Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

AB sürecinde proje üretmek

AB sürecinde proje üretmek
 

Markalı ürün üretmek için projeler gerekli. Elbette ki, AB sürecinde, belki de Türkiye'nin en çok önem vermesi gereken konusu bu. Projeler üretmek. Fonlardan yararlanmak. Çünkü fonlardan yararlanarak bilime katkı yapmak direk ekonomiye katkı yapmak anlamına gelecektir.

Türkiye'nin proje üretimi konusunda bir statejisinin olmadığını yazmıştım.( * )(CNN Türk, Gürkan Zengin, Nükhet Yetiş ile bilim hakkında, 1.11.2004) Ancak, geldiğimiz nokta itibari ile proje bazında değişen bir şey yok. 6. Çerçeve programından yararlanabilmek üzere yüklüce miktardaki paranın neden geri döndüğü de ortada.

Ne yapmalı, nasıl yapmalı?

Projeler üretmek konusunda ya da sahiplenilmesi hakkında sanayi odalarına çok büyük görevler düşmekte. Bir de rehber gerekiyor. Bu rehberlik görevini kim üstlenecek? Sanayi odalarının bugün için, sanayici tipi iş adamı ile bilim adamını buluşturacak süreçler için yeniden yapılanması gerek!

Formüla 1 yarışlarında yarışan otomobillerin 'vın vııın ' eden seslerini dinlemekten ziyade, otomobil üretiminde kendi markasını nasıl yaratılacağı üzerinde odaklanması gerekir. Marka olmak için tasarım da şart... Sadece otomobil üretme konusunda düşünmemiz yeterli olmaz!

50 yıl sonrasını görebilen 'öngörü' için stratejik düşünmek gerekiyor.

Şirketlerin sermayelerini birleştirmek sureti ile üretebilecekleri o kadar çok projeler var ki... Nanoteknoloji mesela. Bu birleşmeleri kim sağlayacak? KİM BU ORAGANİZASYONLARI YAPACAK?

Bunu TÜSİAD yüklenmiş ise işi zor. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, müzakere tarihinin açıklandığı gün yaptığı açıklamalarında; sanayileşmede stratejiye ihtiyaç var demişti. (*) (CNN Türk, Tayfun Ertan, Tüsiad Başkanı Ömer Sabancı ile müzakere tarihinin değerlendirilmesi, 17.12.2004)

Proje üretimi ve sanayileşme ile ilgili stratejiler belirlenmemiş ise, proje üretmek zordur. Mesela AB bunu Lizbon Stratejisi ile hedeflemiştir.

AB ile bu konuda birlikteliğimiz başlamış ise, sorun nerede?

Şirketlerin Ar-Ge departmanlarını oluşturmalarını mı bekleyeceğiz? ne kadar bekleriz?

Seçim atmosferinde hiç bir iş yürümez de..

Üstelik AB yolu soğumuşken...

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..