Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

AB; İngiltere'nin çıkışıyla zayıflar. Dr. Ali Topçubaşı

AB; İngiltere'nin çıkışıyla zayıflar. Dr. Ali Topçubaşı
 

AB; İngiltere'nin çıkışıyla Zayıflar. Dr. Ali Topçubaşı


1958 yılında Avrupa ekonomik topluluğu adıyla 6 kurucu ülkesinin katılmasıyla kurulan birlik; 1 Temmuz 2013 tarihinde bizimle beraber müzakereye başlayan Hirvatistan’ın üyeliği ile 28 üyeye ulaşmıştır. Genelde üye kabullerinin Kopenhag Kriterleri’nin gerçekleşmesiyle olur.
 
Yıllarca üye olmak için kapısında bekletilip, ancak kuruluşundan 25 yıl sonra 1973 yılında kabul edilen Britanya, bilhassa göçmen politikası nedeniyle birlikten çıkma sinyalleri vermektedir. Piyasalarda gerginliğe neden olan bu duruma Brexit olarak Britain( Britanya) ve Exit(Çıkış) anlamı yüklenmektedir. Kısa zaman öncesinde Yunanistan’ın çıkışı olarak adlandırılan Grexit, Britanya için Brexit olarak adlandırılmaktadır.
 
2015 Mayıs ayında yapılan genel seçim sonucunda tek başına iktidara gelen David Cameron liderliğindeki Muhafazakar parti, birlikte kalıp kalınamayacağının kararını seçmenlere götüreceğini açıklamıştır. Haziran ayında yapılacak bu seçimde sandıktan çıkma yönde karar verilirse, yalnızca Britanya değil, Avrupa Birliğinin de olumsuz etkilenmesi muhtemeldir... Eğer çıkma yönünde karar çıkarsa, İskoçya’nın Britanya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesi de korkutan senaryolardan biridir.  
 
Bilindiği gibi; Yunanistan için kurtarma paketlerinden bıkan AB, söz konusu ülke için çıkış planlarını yapmıştır. Yunanistan’ ıın çıkışı olarak kabul edilip Grexit olarak adlandırılan bu planlamada bile, birliğin de zarar göreceği hesaplanarak vazgeçilerek kurtarma yönünde karar verilmiştir.
 
Halbuki; Yunanistan’ nın AB milli geliri içindeki payı yüzde 1,3 olup, İngiltere’nin yüzde 16 ya yakın payı mevcuttur. Yani, topluluk milli gelirinin yaklaşık altıda birini İngiltere oluşturup, bu ülkenin çıkması halinde birinci olduğu küresel güçten ikinciliğe düşeceği anlaşılmaktadır. Britanya ile beraber 18,9 trilyon dolara erişen AB topluluğunun milli geliri, ABD’ nin yaklaşık 1trilyon dolar üzerinde iken,  bu ülkenin çıkmasıyla 2,7 trilyon dolar daha azalarak 16 trilyon dolara inecek ve topluluğun dünya milli gelirindeki payı da yüzde 24 ler den yüzde 20’ le re düşecekdir.
 
İngiltere birliğe katılmadan evvel 1970' ler de 131 milyar dolar olan milli gelirini, 2015 de yaklaşık 23 kat arttırarak 2,988 milyar dolara çıkarmıştır. Aynı, dönemde İtalya 113 milyar dolar olan milli gelirini 2141 milyar dolara çıkararak yaklaşık 19 kat arttırırken, birliğin en güçlü ülkesi kabul edilen Almanya ise 1970 yılında 215 milyar dolar olan milli gelirini ancak 3,868 milyar dolara çıkararak 17,9 kat artırabilmiştir. 1970 yılında Fransa’nın milli geliri 149 milyar dolar iken, İngiltere’nin 131 milyar dolar idi.  Yani, birliğe girmeden önce Fransa’ nın milli gelir bu ülkeden 18 milyar dolar daha fazla idi. 2015 yılında durum tersine dönerek İngiltere’nin milli geliri Fransa’nın 2,829 milyar dolarlık milli gelirini yaklaşık 150 milyar dolar aştığı anlaşılmaktadır.
 
Yukarıda anlattıklarımızdan anlaşılacağı gibi, İngiltere’nin AB ye üyeliği ticaretini geliştirip çeşitlendirerek topluluktaki payını arttırdığı ve topluluktan en fazla yararlanan ülkelerden biri olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, topluluktan çıkması halinde İskoçya’nın Britanya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin de vahim sonuçları yalnızca bu ülke için değil, diğer ülkeler içinde risk oluşturması beklenmelidir.   
 
 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..