın

Özgürlüğe  türkü yaksın

Son verelim öldürmeye...

Ağaçlar Ayakta / şiirler /  s. 62. A. Necmettin  Çanga.

 

Abdülkadir  GÜLER 

 

01 Haziran 2016  Söke

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..