Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

AB süreci ve TÜSİAD' ın rolü

AB süreci ve TÜSİAD' ın rolü
 

AB ile müzakerelere başlamanın birinci yıl dönümündeyiz. Bilinmesi gerekiyor; TÜSİAD, AB ile yolculuğumuz sırasında STK'lar adına rehberliği üstlenmiş durumda. Bu rehberliği önemsemek gerekmekte.

Medyadan da izleyebildiğimiz kadarı ile bu yolculuğun ilk yılı karşılıklı iç kamuoylarına göndermelerle geçti. Artık buna alışmalıyız. Onurlu duruş da çok önemli tabii ki!.. Türkiye'yi AB'de istemeyenlerin sesi daha çok çıktı.

Yalnız projeler ve tanıtım ülkemiz için. Daha ne olsun? Yolculuğun çok başlarındayız.

Yıl dönümünün ilk günlerinde Türkiye Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Brüksel, Paris ve Berlin'de 'Türkiye-Avrupa Haftası' olarak geceler düzenledi. Bu gecelere sanat yüklü kervanla yola çıkıldı. Amaç; Türk kültürünü tanıtmak, hedefte; 5 bin seçkin Avrupalıya ulaşmaktı.

Bir bakıma bir gün, Avrupa Birliği ile eğer birlikte olunacak ise; ülke hakkındaki önyargıları kırmak gerekiyordu.

İstanbul Flarmoni Orkestrası'nı Brüksel'de 1000'nin üzerinde kişi ayakta alkışlarla izledi. Tekfen Karadeniz Flarmoni Orkestrası, hem yerel, hem de evrensel otantik müzikleri sunarken, izleyenlere verdiği mesaj anlamlıydı. Farklı kimliklerden oluşturulmuşlardı ama; birlikte yaptıkları iş daha önemlidir, denildi. Türkiye farklı medeniyetlerin yeteneklerini buluşturmuştu bu orkestrada. O manada anlamlıydı. Fransa'ya da göndermeler vardı.

Paris'in işıltılı gecelerine Aram Gülyüz'ün eşsiz Türkiye fotoğrafları ile merhaba diyordu. Anılarda mutlaka izler bırakarak...

Le Monde'un ünlü karikatüristi Jean Plantu, AB sürecinde yaşanan sürtüşmeleri, atışmaları anlatan çizgileri ile Türkiye'nin yanındayım diyordu. Batı'nin eleştirel ortamına alınganlık yapmadan girebilmenin ilk adımlarını da atıyorduk!

Türkiye'deki karikatüristlerimizde bir gün Avrupa'da ekmek yiyebilecekti demek ki! Fırsat verilirse.. Yakayı mahkemlerden bir gün kurtarabilirlerse..

Devlet Bakanı sayın Kürşat Tüzmen, sergiyi gezerken çok güzel bir laf etmiş; '...İki şey açılmaz ise, hiç bir işe yaramaz. Biri paraşüt, diğeri zeka....'

TÜSİAD, Türkiye'nin tanıtımı adına güzel bir yolculuğa çıkmışken; şu soruyu sormadan geçemiyorum:

Anayasanın 301 nolu yasa maddesi bu haliyle neyi açıyor; yahut kapıyorsa neyi kapıyor?

Bu da bir şekilde aşılmalıdır.

Geleneksel kültürümüzde okula giden çocuğuna anne, Allah zihin açıklığı versin yavrum der.

TÜSİAD ise, Bilgi Toplumuna giderken, zekamızın açılmasında baş oyuncu olduğunu hatırlatmak isterim.

Bir projenin finansmanı ve yol göstereni olmadan işsize iş bulmak o kadar kolay değildir.

Ülkeyi yönetenler, geçmiş yıllarda neyi veya neleri yok saydıklarını anlatabildim mi acaba?

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..