Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '15

 
Kategori
Güncel
 

ABD, Esad’la Suriye Kürdistan’ı için uzlaşma peşinde

ABD, Esad’la Suriye Kürdistan’ı için uzlaşma peşinde
 

Kerry-Esad


ABD Suriye’de pes mi ediyor? Yoksa ilk aşamadaki hedefine ulaştığı için birinci perdenin finaline mi hazırlanıyor?

Arap Baharı” adı altında Müslüman ülkelerde ayaklanmalara öncelik ederek ülke yönetimlerini değiştiren ABD, Emperyalist işbirlikçileri ve taşeronlarının. Dört yıl önce Suriye’de Beşar Esad’ı devirmek ve sözde daha demokratik bir düzen getirmek adına başlattıkları iç savaşa,  zamanla Kürtlerin ve IŞİD’in de dahil olmasına rağmen Esad’ın devirememesi,  ABD’nin Suriye’de politika değişikliği yapmaya zorladı.(!)

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry "Esad ile müzakere etmek zorundayız" diyerek Suriye'deki politikalarının çöktüğünü itiraf ediyor. Kerry, ABD olarak Suriye’de siyasi değişim için bu ülkenin Devlet Başkanı Beşar Esad ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esad’a müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını. Suriye’nin geleceğinde Esad’ın bir yeri bulunmadığını söyleyerek Kerry’nin bu sözlerini düzeltmeye çalışsa da aslında ABD’nin niyeti açık.

ABD’nin Suriye’deki iç savaş’a Rusya ve İran’ın Esad’ın tarafında olması münasebetiyle fiilen müdahil olmak yerine, Türkiye’yi kullanarak muhaliflere destek vermesi, ardından Kürtleri ve el atından IŞİD’i devreye sokması Esad’ı yıpratsa da direncini kıramadı. Fakat zaman içerisinde Esad’ın  merkezin hakimiyetine önem vermesi nedeniyle Suriye’nin kuzeyinde hakimiyetini kaybetmesini sağladı.

Bence ABD tarafından Suriye’deki iç savaşın birinci aşamadaki asıl hedefi de tam tamına buydu.  Irak’ta Saddam rejiminin sonlandırılması ve K.Irakta bölgesel Kürt yönetimin oluşturulması ile başlayan BOP’un büyük Kürdistan projesinin ikinci ayağı olan Kuzey Suriye Kürdistan’ını kurmak. Şimdi Esad’la masaya oturup bunun sınırlarını çizecekler. Esad zaten Şam merkezli iktidarı elinde tutacak bağımsız bir “Nusayri Devleti” niyetinde.

Aslına bakarsanız ABD ve Esad’ın Suriye’deki ayaklanmaların başlamasından buyana görüştükleri ve işbirliği içerisinde olduklarına dair önemli istihbarat bilgileri var.   

Kısa zaman içerisinde bir anlaşmanın sağlanması ve resmen Suriye Kürdistan’ının resmileştirilmesine gidilecektir. Çünkü BOP’a göre sırada üçüncü ayak Türkiye Kürdistan’ı bulunuyor.

Bu bağlamda da zaten iki yıla yakın bir süredir Türkiye’de AKP iktidarı ile İmralı-PKK-HDP üçlüsü arasında “Çözüm Süreci” adı altında AKP’ye göre görüşmeler, İmralı-PKK-HDP’ye göre müzakereler devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde taraflar Dolmabahçe sarayında bir araya gelerek İmralı’nın 10 maddelik taleplerini birlikte kamuoyuna açıkladılar. 21 Mart’ta İmralı PKK’ya kesin silah bırakma çağrısında bulunacak.

Türkiye’de bu sürecin nasır bir seyir izleyeceği 21 Mart’ta PKK’nın gerçekten silah bırakması ve 7 Haziran’da yapılacak milletvekilliği seçimlerine parti olarak giren HDP’nin alacağı sonuçlar ve AKP iktidarının İmralı’nın Türkiye’yi bölmeye yönelik 10 maddelik taleplerine karşı tavrı belirleyecektir.  “Çözüm Süreci” (Bölünme süreci) masa’da mı bitecek? Yoksa Allah muhafaza eylesin gerisini düşünmek dahi istemiyorum.

Türkiye’nin geleceği için ABD-Esad müzakeresi sonucu ve 7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem milletvekilliği seçimi bir kader seçimi olarak büyük önem arz ediyor.

İbrahim Halil SİPAHİ

16.03.2015/Adana

 
Toplam blog
: 100
: 1366
Kayıt tarihi
: 12.08.14
 
 

Adana'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana'da Yüksek öğrenimini Konya Selçuk Üniversitesi Eğiti..