Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
2725
 

AB kan grubuna göre beslenme (II) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (36)

AB kan grubuna göre beslenme (II) / ''Beslenmenin Diyalektiği'' (36)
 

Bu modern zamanların nadir bulunan kan grubuna sahip olan, AB kan grubu insanlarının genel olarak sindirim sistemlerinin çok hassas özellikler gösterdiği, bağışıklık sistemlerinin ise çok güçlü olduğu söylenir... Ancak bu güçlü sistem, ilk yazıda da vurguladığımız gibi, her iki kan gurubunun olumsuz yönlerini de bünyesinde barındırdığından, A ve B grubunun tüm zaaflarına yönelik dışardan gelen saldırıları da karşılamak zorundadırlar!...

Ve örneğin; AB kan grubu insanlarının zayıf mide asitleri, zararlı lektinler içeren yiyeceklerden dolayı, midelerini daha duyarlı hale getirebilir ve yanlış beslenme midelerine telafisi mümkün olmaya zararlar verebilir....

AB kan grubu insanları, örneğin; sığır, domuz ve tavuk eti, tütsülü ürünler, füme etler ( salam, sosis vb.), salamura zeytin, biber, mısır, turp, enginar, avakado, kuru fasulye, fındık, susam, kabak çekirdeği, muz, nar, portakal ve sirkeye karşı, kendilerini sınayarak, en azından mesafeli durmalıdırlar!...

AB kan grubu insanları tüm kan gruplarından kan alırken, yalnızca AB grubu insanlarına kan veren bir yapıya sahiptirler... Bu yüzden, herhangi bir gereklilik durumunda, kan temin etme şansları diğer gruplardan çok daha yüksektir...

KİLO ALMAYI DESTEKLEYEN GIDALAR:


ET:

Genel olarak az sindiriliyor ve bu yüzden vücutta yağ olarak depolanıyor!...

FASULYE:

Sindirim toksinlerini üretme özelliğe sahip ve ayrıca metabolizmanın hızınını düşürüyor ve de ensülinin verimliliğini engelliyor!...( Kırmızı Meksika fasulyesi, barbunya fasulyesi bazen istisna teşkil edebilir...)

BUĞDAY:

Metabolizmanın hızını yavaşlattığı gibi, kalori kullanımını da azaltıyor... Ve Ensülinin verimliliğini engelliyor...


ESMER BUĞDAY:

Hipoglisemiye neden oluyor...



KİLO VERMEYİ DESTEKLEYEN GIDALAR:


DENİZ ÜRÜNLERİ:

Metabolizmaya çok önemli destek sağlıyor...

SÜT ÜRÜNLERİ:

Ensülin üretimini destekliyor...

SEBZELER:

Metabolizmaya çok önemli destek sağlıyor.

ANANAS:

İçerdiği enzimler, sindirime yardım ediyor, bağırsaklardaki emilimi hızlandırıyor!...

TOFU:

Metabolizmaya çok önemli destek sağlıyor...

KELP:

Ensülin üretimini destekliyor....


Bu genel bilgileri özetledikten sonra, AB kan grubu insanlarının dikkatle inceleyip, yapabildiğince, uyması gereken tabloları da ilgilerine sunabiliriz...


ETLER:

AB kan grubu insanları, söz konusu insanoğlunun bir türlü tüketmekten vazgeçemediği et ve et ürünleri olunca bir saniye durmak ve düşünmek durumundalar... Çünkü bu grubun insanları A kan grubu insanları gibi, çoğunlukla, etleri eritmek için yeterli mide asit düzeylerine sahip olamadıklarından ve de, atalarından gelen genetik bir et tüketme mirasını taşıyan B kan grubu insanları gibi, kırmızı et tüketimine karşı bir yatkınlık içinde olduklarından, et tüketiminde , farkında olmadan bazı zorluklarla karşılaşırlar!...

Bir de tükettikleri etin cinsi, miktarı ve sıklığı da, önemli bir sorun olarak karşılarına çıkabilir...

Örneğin; tavuk eti, her ne kadar protein açısından zengin, besleyici ve kırmızı ete göre sağlıklı ve ekonomik bir gıda olarak görülse de; beslenme bilimiyle iştigal eden bazı bilim insanları, bu ette bulunan zararlı bir lektinin, özellikle AB ve B kan grubu insanlarının damarlarına ve sindirim sistemlerine zarar verdiklerini söylemekte, bu ürünün daha az ve dikkatli şekilde tüketilmesini (tercihen organik)  ya da hiç tüketilmemesini önermektedirler!...

