Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

AB'nin çalışma saatleri kriterleri

AB'nin çalışma saatleri kriterleri
 

Evet, dünyada insanlar haftada 48 saatten fazla çalıştırılmamalı!

Bunu söyleyen ben değilim! Avrupa Parlamentosu.

Parlamento, üye ülkelerde, haftada 48 saatten fazla mesai yapılmasına sınırlama getirilmesini istemiş.

O parlamento bilmiyor ki bizde asgari ücretli bile haftada en az 72 saat çalıştırılır ve o herkesin göz diktiği asgari parayı alır!

AB'ye üye ülkeler ve Türkiye'nin de yer aldığı adaylar, bu yönde alınacak karara uyum sağlamak zorunda olacaklarmış! Göreceğiz bakalım, Türkiye ne kadar uyum sağlayacak.

Bilindiği gibi dünyayı sarsan ekonomik krizin ilk belirtileri 2007 yılının ortalarında ufukta görünmüştü. Böylesi bir kriz ortamında Dolar milyonerlerinin %30 dan fazla arttığını, bu sayının bir ilde 100 geçtiğini ve bu ülkenin nere olduğunu biliyor musunuz?

Hiç kafa yormayın, asgari ücretin 503 YTL olduğu, sendikalı işçilerin kriz bahane edilerek işten ilk çıkartılanlar olduğu, gelir dağılımında dünyanın en sonlarında yer alan, OECD ülkelerinde ise gerçekten sondan 1. olan, şatafat ve sefaletin kol kola gezdiği o ülke maalesef ki Türkiye!

Kendilerini tüm dünyaya insan hakları savunucusu olarak lanse eden o Avrupa Parlamentosu bakın böylesi bir yasayı nasıl kabul etmiş?

Genel kurulda söz konusu teklif için yapılan oylamada 421 "evet", 273 "hayır" oyu çıkmış.

Onların bile %35 i hala işçinin sömürülmesinden yana oy kullanabiliyor. Gerçi bu rakam bize çok uzak, bizde en az bu rakam %80 olurdu!

AB içinde yürürlükte olan direktif, üye ülkelere istedikleri takdirde, bu sınırın üzerine çıkmalarına izin verilmesini öngörüyormuş.

Avrupa Parlamentosu'nun önerisinin hayata geçirilebilmesi için AB hükümetlerinin de onayı gerektiğinden, böylesi bir kararın uygulanma olasılığı ufukta hiç görünmüyor.

Bilindiği üzere insan vücudunun belli bir dayanma ve çalışma süresi var. Her nedense bizim ülkemizde bu süre hep yukarılarda! Bu da ülke insanı için iyi bir şey olsa gerek!

Uluslar arası kriterler baz alındığında 48 saatten fazla çalışma, insanın dikkatinin dağılmasına ve iş kazalarını artmasına neden oluyor.

AP ve AB Konseyi'nin şubat ayından itibaren konuyla ilgili müzakereleri başlatmaları bekleniyormuş.

Bu uygulamayı bu zamana kadar delenlerin başında İngiltere ve AB içindeki 14 ülke, haftada 48 saatlik süreden fazla mesaiye gerektiği takdirde imkân tanıyormuş.

AB ülkelerinde işçi sendikaları 48 saatten fazla mesaiye izin verilmesinin işçiler üzerinde baskı yaratacağını ve bunun da iş kazalarını artıracağı gerekçesiyle karşı çıkıyormuş. Gayet aklı başında ve geçerli bir mazeret!

İşveren dünyası ise gerektiği takdirde, aldıkları talebi karşılamak zorunda kalan patronlara kolaylık sağlayacağı ve işçilerin daha çok mesai ücreti alacaklarını savunarak bu öneriye karşı çıkıyorlarmış! Zaten işverenden kimse işçiyi daha az çalıştırıp, daha fazla para vermesini bekleyemez. Bildiğiniz gibi onlar her zaman haklıdır!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..