- Kategori
- Özel Lezzet Durakları
Abant-Dağ yolunda mangalda et… "Kendin pişir kendin ye"
Abant, her mevsim farklı güzel.. Kış aylarında doyumsuz bir kar manzarasıyla karşılıyor sizi. Kışın hemen hemen dört ayı her taraf karla örtülüyor ve gölün yüzeyi buzla kaplanıyor.
Gölün etrafı çam, köknar, kayın ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplı. Gölün etrafında at, fayton veya kızaklarla dolaşmanız mümkün.
İlkbaharın gelmesiyle birlilikte gölün yüzeyi nilüferlerle kaplanıyor. Göl çevredeki dağların yeşiliyle renkleniyor.
Bolu Dağı yol boyunca, et ızgara türü lokantalar ve restoranlarla dolu, adım başı ocak başı keyfi yaşanıyor.
Abant yolunda işporta satıcıları, sucukçulara sıkça rastlanıyor. Bolu Dağı mevkii de birçok farklı mekanda; özel special koru kebap, şiş veya tavuk ile yapılıp üzerine kaşar eritiliyor ve bakır kapaklı sahanda üstü kapalı sunuluyor. Bıldırcın ızgara, kaşar peynirli domates çorbası, kaymaklı ekmek kadayıfı en çok siparişi verilenler!
Dönüş yolunda, yöre halkından , yörenin kendine özgü tarhana, erişte, yağlı peynir, tereyağı, çam balı ve çeşitli meyve-sebzelerinden satın alabilirsiniz.
Bolu yolu üzerindeki “işletmelerin beş bin kişi için gelir kaynağı olduğunu belirtmekte yarar görüyorum. Bolu’nun bir öğrenci şehri olduğunu, kaplıca turizminin son yıllarda şehre hareketlilik verdiğini ifade etmeliyim.
Birçok mekana bakarken soluklanıyoruz. Karşı yöndeki seyir yerine geçip (Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda asla denemeyin), dağın enfes manzarasını içimize sindirmeye çalışıyoruz.
Mangal keyfi ile aynı anlama gelen kendin pişir kendin ye adreslerinin en iyilerini sorarsanız bunlardan birçoğunun Bolu Dağ Yolu üzerindedir diyebilirim.. Kendin pişir kendin ye yönteminin piknikte mangal yapmaktan farkı, mangalın, etin ve mezelerin mekan tarafından veriliyor olması.
Dağın en eski ve ünlü et mangal lokantalarından "İsmail'in yeri böylesi bir yer.
Bolu Tüneli'nin yapımı 14 yıl sürdü... Bolu Tüneli açıldı satışlar durdu
Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldıktan sonra D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesimi, İstanbul-Ankara istikametinde, araç trafiğinde büyük ölçüde azalma oldu.
Edindiğim bilgiye göre, bölgede araç trafiğinin yoğun olarak yaşandığı D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde, Bolu Dağı Tüneli'nin açılmasının ardından, trafikte, gözle görülür bir rahatlama yaşanıyor. Daha önce D-100 kara yolunun Abant Kavşağı'nda uzun kuyrukları beklemek zorunda kalan sürücüler, aynı yolda artık sakin bir trafikte seyrediyor.
Onbeş gün önce Bolu İzzet Baysal üniversitesi iktisat bölümünü bitiren kızımı almaya gittiğimizde dönüşte yukarda bahsettiğim ‘’İSMAİL’İN YERİNİ’’ tavsiye ettiler. Bizde oturduk ailecek kırmızı et ve beyaz et tüm çeşitlerinden bir karışım istedik. Gerçekten harikaydı. Bu tad olayı da Yeni tünel ile birlikte tarihe karışacak gibi görünüyor. Bu günden ‘’kendin pişir kendin ye’’mekanlarından birine uğramanızı tavsiye ederim.Bu tad mekanlarının sıcak yaz günlerinde zahmetsizce yemek yiyebileceğiniz yerler olduğunu unutmayıp, kırmızı et ve beyaz et türlerinin tüm çeşitlerinin bulunduğu yer olarak hafızalarınızda kalacağı inancındayım.Konu Mangal ve et olunca evinizde, kırda, deniz kıyısında ve açık havada kendi etinizi ve malzemelerinizi de alarak aynı tadı yakalamanız için birkaç konuda sizleri bilgilendirmek istiyorum.
