Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '08

 
Kategori
Dünya
 

ABD, başkanlık seçimini yapmayı başarabilecek mi?

ABD, başkanlık seçimini yapmayı başarabilecek mi?
 

ABD'de başkanlık seçimi için birkaç gün sonra oylar kullanılacak. Merak ediyorum, ABD başkanlık seçimini yapmayı başarabilecek mi? 2000 yılında yaptıkları başkanlık seçimini yüzlerine gözlerine bulaştırmışlardı.

7 Kasım 2000’de yapılan seçimlerde Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush, Demokratik Parti adayı ise Al Gore idi. Seçimlerde yeni teknolojileri kullanan ülkede sonuçlar hemen belli olacak diye bekleyenler büyük hayal kırıklığına uğradılar. Al Gore daha çok oy almıştı ancak seçim sonucuna karar verecek ikinci seçmenlerde Bush’un çoğunluğu vardı. Kimi eyaletlerde seçim sonuçlarına itiraz edildi, seçim sonrasındaki aylar birkaç günde bir değişen Bush veya Al Gore kazandı haberleri arasında geçti ve sonunda Bush’u başkan ilan ettiler.

Kötü olan yalnızca bizim seçim sistemimiz değil, ABD’nin seçim sisteminin de bizimkinden aşağı kalır yönü yok. Hem karmaşık hem de adil değil.

Obama ve McCain’in aday oldukları seçimde şu anda Obama önceymiş gibi görünüyor. Orası Amerika hiç belli olmaz, Obama daha çok oy alır, McCain başkan seçilir, belki de tam tersi olur. Belki de birkaç eyalette oylar o kadar yakın olur ki, yeniden, yeniden sayılır, aylarca başkan belli olmaz.

ABD’yi gözünüzde fazla büyütmeyin, iki adaylı bir başkanlık seçimini yapmayı bile başaramayabilirler, 2000 yılında olduğu gibi.

Ankara, 1 Kasım 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..