Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '12

 
Kategori
Beslenme
 

A vitamini faydaları

A vitamini faydaları
 

 

Retinol olarak da bilinen A Vitamini, gözlerimizi ışık değişikliklerine karşı uyum sağlatır ve gözlerimizin, derinin ve mukoz tabakaların nemli kalmasını sağlar.Bu nemlilik bakteri ve virüsleri ve bulaşıcı hastalıkların başlamasını engeller. A vitamini en çok hayvansal gıdalardan gelmektedir, ancak bazı bitki bazlı gıdalar beta-karoten kaynağıdır ki, vücuttaki doku ve hücre hasarına yol açabilen serbest radikalleri nötralize eden antioksidan özelliğe sahip A vitamini haline dönüştürür. A vitamini bağışıklık sistemi için önemli bir ilaçtır. Kanserli hücre üretilmesini inhibe eder, tümör büyümesini engeller ve lösemi hücreleri bölünmeden tutabilir.
 
Bu vitamin virüslerin neden olduğu hastalıklarda yararlıdır. Kızamık, solunum yolu virüsleri ve hatta insan immün yetmezlik virüsü (HIV), AIDS’e neden olan virüs, bir virüs hastalığı olan kişilerde genellikle düşük vitamin A gözlenir.
 
Bu vitaminin ek miktarda aldıktan sonra, vücut genellikle hızlı bir iyileşme ile sonuçlanan, savunmasını monte edebiliyor. Ancak, A vitamini, aynı zamanda yeni bir çalışmanın bulgularına göre, enfeksiyon riskini artırabilir. HIV enfeksiyonu için örneğin, A vitamini kullanımı sınırlandırılmalıdır.
 
Beslenme uzmanları vitaminleri içerisinde çözüldükleri maddelere göre ikiye ayırmışlardır. Birincisi suda eriyen vitaminler ikincisi de yağda eriyen vitaminlerdir.
 
A vitamini yağda eriyen bir vitamindir.Yağda eriyen bir vitaminden ihtiyacımızdan fazla tüketildiğinde bir kaç günden 6 aya kadar karaciğerde depolanabilir ve bu bazen sağlık sorunlarına yol açabilir.
 
A vitamini brokoli ıspanak, şalgam, havuç, kabak, tatlı patates, kabak, kavun ve kayısı gibi koyu yeşil ve sarı sebzeler ve sarı meyveler, karaciğer, süt, tereyağı, peynir ve bütün yumurta gibi hayvansal kaynaklarda bulunur.
 
A vitamini ihtiyacı erkeklerde 900 mikrogram, kadınlarda 700 mikrogramdır.
 
Toplam blog
: 9
: 3011
Kayıt tarihi
: 01.03.12
 
 

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden  2004 yılında mezun oldum. 7 yıldır Gıda sektöründe..