SİZ NEREYE, MANGAL ORAYA
Sahilde...
Sahildesiniz ve güneş battı batacak. Herkes yavaş yavaş gitmeye hazırlanıyor. Ama sizin kumların üzerinden kalkmaya hiç niyetiniz yok. Karnınız da öyle aç ki. Deniz kenarındaki imkanlarınızı fazla zorlamadan, biraz önce gitmeye yeltenen dostlarınızı da dahil edebileceğiniz bir sofra hazırlayabilirsiniz. Tabi önce ateş yakmanız ve bunun için de çevreden yakacak çalı ve odun toplamanız gerekiyor. Pişirmek için en kolay bulabileceğiniz yiyecek sucuk olsa gerek. Sucukları şişlere takarak (şiş yoksa çatala takıp közün üzerine tutarak) ızgara yapıp yanında biber közleyebilirsiniz. Sucukla ketçap ve mayonez iyi gider. Ayrıca patates ve soğanları alüminyum folyonun içine yerleştirip kenarlarını kapattıktan sonra közün içine saklayarak pişirseniz harika bir lezzet yaratmış olursunuz. Yanan ateşin üzerine ot atarsanız (özellikle de kekik) çok güzel bir koku verir.
Kırda...
Ailenizle birlikte kırda güzel bir gün geçirirken karnınızı da mangal zevkini tadarak doyurmak istiyorsunuz. Mangal partilerinin vazgeçilmez elemanı olan ızgara köfte, evde kolayca hazırlayıp kullanabileceğiniz doyurucu ve lezzetli bir yiyecek. Yanında mevsim salatası, ızgarada biraz pişireceğiniz domates, soğan ve biber oldukça uygun. Soğanı soymadan alüminyum folyoya sarıp közün içinde bir süre bekleterek pişirirseniz çok farklı bir lezzet yaratmış olursunuz.
Evinizde...
Evinizde bir mangal partisi düzenlemek istiyorsunuz. Sıradan ızgara tariflerinin yerine, konuklarınıza farklı yemekler sunmak istiyorsanız, soslu tavuk ızgara ya da terbiyeli kuzu şişi deneyebilirsiniz. Mantarı yağ ve tuza bulayarak; mısırı ise önce süt ve su karışımında haşlayarak ızgara ederseniz güzel bir sebze tabağı hazırlayabilirsiniz. Mangalın sönmeye yüz tuttuğu zaman ise şişte hellim peyniri yapabilirsiniz. Hellim peyniri çok piştiğinde akmaya başlayacağı için az pişirmeye özen göstermelisiniz MANGAL İÇİN ÖNERİLER Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp sulu kısmını ızgara teline sürerseniz etin ızgaraya yapışmasını engellemiş olursunuz.
Çöp şişlerin yanmasını engellemek için iki-üç saat suda beklettikten sonra kullanın.
Zamanınız kısıtlıysa eti önce mikrodalga fırında pişirebilir, sonra mangala atabilirsiniz. Mangalda işiniz hem kısa sürecek hem de etin içi daha iyi pişmiş olacaktır.
Ateşin kor haline gelmesini beklerken biber ve soğanları mangalda pişirebilirsiniz.
Mangalda füme et yapmak istiyorsanız; eti mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Ateşe ıslak dallar yerleştirin. Eti tekrar mangala alın. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsederek etin füme tadı kazanmasını sağlar.
Mangalla işiniz bittikten sonra ızgaranın telleri hala sıcakken metal bir fırçayla kazıyarak yemek artıklarını çıkarabilirsiniz.
Mangalda balık pişirirken tereyağını ızgaranın üstüne değil, balığın üzerine sürün.
Karidesleri şişlere uzunlamasına yerleştirin. Ateşe düşme ihtimalleri azalır ve daha az kıvrılırlar.
Sebzelerin içinin iyice pişmesini istiyorsanız önce 3 dakika mikrodalgada pişirin. Üzerlerine zeytinyağı sürüp mangalda bir süre daha pişirin.
