Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

AB de yapılan yanlışlar, Yunanistan'ı bitirdi. Dr.Ali Topçubaşı

2008 yılında girdiği çıkmazdan 2 kere kurtarılan, ama ilk baştakinden daha kötü duruma düşen Yunanistan;  tam bir felakete sürüklenmekte gün sayar duruma düştü. Troyka adı verilen Avrupa merkez bankası, uluslararası para fonu ve Avrupa komisyon un gözetimine giren ülkede, belirlenen hedefler bir türlü gerçekleştirilemiyor. Uygulanan daraltıcı politikalar yüzünden  bütçe hedefleri ve vergi gelirleri tutturulamıyor.
 
Son beş yıldır ekonomisi  sanki savaş yıllarındamış gibi artarak gerileme sürecine girmesi, doğal olarak hiçbir hedefin yanına bile yaklaşamayacak haline gelmesine neden olmuştur. Bütçe açıkları yüzde 7.8 gibi noktaya çıkmıştır.  Bu açık AB nin belirlediği oranın yaklaşık 3 katına yakın olup, kendisine en yakın durumda ülke olan İspanya da bu oran yüzde 6.6  dır.  İşsizlik oranları son birkaç yılda 3 katına yakın artış göstererek yüzde 22.5 gibi  AB ye girmeden önceki rakkamları aşmıştır. Yine aynı kaderi her an paylaşma riski taşıyan İspanya da bu oran, yüzde 24.6 ile AB nin rekorunu kırmaktadır. Yine bu ülkedeki işsizlik oranınında, gülüp eğlenerek girdikleri AB ye katılım öncesinden yüksek olduğunu burada hatırlatmak isteriz.  
 
Uygulamaya sokturulan yanlış daraltıcı ekonomik politikaların sonucunda  Yunanistan ekonomisinde bu yıl yüzde 8 e yakın daralma beklendiğini hatırlatalım. Bu kadar yüksek daralma bekleyen bir ekonomide,  yatırım yapıp canlandırma yapılacağına , sonu gelmeyecek kesintilerle gün ve aylar kurtarılacağı sanılmaktadır. Cari açıklarının da yüzde 6.9 a çıkması, sanayisinin yanlış temeller üzerine kurulduğunu göstermektedir. Bu ülkenin çok hızlı bir şekilde kendi para biriminide euro ile birlikte kullanıma sokmasından başka alternatifi bulunmamaktadır. Çalışanların maaşlarının euro karşılığı drahmi ile ödenmesi, en azından komşumuz ve 450 yıl birlikte yaşamış toplum olarak  sosyal bir felaketin önüne geçmesini sağlayacak bir uygulama olarak durmaktadır.
 
AB ye girişinden itibaren  artan bir oranda gelirinin üzerinde yaşama şekli ve AB nin yanlış politikalarınında etkisi ile komşumuz Yunanistan üzerindeki bulutların , diğer sorunlu ülkerden olan ve kısmen aynı yaşama şekilini benimsiyen  İspanya ve İtalyayı da artan oranda etkileyeceğini söylemek kehanet olmaz. Bizimde ülke ve insanlar olarak,  gelirlerin üzerinde yaşam şeklini benimsediğimiz taktirde, varacağımız noktanın farklı olmayacağını, bilhassa Yunanistan örneğinden çıkarmamız gerekmektedir. Ülkemizde de yüzde 12 ye düşen tasarruf oranının bizim için alarm olduğunu burada hatırlatmak isteriz. Çünkü, taşıma su ile değirmenin dönmeyeceği çok güzel bir atasözünü, aklımızdan çıkardığımız anlaşılmaktadır.  Çin de tasarufların milli gelirlerine oranının yüzde 40 larda olduğunu hatırlatırsak, kendimizi aldatmaktan kaçınmış olabiliriz.
 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..