Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '06

 
Kategori
Haber
 

AB treni kazaya uğrar mı?

AB treni kazaya uğrar mı?
 

Uğramayabilir! Reform çabalarının yoğunlaşması konusunda güçlü bir uyarı beklenebilir. 8 kasımda açıklanacak ilerleme raporunda uyarılar ifade özgürlüğü, Kıbrıs, insan hakları ve bir de asker sivil ilişkileri konularında öne çıkması beklenmekte.

AB süreci bizde olduğu gibi seçim atmosferine girmiş ülkelerde yan işler olarak algılanmakta! Bu durumlarda ciddiye alınmazmış havası hakim! Bence bu doğru bir yaklaşım değil.. AB'li yetkililerinde, bir çocuğu azarlar gibi çözüme hiç katkısı olmayan dayatmalarda bulunmaları da hiç hoş değil.. Sonucunda; bu anlamlı ve büyük proje ülkelerin toplumlarını barış ve küresel değerler etrafında buluşturup, evrensel sorunlara çare bulmayı amaçlamamakta mıdır?

Fransa'nın sözde Ermeni soykırımı tasarısı ile ifade özgürlüğünü kısıtlama yönünde attığı adımlar sorunun çözülmesine yardımcı mı olmuştur? Fransa bir AB üyesi ülkedir.. Sorunlara çözüm üretmesi gerekirken, AB'nin en temel değeri olarak bilinen ifade özgürlüğünü yasaklamak ve Türkiye'den bu konularda taleplerde bulunmak tutarlılık gibi bir ilkeyi alenen çiğnediği anlamına gelmez mi?

Hiçbir AB üyesi ülkenin siyasal kültüründe, bu gibi konularda homojenlik yok! Kamuoyları ve siyasal partileri de bir kefeye koymak yanlıştır.

Sözü nereye getirmek istiyorum?

Eğer AB küresel bir güç olmak istiyor ise; ABli politikacıların iç kamuoylarına karşı sorumluluğu nerede ve nasıl paylaşmaları gerektiği konularında şeffaf davranmaları gerekmektedir.

Davranıyorlar mı?

ABli politikacılar evrensel sorunlara çözüm üretmeleri konusunda çok zayıf kalmaktadırlar. Bazı ülkeler de AB'nin üzerinden bir şeyler koparma peşindedir. AB sürecini de halen yalnış algılayanlar var!

Tabii ki bu problemler birbirini takip edince Türkiye'de AB'ye olan desteğin doğal olarak azaldığına tanık olmaktayız. Bakınız bu konuda görevini tamamlayan AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretshmer neler söylemekte:

''........Yüzde 70 destek varken, süreçten habersiz destek o kadar değerli değil. Çünkü kolayca değişebilir demiştim. Şimdi olan budur. Kamuoyu, halka yapılan iletişimin bir yansımasıdır. Halkın bilgi eksikliği var. Hükümet, Türkiye'nin siyasi kriterleri tam yerine getirdiği ve artık üyeliğe hazır olduğunu söyleyerek yanlış yönlendiriyor. İnsan madem hazırız, bizi niye almıyorlar? diyor.

Hükümet iletişim stratejisi geliştirip AB süresinde nelerin henüz yerine gelmediğini halka açıkça anlatmalı. Örneğin; Kıbrıs konusunda Türk hükümeti 'AB sözünü tutmuyor' dedikçe, halkın AB sürecini desteklemesini nasıl bekleyebiliriz?......''

Karşılıklı iletişim eksikliği devam etmekte..

AKP Hükümetinin seçim atmosferinde reform yorgunu olduğu gözlerden kaçmamakta.. Ancak, sivil toplum kuruluşlarının bu konulardaki çabaları olursa karşılıklı diyaloğun anlama noktasında daha bir hız kazanacağına tanık olacağız..

İlerleme raporunda reformlara hız verilmelidir uyarısı elbette ki yer alacak!

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..