TERBİYE HAZIRLAMAK İÇİN 5 KURAL
Terbiyeler yemeklerimize verdikleri lezzetin yanında sert et parçalarını da yumuşatırlar. Etinizi terbiye etmek için cam, porselen veya plastik kaplar kullanın. Alüminyum ve diğer metallerden kötü bir tat bulaşabilir.
Fazla derin olmayan bir kap kullanırsanız, terbiye daha fazla yiyecekle temas eder. Saatte en az bir kez etinizi çevirmeyi unutmayın.
Deniz ürünleri en çok bir saat, kemiği çıkarılmış tavuk göğsü en çok iki saat terbiye edilmelidir. Daha fazla bekletirseniz et dağılır. Sığır etini ise bir gün veya daha uzun süre terbiyede bekletebilirsiniz.
Eti terbiye ederken buzdolabında bekletmeye özen gösterin. Oda sıcaklığında zararlı bakteriler çok daha hızlı çoğalır.
Artan terbiyeyi etinizi yerken sos olarak kullanmak isterseniz, çiğ etten bulaşmış olabilecek zararlı bakterileri öldürmek için en az 5 dakika kaynatmanız gerekir.
KEKİK HAKKINDA
Kekiksiz bir ızgara et düşünmek imkansız. Et yemeklerinin vazgeçilmez baharatı kekik, ete verdiği lezzetin yanında bir çok mucizevi etkiyi de bünyesinde barındırıyor.
Kas dokusunu sıklaştırma, zihinsel aktiviteleri hızlandırma ve göz bozukluklarının ilerlemesini yavaşlatma etkilerine sahip. İçindeki bir çeşit yağ, yaşlanmayı geciktirici etki yapıyor. Bu mucizevi bitki, sigara dumanında bulunan bazı toksik maddelerin vücuttan atılmasında yardımcı. Yatıştırıcı, idrar sökücü, kan dolaşımını uyarıcı, solucan düşürücü etkilerinin yanında grip ve soğuk algınlıklarında da iyi bir antiseptik.
Tarifler
MANGALDA SOSLU TAVUK
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı acı sos
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı ketçap
4 tavuk göğsü
Bir kasede şeker, ketçap, kımızı biber, sirke, acı sos ve tavuk suyunu karıştırın. Birkaç yerinden çizik attığınız tavukları bu sosun içinde yarım saat bekletin. Sostan çıkardığınız tavukları ızgarada pişirin. Üzerine kalan sostan dökerek servis yapın.
TERBİYELİ KUZU ŞİŞ
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 diş sarmısak
500 g kuzu fileminyon
8 adet küçük acı kırmızı biber
Limonun kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkın ve içine soyulup dövülmüş sarmısağı, biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız fileminyonları, hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin.
MANGALDA KÖFTE
1 kg. Kıyma
1 yumurta
2 büyük soğan
6 diş ezilmiş sarımsak
Kimyon, kekik
Maydanoz
Tuz, karabiber
Yarım ekmeğin içi
Kıymanın içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, ezilmiş sarımsağı, ıslatılıp ufalanmış ekmek içini, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, kimyon, kekik, karabiber ve tuzu katıp 15 dakika kadar yoğurun. Buzdolabında 4 saat bekletin. Istediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp ızgarada pişirin.
SARMISAKLI TERBİYE
½ çay bardağı kırmızı şarap
½ çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
2 diş ezilmiş sarımsak
3 çorba kaşığı soya sosu
Kekik
Tuz, kırmızı biber
Malzemenin tamamını bir kapta karıştırın. Izgara yapmak istediğiniz etleri hazırladığınız sosun içinde, buzdolabında 2 saat bekletin ve ızgarada pişirin.
SOĞAN SOSU
1 kg. Soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
100 ml. Zeytinyağı (1 çaybardağı)
200 gr. Biber sosu
Tuz
Soğanları soyup uzunlamasına dört parçaya bölün ve yağda 5 dakika pembeleştirin. Şeker, salça ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Sonra sirke katıp ağzı kapalı olarak hafif ateşte 20 dakika, acı sosu katıp ağzı açık olarak 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra ızgara et veya tavukla servis yapın