Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '12

 
Kategori
Dünya
 

AB terörü nasıl yendi? 1-İspanya

AB terörü nasıl yendi? 1-İspanya
 

ETA Ayrılıkçı Terör Örgütpü - O şimdi tarih oldu...


‘Avrupa’ ve ‘Avrupa Birliği(AB) kanlı devrimleri, endüstrileşme sürecinin zorlukları, kapitalizmin evrelerinin sancıları, demokrasi rejiminin yerleşmesi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin kabul görmesi ile ortaya çıkan bir’ öznel kimliktir.’

AB çeşitli etnik kökenlere sahip olan Avrupa Kimliklerini bir arada yaşama ve tutabilme yönündeki pozitif çalışmalara imza atmıştır.  Çalışmaların meyvelerini toplayabildiler mi?

Bu blog yazı dizisinde hep birlikte başta İspanya olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, İrlanda ve Belçika’da ‘etnik sorunların,’ ‘ayrılıkçı düşüncelerin’ ve ‘bölücü terör örgütünün’ ortadan kaldırılıp kaldırılmadığı veya nasıl kaldırıldığını birlikte irdeleyeceğiz.

Ülkemize uygulanabilir çözüm önerilerini hep birlikte sunacağız

Yazı dizimize İspanya ile başlıyoruz.

İspanya, İber yarımadasında asırlar boyu birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

1800’lü yılların sonlarına doğru kurulan ’Ayrılıkçı Bask Örgütü’ sonradan ‘Bask Milliyetçi Partisi’(PNV) olarak İspanya ile organik bağını tamamen koparmıştır. ‘Karlist’ özelliği: ‘uygarlığa karşı’ olan ‘gelenekçi yapısı’ ileoldukça ‘koyu Katolik’ olmalarıdır.

Bu yapısı ile Bask Ayrılıkçı Terör Örgütü, kırsal Bask toplumu tarafından destek görmüştür. Çünkü kırsal kesim nüfusunun çoğunluğu ‘dini akidelerine’ sıkı sıkıya bağlı insanlardan oluşmuştur.  

Sosyo-ekonomik konumu iyi olan üst gelir grubunda yer alan ‘burjuva’  kesimi ‘Bask Milliyetçiliği’ ile ilgilenmemektedir.

1959 yılında ‘Franko’ Rejiminin ‘merkeziyetçi yönetimine’ karşılık ETA(Euskadi Ta Askatasuna) örgütü kurulmuştur.

ETA uzun vade politikalarında strateji değiştirmiş; örgüt olarak ‘marjinal’ olmayı tercih etmiştir. ETA Bask Bölgesi’nin İspanya’dan ayrılması için terörü sistem olarak seçmiştir. Bask halkından umduğu desteği göremediği gibi, İspanya Hükümeti de  ETA’yı  yalnızlık girdabına itmiştir.

Uluslararası arenada ve ülkesinde hemen, hemen hiç destek bulamayan ETA, daha da ‘etkisizleşmiştir.’

Bir yandan, İspanya Anayasa’sının 2.maddesi; “İspanya Ulusu’nun parçalanmaz birliğine, tüm İspanya Vatandaşlarının ortak yurdunun bölünmez bütünlüğüne dayanır; Ulusu oluşturan Ulusların ve bölgelerin özerklik hakkını ve kendi aralarında dayanışmasını tanır ve güvence altına alır.

Diğer yandan, İspanya’nın Bask Bölgesi’nin özgürlüğü için savaşan Ayrılıkçı Terör Örgütü ETA hakkındaki davaya, 04 Ocak 1977 yılında kurulan İspanya Milli Mahkemesi(Audiencia Nacional de Espana) baktı.

Olağanüstü yetkilere sahip olan bu özel mahkeme, binin üzerinde ETA üyesi, örgüt yanlısı Ekin Hareketi ve Gazetesi Çalışanları ile Örgüte destek veren Sivil Toplum Kuruluşları da yargılandı.

Sonuç olarak, cezaevindeki ETA Liderleri ve Üyelerinin çağrısı üzerine 20 Ekim 2011 Tarihinde SİLAH  BIRAKTIĞINI TÜM DÜNYA’YA DUYURMUŞTUR.  

İspanya’nın bir asırdan fazla bir süreç içinde bulduğu çözüm yöntemleri Türkiye’de uygulanabilir mi?

İspanya ‘terör hareketleri’ ve Ayrımcı Terör Örgütü ETA’dan ‘Sosyolojik,’ ‘Kültürel,’ ‘Hukuksal’ unsurların/parametrelerin ETA ve Bask Bölgesinde uygulanabilir olması, verimli ve başarılı sonuçlar elde edilmesi beni UMUTLANDIRMIŞTIR.

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..