Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '17

 
Kategori
Dünya
 

Abd – Çin savaşı!...

Abd – Çin savaşı!...
 

Donald Trump’un iktidara gelmesi ile dünyadaki dengeler hızla değişmeye başladı. Dünyada her konuda söz hakkının sadece ABD ye ait olduğunu düşünen yeni başkan çok radikal değişikliklere başladı. Tabii ki bu değişikliklerin başında Çin ile olan ilişkiler geliyor. Her ne kadar birbirinin içinde ise de hızla bozulacağı belli olan iki ilişkiden biri ekoomik, diğeri de ona bağlı olarak askeri ilişkiler.

20 Ocak'ta yemin eden Donald Trump, şimdiye kadar Çin'le karşı karşıya geldi, İsrail'e bayram ettirdi, medyaya savaş açtı, uluslararası ticaret anlaşmasını iptal etti.

Trump’ın seçim kampanyası boyunca ABD ekonomisinin “ırzına geçmekle” suçladığı Çin ile ABD’nin ilişkileri gerilimin başlama noktası olacağı da çoktan netleşmiş durumda.

Trump’ın tüm tartışmalı söylemleri içinde, Çin menşeili mallara %45 gümrük vergisi uygulayarak ABD’nin imalat sanayisini yeniden canlandıracağı sözleri konuyla ilgilenenlerin hala aklında. Trump’ın Çin karşıtlığı ile ün salmış, bu konuda kitap yazmış film de çekmiş akademisyen Navarro’yu kabinesinde yeni oluşturulan “Ulusal Ticaret Konseyi”nin başına getirerek, dış ticaret danışmanı yapması artık işin rengini iyice belirlemiş oldu. Trump’ın seçim kampanyası boyunca danışmanlığı da yapan Navarro, uzunca bir süredir ABD’nin Tayvan ve Hong Kong politikalarını değiştirerek Çin’e baskı yapılmasını öneren de kişi aynı zamanda. Buna paralel olarak Trump Tayvan başkanı ile görüşerek daha önceki politikaları tanımadığını ve Tayvan’ın ayrılığını savunduğunu söyledi. Bu da ABD nin pek bilinen böl ve yönet politikalarına yeni bir örnek oldu.

Zaten tarafsız ekonomistlere göre yakın bir gelecekte ekonomik olarak Çin’in  ABD yi geçmesi kesin. Şimdiden iki ülkenin ticaret dengesi ÇİN lehine çok açılmış durumda.  ABD’ye sattığı mallar Çin ekonomisinin %4’ünü oluştururken; ABD’nin Çin’e sattığı mallar ekonomisinin %0,7’sine ancak karşılık geliyor.  İki dev ekonominin arasındaki bu dengesizlik sonucunda da ABD ekonomisinin ticari açık verdiği en büyük ülke Çin haline geliyor.  Hem uzun süredir bu durum böyle hem de uzun süredir bu açık artan bir eğilimde.  2015 sonu rakamlara bakınca işin ciddiyeti de ortada zaten: ABD’nin Çin’e sattığı malların toplam değeri 116,2 milyar dolarken Çin’in aynı 2015’te ABD’ye sattığı malların değeri 481,9 milyar dolar toplamda.  Oluşan açık da tabi bu durumda 365,7 milyar dolar gibi devasa ve yeni bir rekor seviye.  Navarro’ya göre 1947-2001 arasında %3,5 ortalama büyüme elde eden ABD; Çin’in Dünya Ticaret Örgütüne kabulünün ardından 2002-2015 arasında yıllık sadece %1,8 büyüyebildi. Ve Navarro’ya göre ABD’nin büyümesindeki yavaşlamada bütün suçlu da Çin.

Tabii ÇİN den karşı hamle de gecikmedi. Güney çin denizindeki bir insansız ABD denizaltısına el koydu. Trump ÇİN i hırsızlıkla itham etti ve denizaltıyı geri almayacaklarını duyurdu.

Pekin yönetiminin resmi yayın organlarından China Daily gazetesi ise, baş yazısında Trump'ın Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson'ın 'Çin'in Güney Çin Denizi'ne erişimini engellemeliyiz' sözlerini de hatırlatılarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu tür saldırgan söylemler eyleme dönüşürse iki ülke arasında çok yıkıcı sonuçlar doğurması muhtemel. İki devlet arasında çatışma ihtimali arttı.

Trump ve ekibinin Güney Çin Denizi'nde savunacağı hiçbir şeyi yok. Eğer bölgede bir savaş çıkacaksa bu, ABD ordusunun eylemleri sebebiyle olacaktır."

Ekonomik savaş başlamışken askeri bir savaştan da söz edilmeye başlanmış olması ilişkilerin giderek gerginleştiği ve geri dönülmez bir noktaya gelmekte olduğunu gösteriyor.

İzmir 25.01.2017

 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..