B kan grubuyla ilgili yazımda söz ettiğim ve pişirme önerilerinde bulunduğum (GDO'lu mısırla beslenmemiş)  hindi eti de; AB kan gurubu için çok yararlı bir et olarak karşımıza çıkar ve Türkiye'de üretilen hindi etleri, yurt dışı emsallerine göre çok daha niteliklidir...

Kırmızı et olarak sığır ve dana etinden elden geldiğince uzak durmak, doğada beslenen mutlu hayvan etlerini tercih etmek (!), ızgaradan kaçınıp, poşette fırın, buğu ve haşlama usulüyle; az yağlı koyun, kuzu, keçi , oğlak ve de hindi etini tercih edip, gün içine yayılmış ve bölünmüş porsiyonlar halinde, haftada en çok üç kez tüketmeye çalışmak; AB kan grubu insanları için, eti en sağlıklı şekilde tüketme yöntemidir!...

Kültürümüzde zayıf da olsa, tavşan eti tüketimi de, AB kan grubu insanlarına yararlıdır...

Erkeklerde günlük toplam porsiyon 120-180 gramı, kadın ve çocuklarda da, 40-120 gramı kesinlikle geçmemelidir!...

Beslenme bilimi insanları, insanoğlunun atalarını üç temel kategoride değerlendirmekte ve diyet önerilerini buna göre yapmaktadırlar...

Bunlar Kafkasyalı, Asyalı ve Afrikalı olarak karşımıza çıkmakta ve bu grup insanların diyetleri, bazı farklılıklar da göstermektedir....

AB kan grubunun et tüketimine özgü bir durum olarak, her üç kategorideki AB kan grubu insanları, önerilen az yağlı ya da yağsız kırmızı et ürünlerini, haftada bir ile üç kez tüketebilirler...

Kümes hayvanlarını da, haftada en çok iki kez tüketebilirler...

AB kan grubu için;


ÇOK YARARLI ET ÜRÜNLERİ:

Doğal besili, koyun, kuzu, keçi, oğlak, hindi ve tavşan etleri...

NÖTR ET ÜRÜNLERİ:

Ciğer,

ZARARLI ET ÜRÜNLERİ:

Sığır, tavuk, domuz, kaz, ördek, keklik, bıldırcın, geyik etleri ve yürek...


DENİZ ÜRÜNLERİ:

AB kan grubu insanları deniz ürünleri tüketiminde şanslıdırlar!...Çünkü deniz ürünleri bol çeşidiyle, onlar için olağanüstü bir protein kaynağıdır... Ancak, hamsi ve dil balığının sindiriminde, sıkıntılarla karşılaşabilirler!...

Birde elden geldiğince kültür balıklarından uzak durmakta ve  ağırlıklı olarak, istavrit, sardalye, kupez (kupa), tekir gibi küçük balıkları tercih etmekte yarar var!... Balık büyüdükçe denizdeki ağır metalleri bünyesinde daha fazla toplar!...Ve özellikle, Karadeniz'de, Marmara ve sanayileşmiş Ege  denizi körfezlerinde (Aliağa-Çandarlı Körfezi gibi...) yatak yapan dip balıkları ve diğer balıkları tüketirken özenli davranmalı!...

Peter J.Adamo ;A kan grubu kadınları gibi, AB kan grubu kadınlarının da olası bir meme kanserine karşı kendilerini koruyabilmekiçin, yenilebilir bağ salyangozu ''Helix pomatia'' yı (Kara salyangozu ya da bahça salyangozu...) diyetlerine sokmalarını önerir!...

Çünkü bu salyangozda bulunan çok güçlü bir lektin (HPA), bazı kanser hücrelerine bağlanıp, yapışarak, bağışıklık sisteminin bu kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yol açmakta(!) ve bu şekilde vücudun bu hücrelerden kurtulmasına katkı sunmaktadır!...

ÇOK YARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ:

Sardalya, deniz Alası, levrek, som balığı, uskumru, palamut, sinarit, istavrit, lüfer, tirsi, somon, morina, Mersin balığı, tuna, hani, barlam, turna balığı ve salyangoz...

NÖTR DENİZ ÜRÜNLERİ:

Alabalık, tatlısu levreği, köpek balığı, , kalamar, midye, havyar ve yayın balığı...

ZARARLI DENİZ ÜRÜNLERİ:

Hamsi, mezgit, yılan balığı, dil balığı, istakoz, ahtapot, yengeç, karides, kurbağa, kerevit, kaplumbağa, istiridye ve midye...


(devam edecek) 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 392
Toplam yorum
: 729
Toplam mesaj
: 164
Ort. okunma sayısı
: 4400
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster