Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '12

 
Kategori
Dünya
 

AB gençliğinde işsizlik!

AB gençliğinde işsizlik!
 

AB' de Genç Nüfusta İşsizlik!


Ülkemizde işsizlik oranı % 13. Devlet İstatistik Enstitüsü açıkladığı işsizlik rakamlarında yaş grubuna göre bir tasnif yapmadığından ülkemiz genç nüfusunda işsizliğin hangi boyutta olduğunu göremiyoruz. Tahsil durumuna göre de işsizliğin boyutunun bilinmesi gerekir. Üniversite Mezunu işsiz öğretmen sayısının  250 binlere dayandığını biliyoruz.

Avrupa Birliğinde her 5 gençten biri işsiz.

Avrupa Komisyonu Avrupa’daki genç nüfusun istihdamını artırmayı hedefliyor. Avrupa özel sektörü tarafından bu da ilgi ile karşılandı. Konuyu ayrıntılı olarak ele almak ve Avrupa özel sektörünün bu girişime destek ve katılımını düzenlemek amacıyla BUSINESSEUROPE  (Avrupa Özel Sektörü) çatısı altında bir görev gücü oluşturuldu. Bu görev gücünde Avrupa’dan şirket temsilcileri bir araya gelerek AB’nin çıraklık eğitimi alanında ne gibi katkıları olabileceğini ele alacak ve somut önerilerde bulunacak.

Halihazırda AB’de genç nüfusun işsizliği % 20 düzeyinde bulunuyor. AB Komisyonu uygulamaya koyduğu ve giderleri AB kaynaklarından karşılanacak olan Genç Fırsatlar Girişimi (Youth Opportunities Initiative) ile meslek eğitimini gündeme getirmeyi ve genç işsizliğini aşağı çekmeyi hedefliyor. Bu noktada Businesseurope’a üye şirketlerin katkı ve önerileri büyük önem taşıyacağı bildiriliyor.

Bussinesseurope (AB özel Sektör) Genel Müdürü Philipe de Buck; Avrupa Birliğinde her beş gençten birinin işsiz olması kabul edilemez ve bu konudaki çalışmaların Ocak ayında başlatılacağını, Mayıs 2012’de Üçlü Sosyal Zirve’ye raporun geri bildiriminin yapılacağını söylüyor.

Osmanlı  esnaf düzeninde çırak, kalfa usta eğitimine sahip olan  ahilik teşkilatı şimdiki Çıraklık Eğitim Sistemine benziyor.

Osmanlı’dan unuttuğu, terk ettiği Çıraklık Eğitim Sistemini Almanya’dan Türkiye 1986 yılında yeniden transfer etti. 3308 sayılı yasa çıkartılıp  Çıraklık ve Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü’nü kura ülke çapında Çıraklık Eğitim Merkezleri Kuruldu. Çeşitli meslek dallarında çalışan 18 yaşın altındaki  çırakların bu merkezlerde teorik eğitimlerini almaları sağlandı. 2002 yılında 3308 sayılı kanuna ilave yapılarak 19 yaş üstü mesleklerde çalışanlarında mesleki teorik eğitimlerini almaları sağlandı ve çıraklık eğitim merkezlerinin adı Mesleki Eğitim Merkezleri olarak değiştirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na Sayın Ömer Dinçer’in bakan olarak atanmasından sonra Çıraklık Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün adı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Mesleki Eğitim Merkezleri’ne şimdi yeni bir isim aranıyor.

Yeni ismin ‘’  Hayat Boyu Öğrenme Merkezi ‘’ olmasında hiçbir sakıncası yok!

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..